Lombardi: Ferenc pápa újra és újra meglep minket

2014. május 29. 15:10
A pápa szerint a kiskorúak megrontása olyan súlyos bűn, mint a szentségtörés vagy a fekete mise. A Szentatya a közeljövőben a Vatikánban fog találkozni a visszaélések áldozataival. A Vatikáni Rádió Federico Lombardit kérdezte a pápa szentföldi zarándoklatáról és a repülőgépen adott sajtótájékoztatóról.
Hihetetlen mennyiségű és jelentőségű esemény összpontosult ebben a három napban, amelyeket most nyugodtan végig kell gondolnunk, hogy a maga teljességében értékelhessük őket – mondta Federico Lombardi jezsuita szerzetes, a Szentszék szóvivője a Vatikáni Rádiónak Ferenc pápa szentföldi útjával kapcsolatban.
 
Hozzátette: természetesen kiemelendő az ökumenikus találkozó Bartholomaiosz pátriárkával, ami az útnak az egyik fő célja volt. A másik szempontot a zsidó és muzulmán világgal való kapcsolatok jelentették, szintén a béke jegyében. Nem telt el hiábavalóan az elmúlt ötven év VI. Pál és Athenagorasz találkozása óta az ökumenizmus ügyének szolgálatában – vélekedett Lombardi. 
 
Mint mondta: a Szent Sír-bazilikában megtartott közös ima nagyon intenzív lelki mozzanatot jelentett. Ilyen volt a záró szentmise is a Cenákulumban, azon a helyen, amely az utolsó vacsora, vagyis az Eucharisztia és a pünkösd, azaz a Szentlélek kiáradásának emlékét őrzi. Ezekre a mély és erőteljes spirituális pillanatokra is gondolnunk kell, amikor a szentföldi út mérlegét elkészítjük.
 
Újra és újra meglep minket Ferenc pápa, aki rendkívüli nyíltsággal és természetességgel nyilatkozik a legkényesebb kérdésekről is – jegyezte meg Lombardi. – Hosszasan válaszolt az újságíróknak a Rómába visszafelé tartó repülőúton. Lombardi atya is elismerte nyilatkozatában, hogy hiába igyekezett időben vagy tematikájában korlátokat szabni a sajtótájékoztatónak, a pápa kifejezett akarata az volt, hogy mindenfajta kérdésre válaszoljon. Ha rajta múlik, még az újságírók rendelkezésére állt volna, de maga az út a Szentföldről Rómába nem tartott túl hosszú ideig.
 
Az egyik kérdés Jeruzsálem státuszára vonatkozott. Lombardi kifejtette: a pápa világosan leszögezte, hogy a város területi szuverenitásának kérdése politikai jellegű. Ezért ez nem a Szentszék illetékességi körébe tartozik, mint ahogy annak meghatározása sem, hogy egyik vagy másik állam fővárosa legyen, vagy hol legyenek a határai. Erre az érdekelt feleknek, vagyis Izraelnek és Palesztinának kell kétoldalú tárgyalásokon megoldást találniuk, figyelembe véve az ENSZ-határozatokat. A Szentszék már régóta megfogalmazta álláspontját Jeruzsálem sajátos státuszát illetően, melyet elsősorban a vallási dimenzió szempontjából vizsgál, főként az óváros esetében, ahol a keresztények, zsidók és muzulmánok számára szent helyek találhatók. A katolikus egyház nemzetközileg biztosított státuszt kíván Jeruzsálem számára, amely megőrzi a szent helyek történelmi, anyagi és vallási jellegét, továbbá garantálja az ott lakók és a zarándokok szabad bejárását a szent helyekre.
 
A világsajtót bejárta a pápának az a mondata, amellyel az egyháziak részéről elkövetett pedofíliát a fekete miséhez hasonlította. Lombardi nagyon eredetinek és erősnek nevezte a hasonlatot, amelyben Ferenc pápa stílusa töükröződik. Az emberi élet szent mivolta, az ártatlan kiskorúak életesérül, amikor szexuálisan visszaélnek velük. A fekete mise pedig szentségtörés, amelynek során Krisztus testét megsértik és ezzel bűnt követnek el hitünk szempontjából. Rendkívül súlyos bűn ez, Krisztus teste, az Oltáriszentség méltóságának megvetése. Az tehát, hogy a pápa a pedofíliát a fekete miséhez hasonlította, a lehető legradikálisabb elítélése ennek a bűnnek.
 
Ferenc pápa a repülőgépen tartott sajtótájékoztatón azt is leszögezte, hogy az őszi püspöki szinódus nem az elváltak áldoztatásáról, hanem a család témájáról szól, amit nem lehet erre az egy esetre leszűkíteni. A Szentatya hosszasan taglalta a kérdést, mivel azt szeretné, hogy az idei és a jövő évi szinódust teljes lelkipásztori dimenziójában közelítsék meg. A család témája, küldetése, a keresztény tanúságtétel a családi életben rendkívül szerteágazó, életbevágóan fontos kérdés. Mindezt nem lehet egyetlen pontra leegyszerűsíteni, legyen az bármily kényes és fájdalmas, mint az elváltak áldozása. Ehhez képest óriási szolgálat az egész emberiségnek az, hogy elgondolkodunk a családról, annak természetéről, értékei megőrzéséről, a férfi és nő közti szeretetről – mondta még a püspöki szinódussal kapcsolatban Lombardi.
 

Összesen 82 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"..a kiskorúak megrontása olyan súlyos bűn,mint a szentségtörés vagy a fekete mise" Sokkal súlyosabb!
Sok ezer beszámoló szól a halálközeli élményekről, de azt még senki se mondta, vallási, vagy vallás elleni vétkeiket forszírozták volna,mindég csak a másik embernek okozott kár, bántás volt csak a téma.

A 65-70%-ot szembeállítva a 30-35%-kal, nekem nem elenyésző szám jön ki. De persze eleve a 65-70% is csak a te állításod.

Egy barátom egyszer egy középiskolai osztályban beszélt a pedofíliáról. Ezt mondta:

"Úgy mondják, hogy a gyerekek 3-5%-a szenved el gyermekkorában szexuális abúzust. Ez azt jelenti, hogy statisztikailag valószínűsíthető, hogy az Önök 25 fős középiskolai osztályában legalább 1 személy áldozat van."

Jó, ha így gondolsz erre a témára. Ez nem egzotikus amerikai katolikus papok ügye. Ez igen jó eséllyel a volt iskolai osztálytársaid ügye.

Tényleg. Eszerint a kutatás szerint ugyanis 10% a valódi arány:

https://hu-hu.facebook.com/not..

Ezekre sajnos tényleg sok példa van, mint ahogy tönkrement párkapcsolatok miatt szenvedő és vétkező világiakra, így protestáns keresztényekre is, de ti folyton a pedofíliával nyomultok.

Arról viszont pl. Magyarországon még nem is került elő bizonyított papi eset, miközben statisztikailag kb. biztos, hogy neked is meg nekem is volt olyan osztálytársam az érettségiző osztályban, aki gyermekkori szexuális abúzuson esett át.

A statisztika kemény dolog, sajnos elképzelhető, hogy 2-3 szexuális ragadozó a magyar papságban is akadt, de nem valószínű, hogy az osztálytársaink az ő áldozataik lettek volna.

Itt egy tényleg súlyos társadalmi problémáról van szó, amit egyszerűen felelőtlenség egyedül a papi cölibátus vélt összefüggésében tárgyalni.

Mióta van köze a sex nélküliségnek a pedofiliához?
A kettő olyan távol van egymástól, mint Makó Jeruzsálemtől!

Te nem tudod, hogy a pedofil emberek MIND családos emberek?
Te nem tudod, hogy a molesztált gyerekeket a saját családtagjaiktól érik ezek az "élmények"?
Apukától, anyukától, nagypapától, nagymamától, nagybácsitól, szomszédtól?

Egyébként is a hittant, akár iskolai, akár plébániai, HITOKTATÓK tartják, nem papok.

Ami pedig a magyar gyerekeket illeti, oly kevesen járnak hittanra a plébánián és akkor is ott ülnek bent a szüleik. Jobb, ha ezt tőlem tudod. Habár aki ennyire kardoskodik valami mellett, az jobban fölkészülhetne a témában, ha már hónapok óta egyfolytában ezen jár az esze.

Amerikában tönkre mennek a katolikus közösségek anyagilag, mert az ellenük indított perekre a gatyájukat is rámegy.
Melyik az az egyház illetve annak befolyásos tagja amelyik gáncsolja a katolikusokat Amerikában?
Az amelyik nálunk is bepróbálkozott, de nem sok sikerrel.
Ja, pedofillá nem válik senki, arra kell egy hajlam. Mint pl. Tibériusz császárnak volt.

Egy fiatal ember, vagy akár idősebb is nem azért választja a papi hivatást, mert annyira szeretne cölibátusban élni. Hanem Istenért, lemond sok mindenről.
Ami a nőket illeti, ha egy pap szeretőt tart, vagy csak egyszer elcsábul, semmivel sem nagyobb bűn, mintha egy családos ember teszi ugyan ezt. Vagyis a mértéke egyforma.

Aha, mert eddig, csak a katolikus papokról volt szó. Nyilván arról a csoportról nem beszélek, akiket eddig folyamatosan megneveztek.

Azért mintha visszalépés is történt volna :-)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés