Lombardi: Ferenc pápa újra és újra meglep minket

2014. május 29. 15:10
A pápa szerint a kiskorúak megrontása olyan súlyos bűn, mint a szentségtörés vagy a fekete mise. A Szentatya a közeljövőben a Vatikánban fog találkozni a visszaélések áldozataival. A Vatikáni Rádió Federico Lombardit kérdezte a pápa szentföldi zarándoklatáról és a repülőgépen adott sajtótájékoztatóról.
Hihetetlen mennyiségű és jelentőségű esemény összpontosult ebben a három napban, amelyeket most nyugodtan végig kell gondolnunk, hogy a maga teljességében értékelhessük őket – mondta Federico Lombardi jezsuita szerzetes, a Szentszék szóvivője a Vatikáni Rádiónak Ferenc pápa szentföldi útjával kapcsolatban.
 
Hozzátette: természetesen kiemelendő az ökumenikus találkozó Bartholomaiosz pátriárkával, ami az útnak az egyik fő célja volt. A másik szempontot a zsidó és muzulmán világgal való kapcsolatok jelentették, szintén a béke jegyében. Nem telt el hiábavalóan az elmúlt ötven év VI. Pál és Athenagorasz találkozása óta az ökumenizmus ügyének szolgálatában – vélekedett Lombardi. 
 
Mint mondta: a Szent Sír-bazilikában megtartott közös ima nagyon intenzív lelki mozzanatot jelentett. Ilyen volt a záró szentmise is a Cenákulumban, azon a helyen, amely az utolsó vacsora, vagyis az Eucharisztia és a pünkösd, azaz a Szentlélek kiáradásának emlékét őrzi. Ezekre a mély és erőteljes spirituális pillanatokra is gondolnunk kell, amikor a szentföldi út mérlegét elkészítjük.
 
Újra és újra meglep minket Ferenc pápa, aki rendkívüli nyíltsággal és természetességgel nyilatkozik a legkényesebb kérdésekről is – jegyezte meg Lombardi. – Hosszasan válaszolt az újságíróknak a Rómába visszafelé tartó repülőúton. Lombardi atya is elismerte nyilatkozatában, hogy hiába igyekezett időben vagy tematikájában korlátokat szabni a sajtótájékoztatónak, a pápa kifejezett akarata az volt, hogy mindenfajta kérdésre válaszoljon. Ha rajta múlik, még az újságírók rendelkezésére állt volna, de maga az út a Szentföldről Rómába nem tartott túl hosszú ideig.
 
Az egyik kérdés Jeruzsálem státuszára vonatkozott. Lombardi kifejtette: a pápa világosan leszögezte, hogy a város területi szuverenitásának kérdése politikai jellegű. Ezért ez nem a Szentszék illetékességi körébe tartozik, mint ahogy annak meghatározása sem, hogy egyik vagy másik állam fővárosa legyen, vagy hol legyenek a határai. Erre az érdekelt feleknek, vagyis Izraelnek és Palesztinának kell kétoldalú tárgyalásokon megoldást találniuk, figyelembe véve az ENSZ-határozatokat. A Szentszék már régóta megfogalmazta álláspontját Jeruzsálem sajátos státuszát illetően, melyet elsősorban a vallási dimenzió szempontjából vizsgál, főként az óváros esetében, ahol a keresztények, zsidók és muzulmánok számára szent helyek találhatók. A katolikus egyház nemzetközileg biztosított státuszt kíván Jeruzsálem számára, amely megőrzi a szent helyek történelmi, anyagi és vallási jellegét, továbbá garantálja az ott lakók és a zarándokok szabad bejárását a szent helyekre.
 
A világsajtót bejárta a pápának az a mondata, amellyel az egyháziak részéről elkövetett pedofíliát a fekete miséhez hasonlította. Lombardi nagyon eredetinek és erősnek nevezte a hasonlatot, amelyben Ferenc pápa stílusa töükröződik. Az emberi élet szent mivolta, az ártatlan kiskorúak életesérül, amikor szexuálisan visszaélnek velük. A fekete mise pedig szentségtörés, amelynek során Krisztus testét megsértik és ezzel bűnt követnek el hitünk szempontjából. Rendkívül súlyos bűn ez, Krisztus teste, az Oltáriszentség méltóságának megvetése. Az tehát, hogy a pápa a pedofíliát a fekete miséhez hasonlította, a lehető legradikálisabb elítélése ennek a bűnnek.
 
Ferenc pápa a repülőgépen tartott sajtótájékoztatón azt is leszögezte, hogy az őszi püspöki szinódus nem az elváltak áldoztatásáról, hanem a család témájáról szól, amit nem lehet erre az egy esetre leszűkíteni. A Szentatya hosszasan taglalta a kérdést, mivel azt szeretné, hogy az idei és a jövő évi szinódust teljes lelkipásztori dimenziójában közelítsék meg. A család témája, küldetése, a keresztény tanúságtétel a családi életben rendkívül szerteágazó, életbevágóan fontos kérdés. Mindezt nem lehet egyetlen pontra leegyszerűsíteni, legyen az bármily kényes és fájdalmas, mint az elváltak áldozása. Ehhez képest óriási szolgálat az egész emberiségnek az, hogy elgondolkodunk a családról, annak természetéről, értékei megőrzéséről, a férfi és nő közti szeretetről – mondta még a püspöki szinódussal kapcsolatban Lombardi.
 

Összesen 82 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"..a kiskorúak megrontása olyan súlyos bűn,mint a szentségtörés vagy a fekete mise" Sokkal súlyosabb!
Sok ezer beszámoló szól a halálközeli élményekről, de azt még senki se mondta, vallási, vagy vallás elleni vétkeiket forszírozták volna,mindég csak a másik embernek okozott kár, bántás volt csak a téma.

A 65-70%-ot szembeállítva a 30-35%-kal, nekem nem elenyésző szám jön ki. De persze eleve a 65-70% is csak a te állításod.

Egy barátom egyszer egy középiskolai osztályban beszélt a pedofíliáról. Ezt mondta:

"Úgy mondják, hogy a gyerekek 3-5%-a szenved el gyermekkorában szexuális abúzust. Ez azt jelenti, hogy statisztikailag valószínűsíthető, hogy az Önök 25 fős középiskolai osztályában legalább 1 személy áldozat van."

Jó, ha így gondolsz erre a témára. Ez nem egzotikus amerikai katolikus papok ügye. Ez igen jó eséllyel a volt iskolai osztálytársaid ügye.

Tényleg. Eszerint a kutatás szerint ugyanis 10% a valódi arány:

https://hu-hu.facebook.com/not..

Ezekre sajnos tényleg sok példa van, mint ahogy tönkrement párkapcsolatok miatt szenvedő és vétkező világiakra, így protestáns keresztényekre is, de ti folyton a pedofíliával nyomultok.

Arról viszont pl. Magyarországon még nem is került elő bizonyított papi eset, miközben statisztikailag kb. biztos, hogy neked is meg nekem is volt olyan osztálytársam az érettségiző osztályban, aki gyermekkori szexuális abúzuson esett át.

A statisztika kemény dolog, sajnos elképzelhető, hogy 2-3 szexuális ragadozó a magyar papságban is akadt, de nem valószínű, hogy az osztálytársaink az ő áldozataik lettek volna.

Itt egy tényleg súlyos társadalmi problémáról van szó, amit egyszerűen felelőtlenség egyedül a papi cölibátus vélt összefüggésében tárgyalni.

Mióta van köze a sex nélküliségnek a pedofiliához?
A kettő olyan távol van egymástól, mint Makó Jeruzsálemtől!

Te nem tudod, hogy a pedofil emberek MIND családos emberek?
Te nem tudod, hogy a molesztált gyerekeket a saját családtagjaiktól érik ezek az "élmények"?
Apukától, anyukától, nagypapától, nagymamától, nagybácsitól, szomszédtól?

Egyébként is a hittant, akár iskolai, akár plébániai, HITOKTATÓK tartják, nem papok.

Ami pedig a magyar gyerekeket illeti, oly kevesen járnak hittanra a plébánián és akkor is ott ülnek bent a szüleik. Jobb, ha ezt tőlem tudod. Habár aki ennyire kardoskodik valami mellett, az jobban fölkészülhetne a témában, ha már hónapok óta egyfolytában ezen jár az esze.

Amerikában tönkre mennek a katolikus közösségek anyagilag, mert az ellenük indított perekre a gatyájukat is rámegy.
Melyik az az egyház illetve annak befolyásos tagja amelyik gáncsolja a katolikusokat Amerikában?
Az amelyik nálunk is bepróbálkozott, de nem sok sikerrel.
Ja, pedofillá nem válik senki, arra kell egy hajlam. Mint pl. Tibériusz császárnak volt.

Egy fiatal ember, vagy akár idősebb is nem azért választja a papi hivatást, mert annyira szeretne cölibátusban élni. Hanem Istenért, lemond sok mindenről.
Ami a nőket illeti, ha egy pap szeretőt tart, vagy csak egyszer elcsábul, semmivel sem nagyobb bűn, mintha egy családos ember teszi ugyan ezt. Vagyis a mértéke egyforma.

Aha, mert eddig, csak a katolikus papokról volt szó. Nyilván arról a csoportról nem beszélek, akiket eddig folyamatosan megneveztek.

Azért mintha visszalépés is történt volna :-)

Olvasd el a 13;11 commentemet.

Kapásból azt írtam volna, hogy ne rajzolj. Ezt már az alsósok is tudják. De meggondoltam magam. Tudod mit rajzolj, ha már ilyen szépen levezetted.
Egyébként talált süllyed!

Én csak családos többgyermekes pedofilokat ismertem. Innen a "jólinformáltságom."

Eszembe jutott Besenyő Pista bácsi a kőolajfinomítóról.

A kőolajfinomító a hülyeség egyik tipikus példája. Ugye benyomják a kőolajat, megy a csövekben, talán még finomodik is, de ami a végén kijön, az még mindig nem valami finom.

Miért nem olyasmit finomítunk, ami már majdnem finom? Itt van pl. a krumpli. Azt igazából nem is finomítani kell, csak megfőzni egy lábasban.

'Megadtam a linkeket.'

Ezzel kapcsolatban egy volt protestáns szerző cikke, amelyhez forrásként belinkelt egy olyan weboldalt, amely nyilvántartja a különböző felekezetű egyházi személyek, illetve keresztény politikusok által elkövetett visszaéléseket és vagy olyan ügyeket amelyek még nem nyertek bizonyítást, de folyamatban van a nyomozás. Mi derül ezekből ki?

http://kics.it/jphUIQ

The Protestant Pedophilia/Sex Abuse Pattern

One of the most striking aspects of the Protestant clergy sex abuse pattern is that most people don't realize it is a pattern. The Catholic Church has taken a well deserved beating in the courts and in the court of public opinion as former altar boys, orphans and ordinary parishioners come forward with appalling stories of sex abuse. Yet equally egregious violations by Protestant clergy fail to generate the same level of outrage. Why?
You might answer that the problems in the Catholic Church are uniquely widespread, but that would be the wrong answer.

Why do we largely overlook the horrific pattern of Protestant pedophilia and sexual exploitation? Here are a few factors to consider:

The Catholic Church is easier to think of as a monolithic entity. That means it is easier for the press to cohere the abuse incidents into a single story and our brains to grok it. The idea of one big conspiracy appeals to us: "The Church" did it and then covered it up.

The centralized hierarchy of Catholicism makes Catholic offenders easier to sue and guarantees deep pockets. The lawsuits in turn both generate their own news cycle and bring victims out of the closet.

Since most Americans are Protestants, the Catholic sex abuse scandal is a story about "them." Protestant Pedophilia is a story about "us," which makes it less gratifying and more uncomfortable.


Az egyik legmeglepőbb aspektusa a protestáns egyházi személyek által elkövetett szexuális visszaéléseknek az, hogy az emberek nem ismerik fel a benne rejlő mintát/rendszert. A katolikus egyház jól megérdemelt vereséget szenvedett a törvényszékeken és a köztudatban egyaránt, mióta valamikori ministránsfiúk, árvaházi neveltek és egyszerű hívők a nyilvánosság elé tárják megdöbbentő történeteiket, a sérelmükre elkövetett visszaélésekről. Ugyanakkor a protestáns egyházi személyek által elkövetett, hasonlóan hallatlan erőszakos esetek nem váltják ki az ugyanolyan mértékű felháborodást. Miért?

Meglehet erre az a válasz, hogy a katolikus egyházban semmihez sem hasonló mértékű az erőszakos visszaélések száma, de ez a válasz hibás.

Miért hagyjuk nagymértékben figyelmen kívül azt a szörnyű mintázatot/rendszert amely a protestáns szexuális abúzusoknak és visszaéléseknek is jellemzője?

Egypár tényező ennek magyarázatára:

- A katolikus egyházra könnyű úgy gondolni, mint egy monolitikus entitásra. A sajtó számára könnyű a különböző incidenseket egyetlen, összefüggő eseménysorozattá fűzni, az olvasók számára könnyű "grokkolni". A nagy összeesküvés tetszik az olvasóknak, az "Egyház" amely elkövette, majd eltussolta.

- A hierarchikus, centralizált katolikus egyházhoz tartozó elkövetőket könnyű beperelni és minden esetben mélyen a zsebükbe kell nyúljanak, biztos a nagy összegű kártérítés. Az ezzel kapcsolatos perek újabb híreket generálnak és újabb áldozatok jelentkeznek.

- Mivel az amerikaiak többsége protestáns, a katolikus egyházban elkövetett szexuális abúzusok 'róluk' szólnak. A protestáns pedofília viszont már 'rólunk' szólna, ami kevésbé nyerné el a tetszésünket és kimondottan kényelmetlen téma.

(fordítás tőlem)

A szerző állításai alátámasztására a következő websitot linkelte a cikkhez:

ClergyGoneWild

A website called ClergyGoneWild provides links to recent crime stories, including child abuse (206 articles) and internet solicitation (18).

http://kics.it/p_xQ1g

Válaszok:
ottapont | 2014. június 9. 23:22

Megadott linken bárki meggyőződhet arról, hogy a különböző protestáns felekezeteket képviselők által elkövetett visszaélések vannak túlsúlyban, legalábbis Amerikában.

Amit mind a fenti cikk, mind ez az oldal elmulaszt megemlíteni,az az, hogy a klérus képviselői kisebbségben vannak a világi elkövetőkkel szemben. A farmerek, tanárok, edzők, orvosok, megelőzik őket.

Elkövetőktől függetlenül szörnyű cselekedetekről van szó, minden bűnös megérdemli a lehető legnagyobb büntetést. Nem boszorkányüldözést kellene folytatni, hanem vallástól, származástól, anyagi helyzettől, népszerűségtől, ismeretségi kör nyújtotta befolyástól függetlenül kiszabni a kapitális büntetést. Sajnos a Kohnbenditek, Polanskyk, Klaus Kinskik az ilyesmit is megússzák!

Válaszok:
Csomorkany | 2014. június 10. 7:14

Amiről úgy alapvetően senki nem hajlandó tudomást venni, az az, hogy a pedofília teljesen hétköznapi jelenség. Ha a gyerekek 10%-a áldozat, akkor nagyjából az itt kommentelők mindegyikének volt olyan osztálytársa, aki áldozat.

Pár évig működtek a magyar neten is pedofilvadászok, akik csetszobákban tini kislányoknak adták ki magukat. Legfőbb tanulság, hogy olyan fél órát kell várni az első ajánlatra. Mondjuk képtelen lennék egy csetszobában félórán keresztül tinilány lenni, ezért nem tudom ellenőrizni a dolgot :-)

Azután abbahagyatták velük ezt a közhasznú tevékenységet, de a rendőrségről sem tudom, hogy hasonlóval foglalkozna :-(

Szóval azt látom, hogy a kérdés érdemi részével, a gyerekek megvédésével nem igazán foglalkozik senki. Helyette a pedofília funkcionális használata megy. Ha van egy tetszőleges, számunkra unszimpatikus szervezet, akkor a "Google a te barátod"-alapon keresünk néhány pedofil esetet, ami hozzá kapcsolódik, szörnyülködünk egy nagyot, megerősödünk az előítéletünkben, és éljük tovább az életünket.

Válaszok:
ottapont | 2014. június 10. 8:56

Azután abbahagyatták velük ezt a közhasznú tevékenységet, de a rendőrségről sem tudom, hogy hasonlóval foglalkozna :-(


Foglalkoznak velük, de sajnos nincs elég pénz arra, hogy elegendő számú embert rá tudjanak állítani az egyre szaporodó esetekre, még az amerikai rendőrség is szegény ehhez. Pedig magánszemélyek is sokat adakoztak, mint az általam egyébként nem igazán kedvelt Oprah, aki egy egész műsort arra szánt, hogy megismertesse a nézőkkel az okokat amelyek a borzalmas esetek hátterében vannak. A nyilatkozó nyomozók elmondása szerint a legtöbb elkövető szülő, leginkább az apa, az áldozat sok esetben még karon ülő baba. A szörnyeteg szülők webkamerával rögzítik borzalmas tettüket és megosztják a hozzájuk hasonló beteg lényekkel, általában így buknak le. Mármint ha éppen volt valaki aki akkor figyelte a netet, ha volt rá pénz...

Ami a ClergyGoneWild oldalt illeti, szemmel láthatóan csak a klérus bűnei érdeklik őket. Sajnos azt nem lehet mondani, hogy kamuznának, minden eset amit felhoznak jól dokumentált.
Éppen azon gondolkoztam, hogy a buddhista szerzetesekről ilyesmiket nem lehet hallani. Vajon miért??

Válaszok:
Csomorkany | 2014. június 10. 9:28

Egyébként az az érzésem, hogy a pedofília liberalizációjának a tüzérségi előkészítése zajlik.

Most diszkreditálják azokat a szervezeteket, amelyek elvi tanításukban legalább világosan elítélik a pedofíliát, utána jönnek azok a megfontolások, hogy nem is olyan rossz az a gyereknek, meg minden, és végül pártok fogják követelni a teljes liberalizációt.

Itt egy ijesztő cikk a magyar sajtóból:

http://nol.hu/kritika/20100622..

Válaszok:
Csomorkany | 2014. június 10. 9:36

A cikkben különösen az utolsó, a "Pedofília az én szememmel" rész bájos. A Népszabadság, ahol ez a szarság megjelent, amúgy előszeretettel közöl minden katolikusos-pedofilos hírt.

Válaszok:
ottapont | 2014. június 10. 9:43

Őszintén bevallom nincs hozzá gusztusom, akik ezen fáradoznak, hogy a pedofíliát elfogadtassák legyenek átkozottak!

Bár, ha ezen sem indul be adott társadalom egyedeinek önvédelmi reflexe akkor tényleg minden elveszett. Magam részéről ezt nem tartom valószínűnek. Akinek gyereke van, vagy nem teljesen aberrált véglény az tiltakozni fog ellene.

Válaszok:
Csomorkany | 2014. június 10. 22:00

Megértelek, de ez egy fontos cikk. És igen ijesztő körülötte a csönd.

Megtudhatod, hogy az egyházi pedofíliával házaló prot. olvtársak kinek a hasznos idiótái.

Válaszok:
ottapont | 2014. június 10. 22:59

Ha jól emlékszem Hollandiában már pártot is alapítottak a pedofilok, arról sem olvastam olyan kirohanásokat adott médiában, amellyel egyébként nonstop ostorozzák a katolikus pedofilokat. Kettős mérce, mint mindig, ez az egy ami zavar, még véletlenül sem az, hogy a bűnöz megkapja amit érdemel. Kapja csak meg, de kapja meg mind!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés