Kettős mérce?

Minority Rights Group: Intézményesült rasszizmus van Magyarországon

2014. július 3. 8:44
A Minority Rights Group nemzetközi kisebbségvédő szervezet szerint még mindig nem megfelelő a roma közösség védelme a „fokozódó erőszakkal szemben” Magyarországon. A jelentésben azt írják: Magyarországon intézményesült a rasszizmus, és ez az oka a bíróságok kettős mércéjének.

A Minority Rights Group nemzetközi kisebbségvédő szervezet több európai országot is vizsgált a gyűlölet-bűncselekményekről készített jelentésében. 

A szervezet a jelentés Magyarországgal foglalkozó részében elismerően írt arról, hogy a 2008-2009-es romagyilkosságok miatt négy embert elítéltek. Megemlítik azonban, hogy a gyilkosságok gyanúsítottjait csak a kilencedik támadás után fogták el, és a tárgyalás 28 hónapig tartott.

Az MRG szerint ugyanakkor a rendőrség „nem igazán” nyomoz hatékonyan azon bűncselekmények ügyében, amelyekben romák az áldozatok. Ez abból is látszik, hogy - mint írták - nem reagált megfelelően a szélsőséges, félkatonai szervezetek gyöngyöspatai „járőrözésére” 2011-ben, amikor a roma közösség volt a célpontja a heteken át tartó durva bánásmódnak és megfélemlítésnek. 

A jelentésben kitértek arra, hogy meglehetősen gyorsan folynak azok az eljárások, amelyekben romákat vádolnak „magyarellenes” bűncselekményekkel. Az egyik ilyen eset 2009-ben – nem sokkal a romagyilkosságok után – történt: kilenc roma férfit vádoltak meg azzal, hogy „magyarellenes bűncselekményt” követtek el, amikor botokkal megtámadtak egy autót, amelyről úgy hitték, szkinhedek ülnek benne. Mint írták, az autóban ülők – akik közül az egyiknek valóban volt kötődése rasszista csoportokhoz - kisebb sérüléseket szenvedtek. Az MRG szerint habár nem volt hiteles bizonyíték, azzal vádolták meg a romákat, hogy „gyűlölet-bűncselekményt követtek el magyarok ellen”. Első fokon a bíróság börtönbüntetést szabott ki, másodfokon ugyanakkor ezt nem látták bizonyítottnak. 

A nemzetközi szervezet kiemelte: míg ebben az ügyben a másodfokú ítélet összhangban áll a nemzetközi szabályozással, egy másik, hasonló esetben, a 2013 szeptemberében született másodfokú ítélet helybenhagyta az elsőfokú döntést. Az MRG szerint „az intézményesült rasszizmus az egyik legvalószínűbb oka a magyar igazságszolgáltatás kettős mércéjének”. 

Megítélésük szerint gyakori probléma, hogy az áldozatok nem tudják, kihez fordulhatnának, továbbá az is előfordul, hogy a gyűlölet-bűncselekmények elleni szabályozást éppen a kisebbségek ellen használják, ahelyett, hogy a védelmükben alkalmaznák.

Összesen 60 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

nem megfelelő a roma közösség védelme a „fokozódó erőszakkal szemben”

hogy vedjuk meg oket sajat maguktol basszatok meg?

Ez van, ha a mérnöki, infó, pénzügyi képzéshez hülye vagy, beiratkozol szociológiára meg filozófiára, aztán ilyen kisebbségvédő lesz belőled. Persze rasszizmus nélkül éhenhalsz, szóval minél jobban felbaszod a jónép agyát a nácizással, annál jobban dől a lóvé.

Mi a rasszizmus??????????????
A más rasszba tartozók kiközösítése, üldözése.

Én azt gondolom, hogy Magyarországon azért mert valakinek barna a bőre, sötét haja van nem éri semmilyen üldöztetés kiközösítés.
Tehát itt nincs rasszizmus!!!
Itt minden más kultúrát szeretnek és tolerálnak.


Cigányok egy részének a viselkedése főleg a bűnözése a probléma.

Ez a csoport, remélem nem az én adómból kap támogatást!!!!

A rasszisták nem ebben az országban élnek. A németek és az oroszok is a magyarokat cigánynak tartják. Hogyan is van ez?

Egy megfigyelés: Az egyik ismerősöm csirkeneveléssel foglalkozott. Egy naposan kerültek hozzá a csirkék.
A többség fehér volt de akadt kettő fekete.
Mi történt?????
A fehér csirkék közül néhány egyszerűen addig csipkedték a sötétek fejét míg az már teljesen vérzett. El kellett különíteni mert megölték volna.

A képen a tojások is ezt sugallják.

No de!!! Mi magyarok annyira össze vagyunk keveredve, annyira nem jellemző ránk a vagy fehér vagy fekete, vagy vörös emberi rassz, hogy ilyen nem létezik.

Vannak országok ahol ez jelen van. Ahol nem volt keveredés.
Az az érzésem, hogy farok csóválja a kutyát, vagyis ezek a group-ok azért alakulnak, hogy legyen rasszizmus és az az elleni harchoz pénzt kapjanak.

Hogy micsoda szervezeteket találnak ki egyesek maguknak, hogy abból éljenek! :)))

"habár nem volt hiteles bizonyíték, azzal vádolták meg a romákat, hogy „gyűlölet-bűncselekményt követtek el magyarok ellen”. "


De most nem arról az esetről van szó, amikor a botra rá volt írva, hogy "Halál a magyarokra"? Amúgy ez tényleg nem hiteles, bizony....

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés