Sötét árnyak diadala: háború

2014. június 1. 18:04

Horváth Árpád SJ
A Szív
A „boldog békeidők” világa – minden látszat ellenére – belülről rothadt szét és eredményezett csaknem teljes összeroppanást.

„Ha valami előremutató tanulságot is le szeretnénk vonni a 20. század roppant véres évtizedeinek tragédiáiból, akkor nem elégedhetünk meg az események kompromisszumszerűen igazságos rekonstruálásával. Az I. világháború kitörésének száz évvel ezelőtt jóval mélyebb okai voltak, mint az Osztrák–Magyar Monarchia trónörökösének meggyilkolása Szarajevóban, vagy a korabeli gyarmati világrend védelme, illetve megkérdőjelezése. Nagyapáink és dédapáink borzalmas háborúját valószínű azért éltette a többség minden érintett országban, mert általa azt a hazugul tekintélyelvű, farizeusul képmutató, szociálisan érzéketlen világrendet remélték megrengetni, amely a túlnyomó többség számára hitet, reményt, valódi vigaszt már nem, vagy csak alig tudott nyújtani. Az égbekiáltó társadalmi igazságtalanságokat nem tudta tovább ellensúlyozni a teljesen dermedté vált (érték)rend, a kiüresedő akadémizmus, vagy a szecessziós pompa. A »boldog békeidők« világa – minden látszat ellenére – belülről rothadt szét és eredményezett csaknem teljes összeroppanást.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 19 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ez, az I.világháború előtti fesztiváli hangulat a világtörténelemben akkor, egyszer kialakult, de soha előtte, sem azóta nem volt tapasztalható.
És gondolom, a jövőben sem fog még egyszer előfordulni.
Európának, a világnak sok volt már a komoly háború nélküli évtizedek sora. Nem ehhez volt az európai férfi lakosság, na meg a hatalmat birtokló elit szokva.
Mert, néhány évtized alatt bizony adódnak nézeteltérések, konfliktusok, amelyek tovább gyűrűznek, csípik a szemet, nem halványulnak.
Úgy gondolták, verekszünk újra egy kicsit, elrendezzük a nézeteltéréseket, a beszólásokat, a tingli-tangli kis sértettségeket. Kiosztunk újra néhány pofont, mert ráfér már a másik seggfejekre. Hurrá, végre újra van egy kis pezsgés ebben az unalmas pocsolyában.

Csak azzal nem számoltak, hogy 50 év alatt a fegyverek olyan fejlődésen estek át, amely fejlettség a korábbi játékszerekhez képest katasztrofális hatású lett. És ez soha nem tapasztalt tragédiát eredményezett.

Ma, hogy nincs világháború, csak lokális háborúk vannak, valószínű annak a belátásnak köszönhető, hogy tisztában van mindenki a rendelkezésre álló fegyverek erejével.

"Sötét árnyak diadala"
"égbekiáltó társadalmi igazságtalanságokat"

Mi ez a dedós megfogalmazás?
A háború kirobbanásának kevés köze volt a társadalmi feszültségekhez, azok csak később jöttek elő.

A pénz csak eszköz. A cél a hatalom. Hatalom a termelésben, amely nyersanyag és piacszerzést jelent. Ez robbantotta ki az első és második világháborút is. A polgárháborúk, a forradalmak is erről szólnak, melyben a társadalom a politika eszközé válik. A többi nem más, mint megideologizált történet, esemény.

Nem belső rothadás, de természettörvény az oka a háborúknak.Ölik, eszik egymást a teremtmények az élővilágban,és mi is az élő világ része vagyunk. A Teremtőt nem okolhatjuk érte:halandók a teremtmények, hova lehetne tenni a sok hullát, ha nem ennék egymást, és a takarmányozás kérdése is meg lett oldva.
Törvény, Tízparancsolat mérsékli e törvényt az emberekre nézve, de meg nem szünteti.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés