Szentté avatták XXIII. János és II. János Pál pápákat

2014. április 27. 10:13
Vasárnap délelőtt avatta szentté Ferenc pápa XXIII. Jánost és II. János Pált. A szertartáson XVI. Benedek is részt vett. Hatalmas a tömeg gyűlt össze a Szent Péter téren, ott volt Áder, Orbán és Semjén is.

Vasárnap délelőtt avatták szentté XXIII. János és II. János Pál pápákat. A szertartást Ferenc pápa vezette, de részt vett rajta elődje, XVI. Benedek is. Összesen 150 bíboros és 700 püspök koncelebrált a szentmisén.

A mise alatt zajlott a kanonizáció rítusa. Bemutatták és az oltárhoz vitték XXIII. János és II. János Pál pápák ereklyetartóit. Angelo Amato bíboros, a szentté avatási kongregáció prefektusa a posztulátorok kíséretében a pápa elé járult és egymás után háromszor kérte Boldog XXIII. János és II. János Pál szentté avatását. Az egyházfő minden egyes kérelemre válaszolt, a harmadszori kérelem után pedig elmondta a szentté avatás ünnepélyes formuláját, amellyel kiterjesztette az új szentek tiszteletét az egész világegyházra.

A szentté avatási rítust követő homíliájában Ferenc pápa azt mondta: „az új szentek a XX. század papjai, püspökei és pápái voltak. Ismerték a század tragédiáit, de nem hagyták, hogy azok maguk alá gyűrjék őket, erősebb volt bennük Isten, a hit az ember megváltójában és a történelem urában, Jézus Krisztusban; erősebb volt bennük Isten irgalmassága.

Korábban lezárták a Szent Péter teret, és csak vasárnap kora reggel nyitották meg a zarándokok tömege előtt. Több mint 90 hivatalos delegáció tagjai érkeztek a Vatikánba a szertartásra. Elsőként Herman van Rompuy, az Európai Tanács elnöke érkezett meg.

Hivatalos keretek közt tartózkodott a szertartáson Áder János államfő és Semjén Zsolt kormányfőhelyettes, magánzarándokként pedig Orbán Viktor. Balog Zoltán, a kormány erőforrás-minisztere is ott volt – írja a Magyar Nemzet.

Összesen 112 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A Google a Te barátod :-)

Ki a fenét érdekel ez a sok hülyeség, amit itt összehordasz! Teleszórjátok ugyan azzal a szöveggel a mandit.

Az az érzésem, hogy kár ezen személyekkel érvelni, bibliai idézetekkel,magyarázatokkal, belinkelt cikkekkel,tanulmányokkal, egyebekkel.
Számukra ez mind lényegtelen, egyetlen, mantraszerűen ismételgetett mondanivalójuk, hogy fujj katolikusok!! :)

Ítélkezni és vádaskodni jönnek, nem akarnak, ezért lehetetlen velük a párbeszéd.

Nem is. De Jézusért, a Jézusba vetett hitért, már az első zsidó üldözés folyamán rengetegen meghaltak. Őket vértanúknak nevezünk. A zsidó üldözés, mármint, hogy a zsidók üldözték a Jézus hitűeket, azonnal megkezdődtek. Szent Pál, mivel ő is összefogdosta és halálra adta őket az Apostolok Cselekedeteiben leírja a történetet. Ezeket a vértanúkat szentté avatták. Nyilván nem ünnepélyes formában, mert nem lehetett. Sokan akartak vértanúk, vagyis szentek lenni, és Isten Országába kerülni.
Akkor még nem volt, sem "katolikus felekezet", sem kereszténység. Egy zsidó szektának hívták őket.

Egyrészt nem rólad írtam amit írtam, nem is olvastam a komplimentjeidet. Másrészt nem értem miért ismételgetitek itt hárman négyen mániákusan ugyanazokat a vádakat ezerszer? Mire jó ez? Mit akartok ezzel elérni??

Nem vagytok katolikusok, de feltett szándékotok az általatok tévesnek vélt katolikus tanítást eltörölni a Föld színéről, vagy mégis mi az értelme annak a pocskondiázásnak ami itt folyik?

Válaszok:
ottapont | 2014. április 30. 20:24

Az általunk Újszövetségi Szentírásnak nevezett könyv a maga teljességében először 367-ben volt felsorolva Szent Athanáz által,aki Alexandria püspöke volt, legalábbis ez az első olyan felsorolás ami az utókorra maradt. Azelőttről, csak egyes könyvekről, könyvtöredékekről, iratokról tudni.

Mit gondolsz ha nem lett volna az első keresztények óta a hagyomány, amely megőrizte mind a Jézushoz fűződő tanítást, mind az óriási kihívásokkal szembesülő és annak megfelelő Egyház történetét, szerveződési gyakorlatát, a tévtanítások elleni küzdelmét, mi maradt volna Krisztus Egyházából 367-re vagy 2014-re?

Az a helyzet, hogy Luthernek nem pottyant ölébe a Biblia, nem ő fúrta a makaróniba a lyukat, ahogyan azt mondani szokták. Nem vele kezdődik a keresztény időszámítás.

"imátkozni."

Imádkozni, így írjuk helyesen!

"A katolikus felfogás nem egyezik a Biblia tanításával sok esetben. Hányszor kell leírni?"

Akartam is kérdezni, hányszor fogjátok még leírni?
Nem unjátok még, napokon keresztül ugyan azok, ugyanazokat írjátok, minden cikkhez! Nagyon erőszakosak vagytok. És hitgyülisek ügye?

Akkor most én is kicsit pontosítanék. Amire azt írtad, hogy stb. az = a zsidó néppel. Mert nem csak az általad felsoroltak üldözték, mert Jézusra is a zsidó nép mondta ki a halálos ítéletet. Heródest sem említettem én sem és te sem, - mert nem ez volt a témátok, hanem a szentté válás, vértanúság - pedig János testvérét Jakabot is kivégeztette.

"Saulus izrael népéből" - Izrael így írjuk!

Tudom, hogy honnan származott, hogy hívták..., de a végkövetkeztetésedet, ha elmagyaráznád: "Krisztus hívő, így lett ő Szent Pál."

"Az üdvözüléshez nem szükséges feltétlenül vértanú halált halni!" - mondtam én ezt?

" Krisztusba vetett hit és bibliai vízkeresztség az üdvözülés feltétele." - egy nagy fenét!

Mt 25,35 "Éhes voltam és ennem adtatok, szomjas voltam és innom adtatok..."
Hiába vagy megkeresztelve és hiába hiszel Krisztusban, ha üres kézzel mész az Úr elé.
Jézus az irgalmasság testi cselekedetei alapján, ítéli meg az embereket, mert a hit a szeretetben nyilvánul meg.

Mk 16,16 Ez a szabad akarat, amit választ azért vállalnod kell a felelősséget, de kérdezem, hogy akkor mit kezdtek az iszlámmal, mindet pokolra külditek?

"Aki nem veszi fel az iszlámot, örök kárhozat vár rá!"
Az iszlám Európában című sorozatban mondta ezt az iszlám tanítást egy iszlámba tért német férfi.
Most akkor mi van Isten több millió embert küld a pokolra? Persze, hogy nem.

"akkor nem szükséges külön emberek által is azt kinyilvánítani. Az a lényeg, hogy Isten mit gondol arról az adott egyénről"

Senki nem mondta, hogy "szükséges". De nálunk ez a gyakorlat, ha a fejetek tetejére álltok, akkor is. De azzal egyetértünk, és a Katolikus Egyház is ezt vallja, hogy nagyon szegény lenne, ha csak annyi szentje lenne, amennyit kanonizál. Ennél sokkal több van, csak azokra azt szoktuk mondani, hogy milyen jó emberek. Pedig szent emberek.

Figyelmetekbe ajánlom János apostol szerinti Evangélium befejező mondatait:
"Jézus, még sok egyebet is tett. Ha azonban valaki mind le akarná írni, - azt hiszem, - annyi könyvet kellene írnia, hogy nem tudná az egész világ sem befogadni." Jn 21,25

"Nincs benne szó szentté avatásról sem papi nőtlenségről sem arról hogy Máriához lehet imátkozni. A pápa sem tévedhetetlen és amikor Jézus megbízta Pétert azt nem mondta, hogy a Vatikán sokszázezer milliárdot halmozzon fel és legyen fényűző."

Nincs benne szó, hogy nem lehet szentté avatni.
Nincs benne szó, hogy nem lehet a pap nőtlen.
Nincs benne szó, hogy Máriához nem lehet imádkozni.
Nincs benne szó, hogy a pápa nem tévedhetetlen.
Nincs benne szó, hogy a Vatikán ne halmozzon fel sok százezer milliárdot és, hogy ne legyen fényűző.
"sokszázezer" helyett, így írjuk: sok százezer

"Hogy kerül ide Luther?"

Úgy, hogy ezt írtad:

A szenthagyomany nem lehet "hiteles", es "isteni" ha nincs benne a Szentírásban!

Ezek szerint nem tudod, hogy:

"A Sola Scriptura-elvet először a kiközösített nominalista ferences, William Ockham (1290-1349) említette meg, és ahogy a többi „sola”-t (sola gratia, sola fide, solus Christus, soli Deo gloria), Luther Márton ezt is tőle vette át, amikor a lipcsei hitvitán (1519) Johannes Eck – Luther saját bevallása szerint is – sarokba szorította őt. Amikor mind a búcsúk kérdésében, mind a kegyelem és a szabad akarat kérdésében Eck bizonyította, hogy Luther a pápai megnyilatkozások és az egyetemes zsinatok szerint is téved, akkor Luther (aki egészen eddig a pápákhoz és a zsinatokhoz akart folyamodni) hirtelen elvetette ezeknek tévedhetetlenségét, és kijelentette, hogy csak az lehet a hit tárgya, ami a Szentírásból kimutatható. Csak így tudta tanítását valamiképpen megvédeni.

Ezzel Luther tartalmilag megfogalmazta a sola Scriptura elvet (szó szerint csak később kezdték el használni), és ezt később a többi hitújító is vezérelvül fogadta el. Ezen elv segítségével fogalmazta meg tanítását Zwingli, Kálvin, majd az összes újabb protestáns közösség (kezdve a baptistáktól a Hit Gyülekezetéig) és egyéb Bibliára alapozó gyülekezet és szekta (kezdve az unitáriusoktól a Jehova Tanúikig)."

"Az egész ott kezdődik, hogy a Szentírásban hiába keressük azokat a szavakat, hogy "csak a Szentírás", "csak a Biblia", és ehhez hasonló kifejezéseket. Az egész Szentírásban nem található olyan tanítás, amely azt mondaná, hogy az igaz hit mércéje kizárólag saját maga lenne. Pedig egy olyan teológiai elvnél, mint amelyet a protestantizmus vall, azaz, hogy a tévedhetetlen tanítási tekintélynek egyetlen forrása Isten írott Igéje, ez elvárható lenne. Ha valaki mégis azt mondja (és komolyan is gondolja), hogy csak a Szentírást veszi figyelembe a hit kérdéseiben, akkor annak feltétlenül el kell vetnie azt az álláspontot, hogy csak a Szentírást lehet figyelembe venni a hit kérdéseiben. A Szentírás ugyanis semmi ilyesmit, vagy csak hozzá hasonlót, se explicite, se implicite nem mond, hanem éppen ellenkezőleg: a Szentírás kifejezetten tanítja, hogy az igaz embernek a mércéje a Szentíráson kívül az apostoli Hagyomány, amelyet a püspökök egymást követő utódlásán keresztül tanítottak a keresztényeknek, illetve mindkét forrás (a Szentírás és a Szenthagyomány) egyedüli biztos kifejtője az Egyház.Mindezt számtalan igehely világosan kimondja, amelyeket alább be is fogok mutatni."

Az említett bibliai igehelyek, a szerző által felsorolva és részletesen kifejtve itt:

http://depositum.hu/solascript..

"Kérdések a protestáns keresztényekhez

(Imádkozd át, kérdezd meg önmagadat és járj utána – bármilyen forrásból).

Kérlek, végezd el ezt a gyakorlatot. Elejétől a végéig töltsd ki a válaszokat. Csak annyit kérek, légy becsületes, nyíltszívű, és imádságos:

Hiszed-e, hogy a keresztények csak a Bibliához fordulhatnak egy hittel vagy erkölccsel kapcsolatos kérdésben? Igen - Nem.
Ha igen, akkor hol van az a Bibliában, hogy csak a Bibliához fordulhatunk, amikor valami hittel vagy erkölccsel kapcsolatos kérdés felmerül? Szentírási hely: ..............
Hol vannak felsorolva a Bibliában azoknak a könyveknek a listája, amelyek a Biblia részei? Szentírási hely: ..................
Hol van az a Bibliában, hogy a nyilvános kinyilatkoztatás véget ért az utolsó apostol halálával? Szentírási hely: ...................

Honnan ered a Biblia? ..........................................
Mikor állapították meg, hogy mi tartozik a Bibliába? ..........................................
Az első időkben mely könyvek tartoztak a keresztény kánonba? ........................................................
Hogyan változott a kánon az idő során a különböző közösségekben? ......................................
Mikor volt a jamniai zsinat, kik voltak a tagjai, és milyen célból ültek össze? ........................................................................................

Hiszed-e, hogy a Márk evangélium szerzője a Szentlélektől volt sugalmazva? Igen - Nem.
Ha igen, akkor hol mondja a Biblia, hogy a Márk evangélium szerzője a Szentlélektől volt sugalmazva? Szentírási hely: ...........................
Hiszed-e, hogy a Zsidókhoz írt levél a Szentlélektől sugalmazott? Igen - Nem.
Ha igen, akkor hol mondják a Bibliában, hogy a Zsidókhoz írt levél a Szentlélektől sugalmazott? Szentírási hely: ..............................
Hol mondja a Biblia, hogy ki volt a Zsidókhoz írt levél szerzője? Szentírási hely: ............................

Magyarázod-e, értelmezed-e a Biblia szövegét? Igen - Nem.
Ha igen, akkor a te értelmezésed tévedhetetlen? Igen - Nem.
Ha nem, akkor beismered-e, hogy a te bibliaértelmezésed egy vagy több helyen téves lehet? Igen - Nem.
Ha igen, akkor van-e olyan tekintély a földön, aki megmondhatja neked, x.y.-nak, hogy a Biblia értelmezésed hol téves? Igen - Nem.
Ha igen, akkor ki ő? Csak egy nevet kérek: ________________________________

Te a Szentírás hiteles magyarázója vagy? Igen - Nem.
Ha igen, akkor a te Szentírás-magyarázatod tévedhetetlen? Igen - Nem.
én a Szentírás hiteles magyarázója vagyok? Igen - Nem.
Ha te nem vagy a Szentírás hiteles magyarázója, és én se, akkor ki az? .............................................
Ha egy bibliatudós sem ért egyet abban, hogy mi az exegézis, és mi az eiszegézis, akkor megtudhatod-e 100%-osan, hogy mi az exegézis, és mi az eiszegézis? Igen - Nem.
Hiszed-e, hogy Krisztus Teste, az Egyház, amelynek Krisztus a feje, tévesen taníthat hit és erkölcs dolgában? Igen - Nem.

A Biblia könyveinek kanonizálása előtt hogyan terjedt az Evangélium? .............................................
A nyomdagép feltalálása előtt hogyan terjedt az Evangélium? ....................................................
Hogyan lehet válaszolni ezekre a kérdésekre a „sola Scriptura” vagy a „csak a Biblia” hitszabály elvének hátteréből? .............................................
Mire figyelmeztet a 2Pét 3,16? .................................................................................................................
A 2Pét 1,20-21 azt mondja, hogy az írás …………………………………………………....................?
Mit jelent a „hasznos” szó? .......................................................................................................................
A 2Tim 3,16-17-ben mit jelent a „hasznos” szó? .....................................................................................
A „hasznos” szó előfordul-e valamelyik szótárban „elégséges” értelemben? Igen - Nem.
Meg voltak-e az Újszövetség könyvei akkor, amikor Pál leírta ezeket a sorokat? Igen - Nem.
Ha nem, akkor milyen írásra hivatkozik Pál? ...........................................................................................

Mit mond a hagyományról a 2Tessz 2,15, a 2Tessz 3,6, és az 1Kor 11,2? ...............................................
Mikor szűnt meg ez a hagyomány? ...........................................................................................................
Mire gondolt Jézus, amikor azt mondta tanítványainak, hogy hallgassanak arra, aki Mózes székében ül (Mt 23,2)? ................................................................................................................................................
Elvárta-e Jézus tanítványaitól, hogy engedelmeskedjenek a földi hatóságoknak? Igen - Nem.
Szerinted mi az igazság oszlopa és erős alapja? ........................................................................................
Az 1Tim 3,15 szerint mi az igazság oszlopa és erős alapja? .....................................................................

Tévedhetetlenek voltak-e az apostolok a hitről és az erkölcsről szóló tanításukban? Igen - Nem.
Különböző tanokat tanítottak-e az apostolok különböző embereknek? Igen - Nem.
Az apostolok vagy a korai egyház vezetői hitték-e azt, hogy nem baj, ha valakik téves tanításokat tanítanak az Egyházban? Igen - Nem.
Megtagadták-e a közösséget az apostolok azokkal, akik mást tanokat tanítottak, mint amit ők? Igen - Nem.
Megkövetelték-e Jézus és az apostolok, hogy megegyezzen az ő tanításuk? Igen - Nem.
„Egy” lehetsz-e valakivel, aki téves tanokban hisz? Igen - Nem....és még sok más témába vágó, válaszra váró kérdés itt: http://kics.it/WmT72Q

Bölcs ember akkor ad tanácsot ha kérik erre. Téged ki kért erre?
A szavaidból kiderül, hogy a Bibliát csak és kizáróan ti ismeritek. Persze a Katolikus Egyház jóvoltából, ezt azért tegyétek hozzá!
Már egy hete itt vádaskodtok. És akkor azt írod nekem, hogy:
- "Emberek nem itelhetnek emberrol." - hát ehhez tartsd magad!
Illetve alkalmazd magatokra is amikor folyamatosan fikázzátok az egyházamat!

- "Jezus azt mondta, hogy a szegenyeket es az elesetteket kell segiteni, nem a katolikus egyhaz bankszamlait novelni." - hol mondja ezt Jézus?


- "Nem velem vitatkoztok, hanem a Bibliaval, illetve a Joistennel. Annak meg tudjuk, hogy mi a kimenetele..."

Jé én azt hittem, hogy a Nyugatival és egy komcsival vitázunk?!

Ami pedig azt a bankszálát illeti, mennyit is kell nektek fizetni "perselypénzt" azelőtt 10 ezer forint volt egy Vidám Vasárnapi összeröffenés. Plusz a havi szekta adó a fizetésetek 10%-a. Mondom, hogy régebben. Ezt azóta megemelte Sanyi bácsi. És ez nektek vidám vasárnap? Neki igen, de ennek a sok megnyomorított embernek...?

"Vagy szerinted a Szentlélek csak addig vezette az Egyházat, amíg tagjai leírták az Újszövetséget, és véglegesítették a kánont?

A Szentírás az Egyház szóbeli hagyományából következik. Ha az utóbbit nem fogadod el, akkor az előbbiben miért bízol? Miért éppen az lenne hiteles?"

Ezek azok a sarkalatos kérdések amelyekre el szokott maradni a válasz!

Számomra kétséges, hogy egyáltalán tisztában vannak-e bizonyos fogalmakkal, konkrét történelmi eseményekkel ha még azt is magyarázni kell milyen kapcsolat van a "csak a Szentírás" elve és Luther között...

Hidd el ezzel nem vagy egyedül, Soma! :)

Egyenlőre legalábbis, pedig kár, mert azóta találtam egy hagyománnyal kapcsolatos tuti idéztet. :)

2Thessz 2,15
Ezért tehát, testvéreim, álljatok szilárdan, és ragaszkodjatok azokhoz a hagyományokhoz, amelyeket akár beszédünkből, akár levelünkből tanultatok.


Mivel az összes többi kérdésre nincs adekvát válaszod, kizárólag az eddig is unalomig ismételt mantrát fújod, amit már sokan sokszor cáfoltunk ezen a felületen,vita képtelennek nyilvánítalak.

Miért nem olvasod már el végre a Bibliát?
Ha ennyire érdekel a téma miért nem ismered a történelmet.
Miért vagy ennyire tájékozatlan egyháztörténelemből?

Ugyan azt hajtogatod, minden ész és tudományos érv lepereg rólad.
Nem vagy a Katolikus Egyház tagja, nem mindegy neked, hogy mi mit hiszünk, mit teszünk. Rólad, még azt sem tudjuk, hogy mi vagy, jehovista, hitgyülis? Csak azt, hogy eretnek!

Legalább azt tudnád, hogy melyik Evangélium mikor keletkezett, kiknek szól. Mikor és hol írta Pál a leveleit?

Szóval ez a nagymértékű ostobaság amit itt összehordasz megdöbbentő.

Vitázni, nem fogok, meggyőzni sem, mert ehhez minimális ismerettel kellene rendelkezned.
Azért Jézus szavain elgondolkodhatnál néha:


"Csak az foghatja ezt fel, akinek megadatott. ...Végül van, aki a mennyek országáért, önként mond le a házasságról. Aki fel tudja fogni, fogja fel!" Mt 19,11

Hát itt a gond nálatok. Nem tudjátok ezt felfogni, mert ez nektek nem adatot meg. Sory!

Pál apostol írja a korinthosziaknak szóló első levelében

29.Mi értelme van annak, hogy a halottakért megkeresztelkednek? Ha a halottak egyáltalán nem támadnak fel, miért keresztelkednek meg értük?

Ez bizonyítja, hogy szokásban volt megkeresztelkedni pogány halott családtagokért abban az időben. Ezt Pál nem ítéli el, nem mond róla negatív véleményt, hanem érvként használja fel a feltámadás tagadóival szemben. Tehát ha a Szentírás szerint meg lehet keresztelkedni a halottakért, teljesen egyértelmű, hogy imádkozni is lehet értük.

Az Apokalipszis szerint az Isten Igéjéért megöltek lelkei bosszúért kiáltanak az Úrhoz:

"És amikor feltörte az ötödik pecsétet, láttam az oltár alatt azoknak a lelkét, akiket az Isten Igéjéért öltek meg, és azért a bizonyságtételért, amelyet megtartottak. És hatalmas hangon kiáltották: „Urunk, Aki szent és igaz vagy, meddig nem ítélsz, és meddig nem állsz bosszút a mi vérünkért azokon, akik a földön laknak?" Akkor fehér ruha adatott mindegyiküknek, és megmondatott nekik, hogy nyugodjanak még egy kis ideig, amíg teljes nem lesz azoknak a szolgatársaiknak és testvéreiknek a száma, akiket ugyanúgy megölnek, mint őket." (Jelenések könyve 6,9-11)

@Kiscsillag válaszát várom a 00:04 -kor hozzá írt hsz-mre, a diszlájk nem helyettesíti a hiányzó érveket!

Te, most látom csak, ennek a posztnak a tetején meg két pápa-kép van. Akkor ez egy duplán katolikus poszt. Úgy igazából mit keresel itt, ha katolikusokkal nem vitatkozol?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában