A cigánypasztoráció volt a fő témája a püspöki kar ülésének

2014. június 12. 16:20
Megtartotta tavaszi ülését a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia. Erdő Péter bíboros az ülést követő sajtótájékoztatón elmondta: a főpásztorok áttekintették a cigánpasztoráció helyzetét, és több döntést is hoztak: lesz cigány nyelvű temetkezési szertartáskönyv, és egy körlevelet is írnak a cigányügyről.

 A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia június 10-11-én megtartotta tavaszi rendes ülését, amelyhez kapcsolódóan Erdő Péter bíboros, a testület elnöke és Mohos Gábor, a konferencia titkára sajtótájékoztatót tartottak.

 
A vonatkozó állami jogszabályok változásainak megfelelően, egyben összegezve az elmúlt tanév tapasztalatait is, a püspökök testülete tárgyalt az országos hitoktatási szabályzat módosításáról, melynek végleges szövegéről várhatóan az őszi ülésen születik döntés. Erre azért van szükség, mert a kötelezően választható és a fakultatív iskolai, illetve a plébániai hitoktatás háromféle típusa más-más szabályozást követel.
 
A püspökök a tavaszi ülésen hozott döntésnek megfelelően áttekintették a cigánypasztoráció országos helyzetét, továbbá a pasztoráció ezen területének hatékonyabb működését elősegítő stratégiai szempontokat fogalmaztak meg és összegezték az ország különböző részein szerzett eddigi pozitív tapasztalatokat. A kérdés továbbra is a konferencia napirendjén marad, az őszi ülésre újabb javaslatokat készítenek elő.
 
Nem kívánják a pasztorációban elkülöníteni a roma híveket, de ha az ő részükről külön liturgiára, külön pasztorációra van igény, annak teret adnak, hangsúlyozta a sajtótájékoztatón Erdő Péter bíboros. A főpásztor elmondta, hogy a más nemzetiségek esetében már régebb óta létező személyi plébániákhoz hasonló plébániák létrehozása is az egyik lehetséges megoldás lehet. Erre a Kaposvári Egyházmegyében már van is példa.
 
Ehhez a témakörhöz kapcsolódóan az ülésen döntés született a temetkezési szertartáskönyv lovári nyelvű kiadásáról, amely a papság számára lehetőséget biztosít a szertartás egyes részeinek a gyászoló közösség nyelvén történő végzésére.
 
Szintén ezt segíti a hamarosan megjelenő Leszállt közénk a Szent Isten című hittankönyv, amelyben egyes imádságok lovári nyelven is olvashatóak lesznek. Emellett a püspökök tervezik egy jelentősebb terjedelmű körlevél megírását is a cigánypasztoráció témájában. Hasonló méretű kötetre kell itt gondolni, mint például a szociális témájú Igazságosabb és testvériesebb világot! vagy a teremtésvédelemről szóló Felelősségünk a teremtett világért című körlevelek.
 
A konferencia a kijelölt szakértői bizottság véleményének megismerése után jóváhagyta az Újszövetségi Szentírás új magyar fordításának kiadását, amely a Bencés Kiadó gondozásában kerül a boltokba. A fordítás Simon T. László bencés szerzetesnek, a római Szent Anzelm Egyetem tanárának munkája.
 
Hazánkban először tavaly szeptember 20. és 22. között, Budapesten rendezték meg a Katolikus Társadalmi Napokatt. A püspöki konferencia Caritas in Veritate bizottsága által szervezett rendezvény középpontjában a katolikus Egyház társadalmi tanítása áll. A programsorozat fő céljai közé tartozik a társadalom érdekében dolgozó katolikus intézmények, civil szervezetek bemutatása, valamint minél átfogóbb képet adni a Magyar Katolikus Egyház hasonló jellegű kezdeményezéseiről és az általuk végzett munkáról.
 
Idén Miskolc ad otthont az eseménynek, amelynek kiemelt célja a katolikus Egyház válaszainak bemutatása a társadalom aktuális problémáira. 2014. szeptember 13-án kerekasztal-beszélgetések, előadások, koncertek, családi játékok várják az érdeklődőket a miskolci Szent István téren. 2015-ben az ország nyugati részén fogják megrendezni az eseményt, 2016-ban pedig ismét központi országos seregszemlére kerül sor.
 
Az előző években egy hétig tartó Katolikus Kultúra Napjai ebben az évben egész október hónapra kiterjedő Magyar Katolikus Kulturális Hetekké bővül, amelynek idei témája a szakrális szépirodalom, kiemelten a magyar költők istenes versei lesznek. Ehhez kapcsolódóan az egyházmegyék szervezésében sokféle eseménybe kapcsolódhatnak be az érdeklődők, többek között kerekasztal-beszélgetések, felolvasó estek, közönségtalálkozók, szavaló versenyek, rajzpályázat, valamint könyvvásár és könyvbemutatók is színesítik a programot.
 
A püspöki konferencia 2016-ra, Szent Márton püspök születésének 1700. évfordulójára emlékévet hirdet hazánkban. A szent püspök szülővárosában, a mai Szombathelyen – egykori Savaria – és országos szinten is megkezdődtek az évforduló előkészületei egyházi és világi programokkal egyaránt: konferenciák, kiállítások, komoly- és könnyűzenei hangversenyek készítenek majd fel a jubileumi évre.
 
Idén októberben ünnepli felszentelésének 10. évfordulóját a krakkói Isteni Irgalmasság-bazilika magyar kápolnája. Ez alkalomra zarándoklat indul hazánkból Katona István püspök vezetésével Krakkóba.
 
Tíz évvel ezelőtt, 2004 pünkösdjén szólalt meg először a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia által alapított Magyar Katolikus Rádió. A jubileum alkalmából Erdő Péter bíboros június 10-én szentmisében adott hálát a püspöki konferencia tagjaival és a rádió munkatársaival a budapesti Szent István-bazilikában.

Összesen 3 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A helyzetet reálisan fölmérve, nagy erőbevetéssel el fogják érni, imádkozni fognak a rablás sikeréért.

A helyzetet reálisan fölmérve, nagy erőbevetéssel el fogják érni, imádkozni fognak a rablás sikeréért.

A Magyar Katolikus Egyház és annak tagjai és vezetői rengeteget tettek, tesznek, cselekedtek cselekednek a cigányokért.
Csendben dolgoznak értük, évtizedek óta.
A cigánypasztoráció Esztergom-Budapetzi Főegyházmegye püspöki referense Székely János püspök úr. Cigány népismeret címmel egy nagyon jó könyve jelent meg pár éve.
Hoffer József atya, és még sokan mások mindent elkövetnek, értük.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés