Növekszik a katolikus egyház: egyre több pap, szerzetes és hívő

2014. május 7. 19:44
Gyarapodott a katolikus hívek, papok és férfi szerzetesek száma 2012-ben, míg a szerzetes nővérek száma csökkent a Vatikán legfrissebb statisztikai évkönyvének adatai szerint. A világ népességének 17.5 százaléka katolikus,több mint ötezer püspök van, a papok létszáma 414 ezer felett van. A férfi szerzetesek száma 55 ezer, az apácáké 702 ezer. A papi hivatást választó egyházmegyés kispapok, illetve szerzetesnövendékek száma 2003 óta először fogyatkozott.

 A vatikáni statisztikák szerint 2012-ben gyarapodott a katolikus hívek, a papok, diakónusok és férfi szerzetesek száma szerte a világon, míg tovább csökkent a szerzetesnők száma – tájékoztat a Catholic Herald alapján a Magyar Kurír.

Az adatok a nemrég megjelent vatikáni statisztikai évkönyvből származnak, amely a 2012. december 31-én érvényes állapotokat tükrözi. 2012 végére a világ katolikus népessége elérte az 1,228 milliárd főt, ami 1,14  százalékos növekedést jelent, vagyis 14 millióval több hívőt. Ez valamicskével meghaladja a globális népességnövekedést, amit 2013-ban 1,09 százalékra becsültek.
 
A világ össznépességében a katolikus hívek aránya nagyjából változatlan: 17,5 százalék körül mozog. Az elmúlt években először mutatott csökkenő tendenciát a papi hivatást választók aránya. A püspökök száma lényegében változatlan: 5133 fő.
 
A legfrissebb vatikáni statisztikai évkönyv becslése szerint mintegy 4,8 millió katolikus maradt ki a felmérésből, mert olyan országokban élnek (Kínában és Észak-Koreában), amelyek nem tudtak pontos adatokkal szolgálni a Szentszéknek.
 
A katolikusok aránya az össznépességhez képest Észak- és Dél-Amerikában a legmagasabb: a kontinens népességének 63,2 százalékát teszik ki. Az arány Ázsiában a legalacsonyabb: mindössze 3,2 százalék.
 
A 2012-es naptári év során 16,4 millió gyermek-, illetve felnőttkeresztelőre került sor.
 
A papság összlétszáma 413.418 főről 414.313 főre emelkedett: enyhe növekedést mutat Afrikában, határozottabban nőtt Ázsiában, és enyhén emelkedett Amerikában, Európában és Óceániában. Ázsiában 2007 és 2012 vége között 13,7 százalékkal nőtt a papok száma.
 
Az állandó diakónusok száma (42.104 fő) 1100 fővel nőtt az előző évhez képest, és 17 százalékos növekedést mutat 2007-hez képest; túlnyomó többségük (97 százalék) Észak- és Dél-Amerikában, valamint Európában él.
 
A férfi szerzetesek száma globális viszonylatban 0,4 százalékos növekedést mutat, 2012 végén 55.314 főt számláltak. Az enyhe gyarapodás mindenütt tapasztalható volt, kivéve az amerikai kontinenst. A szerzetes nővérek (apácák) száma továbbra is csökken: 2012-ben 702.529 ideiglenes vagy örökfogadalmat tett nővérről beszélhetünk, ami 1,5 százalékos visszaesést jelent az előző évhez, és 5,9 százalékos visszaesést 2007-hez képest.
 
A papi hivatást választó egyházmegyés kispapok, illetve szerzetesnövendékek száma 2003 óta először fogyatkozott. A 2011 végi 120.616 főből 2012 végére 120.051 fő maradt. Növekedés csak a hagyományosan hivatásokban gazdag kontinenseken: Afrikában és Ázsiában tapasztalható, bár ott sem jelentős mértékben.
 

Összesen 40 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ha olyan módszerekkel írták össze a híveket, mint nálunk a pár évvel ezelőtti népszámláláskor, akkor nem csoda, hogy nőtt a számuk. :)

Pesten legalább három templomot tudok, ami minden vasárnap tömve van egyetemistákkal. Nem lehet leülni, nincs hely.

ValaKIBEN. Nagy különbség!

Igen, a vasárnap esti nyolcas misére :)

Amikor a kérdezőbiztos a vallási hovatartozás után érdeklődik, az emberek zöme, akik amúgy vallástalanok, olyasmit gagyognak, hogy "vallásos vagyok a magam módján". Akkor jön a következő kérdés: megkeresztelték? Ha a válasz igen, akkor már be is írták az illetőt katolikusnak! Holott soha nem jár misére, nem gyón, nem áldozik, egyházi adót sem fizet.
A templomba járók számát nem a karácsony éjféli létszámból kell felbecsülni.

Látszik, hogy magyar vagy, mert szeretsz más zsebében kotorászni!

Igaznak látszik Lao Ce bölcsessége:
Amit összenyomnak, kiszélesedik
amit gyengítenek, megerősödik,
amit megölnének, nem marad meddő.
aki lopna, az lesz a vesztő.
Hiába támadják az Egyházat, a tudomány hiába cáfolja a dogmákat, az Egyház olyat nyújt, amit más nem: hogy igazság lesz a végén, és az élet újra kezdődik.

"Azzal, hogy a római egyház miféle diktatúrákkal, fasiszta államokkal kokketált senki nem foglalkozik,"

Mifélékkel, na mesélj!

Arra gondolsz, hogy mindezekben az országokban működött az egyház, és nem vetette őket interdiktum alá? Tényleg így van, de mintha a protestánsok hisztiztek volna rendszeresen a középkori interdiktumok miatt.

Holnap a Jó Pásztor vasárnapja, a papi és szerzetesi hivatások vasárnapja. Imádkozzunk szerzeteseinkért, papjainkért, és új hivatásokért.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés