Szolgálni a hívőket, segíteni a keresőket

2014. május 29. 14:07

Korzenszky Richárd
Magyar Kurír
Megéreztem, hogy az egyházi iskola kivételes lehetőség az emberformálásban.

Élete egyik meghatározó területe a tanári, igazgatói munkássága. Hogyan emlékszik vissza erre az időszakra?


Igazgatóként sokszor összeszorult a szívem: a legféltettebb kincsüket, a gyermeket bízzák ránk a szülők. Vajon meg tudunk felelni a kihívásoknak? Életem egyik legszebb szakasza volt a tíz éves gimnáziumi igazgatói tevékenységem. Mozgalmas volt, rengeteg emberrel találkoztam, a szülőkön keresztül érezni lehetett az egész országot. A sok diák, a sok tanítvány nem egyszerűen emlék: ma is jelen vannak az életemben. 

Oktatás- és iskolapolitikusként meghatározó szerepe volt a katolikus iskolarendszer újraindulásában. Milyen szempontokat tartott fontosnak ennek kialakításában?

Szerzetestanárként kezdtem a papi szolgálatomat, az akkori politikai rendszer korlátai között. Megéreztem, hogy az egyházi iskola kivételes lehetőség az emberformálásban. Amikor a politikai változások után lehetőség nyílt arra, hogy új iskolák induljanak, a mögöttem lévő tapasztalatokkal igyekeztem megtenni mindent, hogy bővüljön ez az iskolarendszer. Fontos volt hangsúlyozni, és ma sem szabad erről elfeledkezni, hogy az iskola nem hitbuzgalmi intézmény, nem szabad összetéveszteni a templommal. De óriási kihívás, hogy a fiatalok számára határozottan képviseljük a keresztény értékrendet, és felkínáljuk a látókör kiszélesítését. Örülök annak, hogy szép számban vannak iskolák. Minél több elkötelezett pedagógusra van szükség, akik élő tagjai a helyi egyházközségnek is. (...)

Több díj is elismeri értelmiségnevelő tevékenységét. Mi az értelmiség, a keresztény értelmiség feladata a ma? 

Sokan vitatkoznak, töprengenek azon, mi is az értelmiségi feladat. Az értelmiségi lét nem azonos a képzettséggel, különböző oklevelek birtoklásával. Értelmiséginek lenni annyit jelent, mint bátran gondolkodni, a véleményemet megfogalmazni, és képviselni a nyilvánosság előtt is. Az értelmiségi lét nem azonos a pártpolitikával. Értékrend képviseletét, vállalását jelenti. Úgy, hogy felelősnek érzem magam a közügyek alakításáért is.” 
Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 9 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Atya, ne szoruljon össze a szíve, elég sok jót tett a pannonhalmi diákoknak!

Velem úgy szerettette meg az irodalmat, művészeteket, az ÉLETET, ahogy senki, soha, máshol.

Ezer köszönet érte, most is,35 év után.

biztos, hogy ezt úgy magadtól, józanul írtad?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés