Jézus és a jóléti demokrácia

2014. június 13. 10:16

Vértes László
Közéletfejlesztő blog
A kereszténység minden korban lényegesen többet, jobbat, szebbet nyújtott az alternatíváknál, mindig jelentősen fejlettebb volt, mit a kor embere rendelkezésére álló többi lehetőség.

„Miért nem lett Jézus földi tanítása után azonnal jóléti demokrácia?


A lehetőség már akkor is megvolt, a jóléti demokrácia összes irányadó értékét Jézus vezette be, amikor a férfiakkal egyenlővé tette a nőket, és szimmetrikus etikát parancsolt (szeresd embertársadat, mint önmagadat). A kereszténység eleinte folyamatos veszélyt jelentett, föld alatti mozgalomként, folyamatos védekezés közepette terjedt, ez nem tette lehetővé, hogy világi demokráciaként bontakozzon ki. Azután a Kelet-Római Birodalom államvallásává válva hatalmi fertőzést kapott el, ebben az állapotban sem mutathatta meg a teljes demokratikus fölényét. A megtért barbárok alapította középkori királyságok meritokráciaként indultak, ki-ki a katonai-államigazgatási érdemei szerint kapott rangot és birtokot. Azonban minden generáció szeretné átörökíteni a kiváltságait, és minél nagyobb a külső fenyegetés, ezt annál könnyebben teheti meg, annál könnyebb védelmi képességekre hivatkozva eltorzítani a meritokráciát. Az iszlám hódítások a VIII-tól egészen a XVII. századig rendkívül megkönnyítették a keresztény hatalommal való visszaélést: akinek nem tetszett, bármikor szabadon átállhatott volna a muszlimokhoz... Az iszlám fenyegetés csökkentével a reformáció hozott új belső ellentéteket, majd a szekularizmus és annak tömeggyilkos kiteljesedései, a kommunizmus és a fasizmus biztosították azt a mumust, amelyre hivatkozva a keresztény világ még mindig nem volt mai értelemben vett jóléti demokrácia. A totalitárius rendszerek XX. századi bukása után végre megnyílt az út a meritokrata átalakulás előtt – amit jelenleg már csak a pénzügyi és multinacionális hatalmi konstrukciók torzítanak. A világ egypólusúvá vált, az értékrendek és a vállalkozás szabadsága adott, a kereszténység most valóban elérheti azt az érdemeken alapuló jóléti demokrata állapotot, amelyre vágyik a világ, amely minden eddiginél teljesebben megvalósítja Jézus tanítását (szeresd embertársadat, mint önmagadat), és amely állapot kizárólag Jézus tanítását követve érhető el.

Ugyanakkor a reális történelemszemlélet megköveteli, hogy a kereszténység korábbi állapotait ne a mai szemléletünkkel ítéljük meg (vagy inkább el), hanem az akkori alternatívákkal összehasonlítva értékeljük. Ebben a nézetben a kereszténység minden korban lényegesen többet, jobbat, szebbet nyújtott az alternatíváknál, mindig jelentősen fejlettebb volt, mit a kor embere rendelkezésére álló többi lehetőség. Ezt onnan is tudhatjuk, hogy az értékrendek evolúciójában másként nem maradhatott fősodratú irányzat, mint hogy folyamatosan egy vagy több fokozattal vonzóbb volt az aktuálisan elérhető alternatíváknál.”
 
Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 5 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"a férfiakkal egyenlővé tette a nőket…” – hogy a jószágok közé sorolta a nőt!?" - Ki?

"A Biblia. Illetve abban egy passzus, melyet még az ősidők erkölcse miatt emeltek bele, és mint Isten Parancsolatát szajkóznak most is a templomokban.
Az aktualitása jegyében..."

Ha idéznéd melyik passzusról is van szó talán előbbre léphetnénk. Tudod a Biblia elég vastag könyv.

Alapszabály, hogy aki valamit állít az bizonyítja. Látom zoknikra más szabály vonatkozik: állítanak valamit és elvárják, hogy azt a másik fél bizonyítsa be! :D Mókás.

Tudja Zokni Úr, szívesen tanulok, akár magától is, de gondolat olvasó azért nem vagyok.
Keresse meg maga, ha olyan fontosnak tartotta a véleményét leírni.
Ha viszont monologizálni akar, csak szóljon és nem lesz válasz comment.

"mert ezt még egy óvodás is tudja..."
- Megkérdeztem egy óvodást és nem tudta. Akkor most mi legyen? Hogy ezek az óvodások milyen műveletlenek!
"mint Isten Parancsolatát szajkóznak most is a templomokban."
- Melyik templomokban? Én még egyben sem hallottam.
"Persze ezt a biblia-magyarázók, a szöveg mai értelmezői, és bármelyik laikus hívő "nem úgy érti"..."
- Én úgy hallottam, tanultam, hogy úgy érti.
Egy törzsi társadalomban, hogy érthetné másképp.
Azért azt ismerd el, hogy a nő megelőzi az ökröt.
ami az afrikai törzseknél fordítva van.

Szóval, ha adott érte valamit, akkor a tulajdona.
Ma is annak tartja. Ha elhagyja, megcsalja, megveri, lelövi..., a barátnőt is, nem csak a feleséget.
"MIKÖZBEN meg NEM ismerik el a kereszténység történelmi alkalmazkodását az emberi közösség fejlődésének sajátosságaihoz."
- Én elismerem.

Azért, ha Jákob történetét elolvasod, csak dúlt a szerelem akkor is, és Ráchel nagyon értékes volt Jákobnak. De Sárát is írhattam volna, vagy Máriát. És Éva, ézer knegdó - igazi társ vele szemben egyenrangú, egyenjogú, egyenértékű! A Teremtéskor!
A bűnbeesés után: "uralkodni fog rajtad" a férfi ki is fejezi az uralkodási vágyát az asszony fölött a névadással. Megszűnik a mellérendelési viszony.
És az ember, Évának Chawwah, nevezte el a feleségét, - minden élő anyjának.
Azért ez nem akár milyen név.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés