Elváltak és áldozás: Ferenc pápa újra összezavarta a katolikusokat

2014. április 24. 16:10
Egyre nagyobb fejfájást okoz Ferenc pápa a sajtósainak. A Vatikán szóvivője például annyit tudott hozzáfűzni Ferenc pápa legutolsó, nagy nyilvánosságot kapott telefonhívásához, hogy az a pápa magánjellegű akciója volt, amit nem kívánnak kommentálni, és ami nem része a pápai tanítóhivatalnak. Ferenc pápa állítólag azt mondta egy nem egyházi házasságban élő nőnek, akinek a férje már kötött egy templomi házasságot, hogy nyugodtan áldozhat. Mindezt annak ellenére, hogy a nő plébánosa nem engedte sem áldozni, sem gyónni az illetőt.

Egyre nehezebben kezeli a vatikáni sajtószolgálat Ferenc pápa megszólalásait. Legutóbb az szivárgott ki, hogy Ferenc pápa húsvét hétfőn felhívott egy argentin nőt, egy bizonyos Jacquelina Lisbona, aki 19 éve él együtt civil házasságban egy korábban elvált férfival (a hír először az volt, hogy a nő házasodott újra), akivel két közös gyermekük van.

A hívásról a La Stampa tudósított az alapján, hogy a nő férje kiposztolta Facebookra, hogy felhívta őt a pápa és „Bergoglio atyaként” mutatkozott be, mondván, hogy a feleségével akar beszélni, aki szeptemberben levelet írt a pápának arról, hogy a plébánosa nem engedi áldozni. A pápa állítólag azt mondta a feleségnek: nyugodtan mehet áldozni, nincs abban semmi rossz, és vannak papok, akik pápahűbbek a pápánál. 
 
A Vatikánban ősszel tartják a család témájában a rendkívüli püspöki szinódust, amelynek Erdő Péter a főrelátora, és egyik témája az elváltak és újraházasodottak lelkipásztori ellátása, valamint esetleges áldozási lehetőségük. 
 
A katolikus hívek az egyház tanítása szerint nem áldozhatnak, ha ők vagy párjuk korábban mással érvényes szentségi házasságot kötött, amelynek nem mondta ki érvénytelenségét egyházi bíróság, de ennek ellenére újraházasodtak államilag. Sem az a fél nem áldozhat, aki érvényes szentségi házassága után újra házasodott, sem az, aki hozzáment vagy elvett valakit, akinek korábban szentségi házassága volt, hisz mindkettő házasságtörésnek számít. Viszont áldozhat az, aki olyasvalakivel kötött szentségi házasságot, akinek korábban csak civil házassága volt; és az is áldozhat, aki pusztán külön él házastársától, akivel templomi házassága van, és nincs új kapcsolata.
 
A pápa által felhívott nő esetében nem lehet tudni mindent, például hogy a férj korábbi házassága egyházi házasság volt-e, de az elég ok az áldozás megtagadására, hogy jelenlegi férjével nem kötöttek szentségi házasságot (persze ha a férjnek korábban érvényes szentségi házassága volt, akkor nem is tudnak templomi házasságot kötni). 
 
Egy ismert katolikus gondolkodó, David Gibson, aki könyvet írt XVI. Benedek életéről, azt írta: a Vatikánnak tisztáznia kell a telefon körülményeit, különben a katolikus világ két részre szakad, egy pánikolóra és egy ünneplőre. Hozzáteszi: számos részlet tisztázatlan, így semmit nem lehet biztosan kijelenti a telefonhívással és Ferenc pápa megjegyzéseivel kapcsolatban. Elsőként egyébként szerinte a Telam írt a sztoriról, ezután jötta férj Facebook-posztja.
 
A Vatikán szóvivője, Federico Lombardi azonban annyit reagált hivatalos közleményében: ez a hívás egy Ferenc pápa számos magánemberi, személyes lelkipásztori elkötelezettségéből fakadó beszélgetéséből, így Ferenc pápa személyes lelkipásztori tevékenységének kontextusában kell értelmezni is, emellett magánjellege miatt a vatikáni sajtószolgálatnak nem feladata kommentálni és magyarázni azt.  De hozzátette: a pápa magánjellegű telefonbeszélgetései nem képezik tanítóhivatalának részét, így nincsenek hatással az egyház tanítására sem. 
 
Korábban a nagycsütörtöki lábmosással kapcsolatban, amikor a pápa a 12 megkeresztelt, katolikus férfiember előírását megszegve a börtönben az utolsó vacsora emlékére muszlim nők lábát is megmosta, egy a volt anglikán, ma katolikus pap Dwight Longenecker atya azt írta: nem az a baj, hogy pápa megszegi a szabályokat, ő a pápa, megteheti. A fő baj az, hogy a hétköznapi papok nem szeghetik meg a szabályokat, viszont a pápa egy-egy, ilyen népszerű aktusa után sokan összezavarodnak, félreértik, félremagyarázzák, és ezeket a problémákat nekik, a hétköznapi papoknak kell kezelni, miután a pápa learatta a népszerűség gyümölcseit.

Összesen 835 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Szerimtem az a maszatolás a káros, amit Ferenc pápa csinál.

Ez még csak a kezdet, szerintem. Nem bízok ebben az emberben, mert azok az erők amelyek egyházellenes aknamunkája Benedek pápát rákényszerítette a lemondásra biztosan nem bízták a véletlenre , hogy erőfeszítései kárba vesszenek és ne a nekik megfelelő személy kerüljön a helyébe.

Nagyon drukkolsz, hogy végre katolikus templomban esküdhessenek a homokosok, ugye?

A katolikus egyház számára eddig a krisztusi út volt a helyes, amely a Szentíráson és a Szenthagyományokon alapszik. Most jön a 'ferenci helyes irány'?

"demokratikusan" kezelni a kérdést

Az Egyház per definitionem hierarchikus és nem demokratikus. Itt nincs egy ember egy szavat rendszer, mert akkor már régen nem is létezne.

A jelenleg érvényben levő egyházi kánonjog alapján a plébános járt el helyesen. A pápa döntése ebben az esetben, ha valóban igaz a hír, összezavarja mind a híveket, mind a papokat.

Az idei évben összeülő szinóduson vagy egyházi közgyűlésen (ilyenformán árvényesül a demokrácia az egyházban!) családpasztorációs kérdéseket fognak megvitatni. Ha és amennyiben változás történik az elváltak egyházjogi helyzetében azt a döntést még Ferenc pápának is meg kellett volna várni.

Aki jelenleg mind az egyházi törvényeknek, mind a felebaráti szeretetnek eleget tesz az Scola bíboros, aki miséin rendszeresen kihívja az áldozásnál a második házasságukban élőket is és megáldja őket. Ami ezen felül van az jelenleg a kánonjoggal ellentmond.

A pápa mióta áll az egyházi kánonjog fölött?

Ez nem kívánságműsor, ahol az aktuális pápa kénye-kedve szerint cselekedhet.

Aki egy fiatal ember halálán röhög az beteg! Az együttérzés és az emberi jóindulat ilyetén hiánya szörnyeteget feltételez.

Nekem eszembe se jutott röhögni amikor arról olvastam anno, hogy 350 mekkai zarándok pánikhelyzetben agyontaposta egymást. Vagy az a több tucat szerencsétlen hindu akik Indiában jártak ugyanígy.

Ahol sok az ember, nagy a tömeg sajnos előfordulhat ilyen szerencsétlenség, de ezen hahotázni visszataszító dolog.

A pápai tévedhetetlenség és a kánonjog hogyan függ össze?
Keresztesháborúk boszorkányüldözés,eretnekégetés sokkal inkább ellentétes volt a krisztusi szeretettanítással.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés