Külügyminisztérium: Szudán vonja vissza a keresztény nőt halálra ítélő döntését!

2014. május 28. 21:36
A Külügyminisztérium felszólítja Szudánt, hogy vonja vissza a Meriam Jahíja Ibrahimra kiszabott halálos ítéletet, és a nemzetközi emberi jogi egyezményekben vállaltakkal összhangban tartsa tiszteletben a vallásszabadságot érintő alapvető emberi jogokat.

A Külügyminisztérium felszólítja Szudánt, hogy vonja vissza a Meriam Jahíja Ibrahimra kiszabott halálos ítéletet, és a nemzetközi emberi jogi egyezményekben vállaltakkal összhangban tartsa tiszteletben a vallásszabadságot érintő alapvető emberi jogokat.

 
Hétfőn Semjén Zsolt, a KDNP elnöke, miniszterelnök-helyettes és Vejkey Imre kereszténydemokrata országgyűlési képviselő a tárca azonnali fellépését kérte a hitehagyás miatt a közelmúltban halálra ítélt állapotos szudáni nő ügyében. A 27 éves nő közben megszülte gyermekét a börtönben.
  
A Külügyminisztérium közleményében határozott aggodalmának adott hangot az ítélettel kapcsolatban, mint írták, álláspontjuk szerint a vallásszabadság mindenkit megillető általános emberi jog, amelyet a világ minden táján meg kell védelmezni. 
 
Kitértek arra, hogy a tárca demarsot (szóbeli figyelmeztetést) adott át Szudán bécsi nagykövetségének, az Európai Unió közös kül- és biztonságpolitikával foglalkozó nagyköveti bizottságának hétfői brüsszeli ülésén pedig Magyarország nagykövete soron kívül felvetette a kérdést. Felszólalásában elmondta, hogy a magyar kormány a legmagasabb szinten foglalkozik az üggyel, és a genfi magyar ENSZ-nagykövet is hasonlóképpen járt el az ENSZ emberi jogi főbiztosának hivatalánál. Jelezték: a Külügyminisztérium folyamatosan figyelemmel kíséri az eseményeket, és határozottan kiáll a szabad vallásgyakorlás mellett.
    
A fiatal nőre a Szudánban hatályos iszlám jog, a saría alapján május 15-én ítélték kötél általi halálra. Meriam Jahíja Ibrahim ügye hatalmas felháborodást váltott ki világszerte. Több ország, köztük Franciaország, Nagy-Britannia és az Egyesült Államok is elítélte a bíróság döntését.
 
Az Amnesty International jogvédő szervezet a nő azonnali szabadon bocsátását kérte. Korábban a szervezet azt közölte, hogy az asszonyt húsz hónapos fiával együtt tartják fogva a Kartúm szomszédságában található Omdurman női börtönében. Az Amnesty International szerint Meriam Jahíja Ibrahim az anyja után ortodox keresztényként nevelkedett, muzulmán apja ugyanis nem élt a családdal. Később egy dél-szudáni keresztény férfihoz ment férjhez.

Összesen 15 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Úgy látom, hogy a sztori klasszikus emberrablási eset, és a pénzről szól. Gyermeket váró asszony, amerikai állampolgár férj, Szudán.

A "bíróság" már benyögte, hogy két évig nem végzi ki az asszonyt, hadd nevelje a gyermekét. Ennyi idő persze elég a váltságdíj összeszedésére.

Ettől függetlenül minden tiszteletem az édesanyáé, aki a "bíróság", azaz egészen pontosan az emberrablók előtt nyilvánosan vállalta a hitét, de itt nem a diplomáciai nyomás a lényeg, hanem hogy mennyi pénzzel lehet a szudáni "bíróságot" meggyőzni. További kérdés, hogy jó ötlet-e ezért az asszonyért fizetni, vagy ettől csak vérszemet kapnak a mocskok, és újabb keresztényeket rabolnak el.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés