Ferenc pápa bottal lépne fel a pedofil papokkal szemben

2014. július 13. 10:58

Egy gyermek megrontása a legborzalmasabb és legmocskosabb, amit csak el lehet képzelni, mondta egy interjúban Ferenc pápa. A katolikus egyházfő 2 százalékra teszi az egyházon belüli pedofíliát, és megígérte: Krisztushoz hasonlóan bottal lép fel ellene.

2014. július 13. 10:58

Egy gyermek megrontása „a legborzalmasabb és legmocskosabb, amit csak el lehet képzelni” - hangoztatta a katolikus egyházfő a beszélgetésben, amelyet Eugenio Scalfarival, a La Repubblica volt főszerkesztőjével folytatott.

Két százalékra teszi a papi pedofília arányát

Ferenc pápa elmondta, hogy ismerete szerint a gyermekekkel szembeni szexuális visszaélés nagy része családi vagy baráti környezetben történik. „Megbízható adatok az egyházon belüli pedofíliát két százalékra értékelik. Ennek az adatnak meg kellene nyugtatnia, de bevallom, egyáltalán nem nyugtat meg. Ellenkezőleg, nagyon súlyosnak találom. Két százalék a pedofil pap, közöttük van püspök és bíboros is. És még ennél is többen vannak, akik tudnak róla, de hallgatnak, büntetnek anélkül, hogy felfednék az okát. Én ezt a helyzetet fenntarthatatlannak tartom, és szándékomban áll a megkívánt szigorúsággal fellépni ellene” - jelentette ki Ferenc pápa azután, hogy július 7-én a papi pedofília hat áldozatával találkozott a Vatikánban.

Ekkor az egyházfő bocsánatot kért az áldozatoktól és családjaiktól, azt hangsúlyozva, hogy ezeknek a papoknak nincsen helyük az egyházban. A La Repubblicának Ferenc pápa most úgy fogalmazott, hogy „a pedofília leprája megfertőzi az egyházat is... Mint Krisztus, bottal lépek fel a pedofil papokkal szemben.” A papi cölibátusra vonatkozó kérdésre Ferenc pápa azt válaszolta, hogy a papi nőtlenséget a 10. században vezették be, „...a probléma fennáll, de nem nagy súlyú. Idő kell hozzá, de vannak megoldások, és meg fogom ezeket találni” — ígérte a katolikus egyházfő az interjúban.

Nekimegy az olasz maffiának is

Ferenc pápa kitért az olaszországi szervezett bűnözésre is. A pápa június 21-i calabriai látogatása során kiátkozta az egyházból a maffia tagjait. Ezután az olasz bűnszervezetek börtönben levő tagjai megtagadták a misére járást. A dél-olaszországi vallási körmeneteket pedig továbbra is a maffia szervezi. Az egyházfő a maffiózók rendszeresen templomba járó édesanyjaihoz, feleségeihez és más nőrokonaihoz intézte a kérdést: „Ezek az asszonyok azt hiszik, hogy az Úr megbocsátja a gaztetteket?”

Ferenc pápa hangsúlyozta, hogy az egyház nem hagy fel a maffiával szembeni küzdelemmel akkor sem, ha egyes papok szemet hunynak felette, és gyenge a szervezett bűnözéssel szembeni polgári bejelentés is. Ez egyénként a harmadik alkalom, hogy Ferenc pápa az olasz balközép napilapnak adott interjút tavaly szeptember és október után.

FRISSÍTÉS (16:31)

Pontosította a szentszéki szóvivő az interjú két mondatát. A lap honlapján is megjelent pontosításban Federico Lombardi magyarázatként hozzáfűzte, hogy szerinte nem klasszikus értelemben vett interjúról van szó, mivel rögzített válaszok helyett a cikk szerzője a pápával folytatott beszélgetést emlékezetből idézte fel. Lombardi atya közölte, hogy a cikkben szereplő két kijelentés nem adható a pápa szájába.

A szentatya az interjúban egyebek között az egyházat fertőző pedofíliáról beszélt. A lapban eredetileg megjelentek szerint azt mondta: „Megbízható adatok az egyházon belüli pedofíliát két százalékra értékelik. Ennek az adatnak meg kellene nyugtatnia, de bevallom, egyáltalán nem nyugtat meg. Ellenkezőleg, nagyon súlyosnak találom. Két százalék a pedofil pap, közöttük van püspök és bíboros is.” Lombardi az utóbbi mondatot pontosította utóbb, kérve, hogy ne tulajdonítsák a pápának azt a kijelentést, hogy a pedofilok között bíborosok is vannak.

Ferenc pápa másik témája a papi nőtlenség, a cölibátus volt. A lapban megjelentek szerint az egyházfő azt mondta, hogy a papi nőtlenséget a 10. században vezették be, „...a probléma fennáll, de nem nagy súlyú. Idő kell hozzá, de vannak megoldások, és meg fogom ezeket találni”. A szóvivő szerint viszont nem adható a pápa szájába az a kijelentés, miszerint a papi cölibátusra ő talál megoldást.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 443 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Autofocus
2016. augusztus 09. 05:57
"Beat it!" hogy egy másik klasszikust idézzünk, aki sajnos lehet hogy nem csak a dalszöveggel kapcsolódik a témához, bár ez már sosem fog kiderülni.
acido domingo
2014. szeptember 22. 22:10
'Hazugsagon fogtalak: a protestansok szo szerint veszik a Bibliat es soha nem mondtak hogy az elso parancsolat elavult. ' Rosszul emlékszel. Nem az első parancsolatról mondtátok, hogy elavult, hanem Pál apostol szavairól: ' A nőtlennek arra van gondja, ami az Úré: hogyan járjon az Úr kedvében. A nős azonban világi dolgokkal törődik: hogyan keresse felesége kedvét, ezért meg van osztva.' (1Kor 7 32-34) Ez pedig biztosan nem avult el, hiszen a szerető férjnek most is ugyanúgy kell figyelnie a feleségére, ahogy az apostol korában. Az első parancsolattal kapcsolatban Csomorkány már megjegyezte, hogy Isten megtestesült, több ezren látták is őt, Krisztus szándéka szerint. Vértanúinkat pedig nem imádjuk, hanem tiszteljük őket. A tisztelet oka pedig pontosan az, hogy tanúskodtak Jézusról. 'Azaz, ti nem hiszitek hogy csak Krisztus az egyeduli kozbenjaro az Isten es emberek kozott. Ez bizony Istenkaromlas a javabol.' A fenti megjegyzés értelmében ez sem igaz. Ráadásul a vértanúk nem köztünk és Isten KÖZÖTT vannak, hanem Krisztus egyházának üdvözült tagjai. Megint mondom: ti nem a hitünkről beszéltek, hanem arról, amit szerintetek hiszünk.
acido domingo
2014. szeptember 22. 22:10
'Igen, ez mar regen elavult. Egy protestans lelkesz Isten kedvet keresi es a felesegevel egyutt szolgalja az Urat. ' Bocs, de ez ostobaság. Egy protestáns lelkész felesége nem igényli a házastársi törődést? Ugyan miért nem? Hát nem ezt ígérik egymásnak, amikor összeházasodnak?
acido domingo
2014. szeptember 22. 22:10
Pál apostol szavait nevezted elavultnak. Illetve arra céloztál, hogy a protestáns lelkészek házasságára valamiért ezek a szavak 'már' nem érvényesek. Ami persze hülyeség.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik