II. János Pál és XXIII. János szentté avatására készülve

2014. április 23. 20:29

Böjte Csaba
Magyar Kurír
A szentek életét olvasva megérezzük, milyen irigylésre méltóan szép tud lenni az ő életük, a nehézségekkel együtt.

A mai ember számára a boldogság és az életszentség fogalma nem feltétlenül kapcsolódik össze egymással. Böjte Csaba számára mi a kapcsolódási pont?

Mindannyian boldogok szeretnénk lenni, a világ azonban nagyon keveset mond közülünk boldognak. Ott vannak a hatalmasok, akik országok, világok urai, akiket életükben senki nem tartott boldognak. Láthatunk küzdelmes, nehéz életeket, akik már a földön megtalálták a boldogságot. Így például Teréz anya vagy II. János Pál pápa, akiket mindannyian boldognak nevezünk, mert valóban már a földi életükben boldogok voltak. Az a nyugalom, derű, béke, ahogyan megélték nem könnyű életüket, számomra irányadó. Ha boldogok szeretnénk lenni, ők az iránytűk. XXIII. János pápa vagy II. János Pál pápa életformája: a szeretet, jóság, az irgalom, a kitartó becsületes munka, olyan iránypontok, amelyek boldoggá tudnak tenni. 

Mi tartja vissza az embert az életszentség útjától?

Elindulunk, de erről az útról maga Jézus mondta, hogy keskeny és meredek is sokszor. Az ember fél és elbizonytalanodik. Kell neki a biztatás, hogy ezen az úton érdemes járni. A szentek életét olvasva megérezzük, milyen irigylésre méltóan szép tud lenni az ő életük, a nehézségekkel együtt. Isten nem kímélte meg őket sem a mindennapok terhétől, porától, kínjától. II. János Pál pápa életére törtek, nehézségek, gondok terhét vállalta fel, és megmutatta: ezeket a feladatokat lehet jól végezni. (...)

II. János Pál pápa útján szeretnék járni – fogalmazott egy 2011-es írásában. Miben jelent példát alakja?

Csodálom II. János Pál pápát, akit oly sokféle nagyon kemény támadás ért. Erkölcsileg, anyagilag, sőt fizikailag is megpróbálták megsemmisíteni! De ő sosem tért le a szeretet, a remény, a bizalom útjáról. Nem más népek, közösségek hibáit emlegette fel, nem ostorozott senkit, hanem a látogatásai során alázattal leborult egy-egy ország földjére, megcsókolta szeretettel és szerényen, a maga és az évezredes egyháza hibáiért, vétkeiért bocsánatot kért. Olyan döbbenetes az a kép, ahogyan egyedül meglátogatja az őt súlyosan megsebző merénylőt, és mint ember az embertársával, négyszemközt elbeszélget vele. Számomra II. János Pál pápa a szeretet és a remény prófétája. Az egyház a boldoggá avatásával kimondta, hogy a nagy pápa útja, a szeretet, az alázat, a jóság útja járható út. Nagy pápánk példájára nekünk is az igazat, a szépet kell nagy-nagy alázattal megfogalmaznunk. Egyetlen helyes lépés bátran, hangosan újból és újból kimondani azokat az értékeket, amelyekben hiszünk, amelyek mellett jó leélni ezt az életet, amelyeket Isten ajándékba adott. Mindazok, akik alázattal, szerény, becsületes kitartó munkával élnek, megtalálják a boldogulást, és az utat a mennyek országa, az örök boldogság felé.”

 
Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 18 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Mondd, mit tudsz Böjte Csabáról, hogy ennyire vicces vagy?

Éppenséggel rakat szent volt dagadt. Egyébként Böjte atya nem dagadt, csak nem épp vékony alkat.

Böjte Csaba korunk szentje!

Biztos, hogy boldoggá, szentté fogják avatni.
Az élete példaértékű.
A gyerekekhez való hozzáállása példaértékű.
Még a román hatóságok, sem tudnak ellenállni, olyan szeretet, jóság, és türelem árad belőle.
Néri Szent Fülöp szokta mondani, "Nos kedves barátaim, mikor akarjuk már elkezdeni,hogy jók legyünk?" - Hát Böjte Csaba, folyamatosan ezt teszi.
Köszönet érte!

Most mi ezzel a problémád? Teneked nem kerül pénzbe a gyerekeid eltartása? Németországból ruhákat kapnak, meg játékokat, de azt nem lehet megenni. Amíg a gyerekeknek útlevél kellett, 2007-ig, ahhoz, hogy átjöhessenek valamelyik családhoz nyaralni, fejenként 10 ezer forintba került egy útlevél a családnak, vagy Csaba testvérnek. Persze, hogy nem tudta utaztatni a gyerekeket. Tudod te azt, hogy milyen nyomorból kerülnek hozzá ezek a gyerekek. Volt aki meg akarta inni a hajsampont, mert még nem látott olyat, azt hitte, hogy inni való. Vagy eldobta a csokit, mert nem tudta, hogy mi az, még életében nem evett csokit. És akkor te itt így beszélsz róla. Ha meg akarod ismerni, menj el két hétre, vállalj valami munkát a gyerekek körül. Csaba testvérnek ha Budapesten misézik mindig megnyitjuk a pénztárcánkat, mert tudjuk, hogy mire megy a pénzünk, de lehet adni ceruzát, festéket bármit a lényeg, hogy segíts a gyerekeken. 2500 gyereket kell jóllakatnia, több házat megvennie, felújítania, berendeznie.
Úgy kezdődött, hogy a kezébe nyomtak egy csecsemőt és elfutott az anya.

Teszed ezt úgy, hogy abszolút nem is ismered.
Ha téged ez kielégít, hát tegyed.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés