Október 19-én avatják boldoggá VI. Pál pápát

2014. május 12. 10:53
Október 19-én avatja boldoggá VI. Pál pápát, a II. Vatikáni Zsinat pápáját Ferenc pápa, miután elismerte a VI. Pál nevéhez kötődő csoda valódiságát.

Május 9-én, pénteken délután Ferenc pápa magánkihallgatáson fogadta Angelo Amato bíborost, a Szenttéavatási Kongregáció prefektusát, és engedélyezte több dekrétum kihirdetését.

Ezek közé tartozik az a dekrétum, amely „Isten Tiszteletreméltó Szolgája”, VI. Pál (Giovanni Battista Montini) pápa közbenjárásának tulajdonít egy csodát. A kihallgatáson a Szentatya engedélyezte a Szenttéavatási Kongregációnak, hogy közzétegye: VI. Pál boldoggá avatására 2014. október 19-én kerül sor a Vatikánban. VI. Pál 1897. szeptember 26-án született az olaszországi Concesio-ban, és 1978. augusztus 6-án halt meg Castel Gandolfóban. 

Egy másik dekrétum csodát tulajdonít Isten Tiszteletreméltó Szolgája, a velencei születésű, rendalapító egyházmegyés pap, Luigi Caburlotto közbenjárásának, aki 1897. július 9-én halt meg. 

 
Egy-egy dekrétum pedig elismeri a következő személyek hősies erényeit: Isten Szolgája, Giacomo Abbondo, olasz egyházmegyés pap, 1788. február 9-én hunyt el Tronzano-ban; Isten Szolgája, Jacinto Alegre Pujals spanyol jezsuita pap, 1930. december 30-án hunyt el Barcelonában; és végül Isten Tiszteletreméltó Szolgálója, Caroline Barbara Colchen Carré de Malberg, francia családanya, a Szalézi Szent Ferenc Leányai Társulat alapítónője, 1891. január 28-án hunyt el Lorry-les-Metz-ben.
 
Giovanni Battista Montini bíborost, milánói érseket a nemrég szentté avatott XXIII. János halála után, 1963-ban választották meg pápává, ő pedig a VI. Pál nevet vette föl. Ő volt az utolsó pápa, akit a pápai tiarával koronáztak meg; utódja, I. János Pál eltörölte e ceremóniát. Az ő uralma alatt fejeződött be a II. Vatikáni Zsinat, 1965-ben. Ugyanebben az évben felállította a püspöki szinódust, de két dolgot kivont a hatásköréből: a papi nőtlenséggel és a fogamzásgátlással kapcsolatos döntéseket; később mindkét témakör enciklikái témája lett, a Humanae Vitae elveti a fogamzásgátlás minden formáját, és sokak szerint rejtett egyházszakadás követte a téma mentén. VI. Pál feloszlatta a nemesi testőrséget és a palotaőrséget, és a Svájci Gárdát tette meg a Vatikán egyedüli fegyveres erejévé.  1970-ben a liturgikus reform keretében ő vezette be az addigi miserítust felváltó novus ordo-t, azaz új rítust, amely engedélyezi az anyanyelvi misézést és a pap számára a nép felé fordulást, valamint egyszerűsítette a liturgiát. 1964-ben Jeruzsálemben találkozott I. Athenagorasz ökumenikus konstantinápolyi pátriárkával, ami az 1054-es kölcsönös kiközösítés visszavonásához vezetett.

Összesen 31 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Szükség lehet új szentekre, szükség lehet szent pápákra, de púp
lehet a háton az ehhez szükséges csoda.
A lóláb néha nagyon is kilóg.
Magyar hívők talán ezernél is több esetet összeszedtek, de Rómában úgy ítéltek, nincs szükség a magyar szentre, Kaszap Istvánra.

Róma jóváhagyása már megtörtént 2006-ban, XV. Benedek pápa részéről.
Bóday Jenő atya SJ volt a viceposztulátora Kaszap Istvánnak.
Nagyon sokat dolgozott az ügyön, bár már majdnem vak volt, és menet közben is számtalan betegséggel kellett megküzdenie. Halála után egy hétel hagyta jóvá Benedek pápa a beadványt.

Bóday atya idős ember volt. Gondolhatod, hogy meg szerette volna élni a boldoggá avatást. Minden energiáját erre fordította. Népszerűsíteni akarta Kaszap Istvánt, nem engedte, hogy a feledés homályába merüljön. Videó kazettát is kiadott, szorgalmazta a kilenced elvégzését Kaszap Istvánért, stb.

Sajnos nem jó a Magyarok érdekérvényesítő képessége a Vatikánban.
Gondolj csak Mindszenthy bíboros úrra!
Pénzt kap a bencés szerzetes, Somorjai Ádám, hogy kutatásokat végezzen és előmozdítsa az ügyét a boldoggá avatására, erre ő mit csinál? A pénznek fuccs és nyilatkozik a Népszabadságnak Mindszentyről NEGATÍVAN. Konkrétan le nem hülyézte. Egy kullancsnak állította be, aki a hatalomhoz ragaszkodik.
Nyírta, ahol tudta ez a Somorjai Ádám, de remélem megéri, a boldoggá avatást, és akkor, majd jól pofára esik a sátánfajzatja. Mert ez a véleményem róla.

Elírtam XVI. Benedek pápa természetesen.

Már boldog vagy! Attól, hogy hülyeségeket irkálsz, minden hova. Ez tesz téged boldoggá.
Úgy, hogy maradj szépen a kis fatornyos hazádban!

Köszönöm a tájékoztatást.
Protekció még a Vatikánban is van,sokkal több olaszt avatnak szentté, mint más nemzetiségűt,pedig az olaszok cseppet se jobbak másoknál, a maffia is ott működik.
Mindszenty bíboros úrról hallottam hogy ott megvolna a csoda, mert épen maradt a teste - nem tudom, ez igaz e.

Igaz!
Amikor áthozták az esztergomi temetésre, kiderült, hogy ép a teste le is van fényképezve.

Egyébként rengeteg munka a szentté illetve boldoggá avatási anyag összeszedése, fordítása, jóváhagyása. Aztán ott van az ördög ügyvédje. Az is megvizsgálja az életét, minden infót előszednek gyerekkor óta. Nem elég a szép élet, rendkívüli Krisztus követés, hűség, és ember szeretet, szükséges.
Így derült ki Teréz anyáról is, hogy milyen hosszú ideig volt lelki "sötétségben, szárazságban." A meghívása - a vonaton történt - óta nem kapott személyes választ Istentől, mégis kitartott az imádságban, azzal kezdte a napot. Reggel 1 vagy 1 1/2? óra imádság munka előtt.

Mindszenty Józsefnél 2 csoda volt, de az egyik érvénytelen, mert a franciaországi beteg,újból megbetegedett.

Néri Szent Fülöpöt is azonnal szentté akarták avatni, de a pápa nem engedte, bár nagyon szerette, mert nagy volt körülötte a hisztéria.
A róla szóló könyvet érdemes elolvasni.

Hogy miről tudnak vagy nem tudnak a mennyben arról senkinek nincs megfellebbezhetetlen bizonyítéka.

Ellenben mindenki a saját bűneiről fog majd számot adni, nem a máséról. Ezért is van, hogy a katolikusok nem foglalkoznak sem a reformátusok, sem a jehovatanúk, sem az ateisták sem mások bűneivel.

"Az előtt" is voltak boldog és szent pápák. Csak számold össze őket, ha van időd. Óriási tévedés, hogy "alig van"!

Nem sikerült összeszámolnod? Segítsek?
Meddig veszed első századoknak az első századokat?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés