Krisztus óta még sörözni is könnyebb!

2014. április 20. 17:29

Bernard Gui
Tutiblog
A nyugodt sörözéshez meg kell a tudat, hogy nem kell megváltani a világot, a hivatásos forradalmárok munkanélküliek, és ezért lehetőségünk van élvezni is az életet.

„Ide az kell, legyen ez a Krisztus, aki majd' kétezer bevállalta a kereszthalált – igen, azért, hogy a Toronyházban itt, ma, meg mindenki más, a legénybúcsúra Krakkóba meg Pestre érkező holland meg angol turista is, nyugodtan tudjon sörözni. A nyugodt sörözéshez meg kell a tudat, hogy nem kell megváltani a világot, a hivatásos forradalmárok munkanélküliek, és ezért lehetőségünk van élvezni is az életet. Ennek a dolognak az átérzéséhez meg kellett a negyven napos böjt – így aztán Húsvét hétfő este jobban fog esni a sör, mint negyven nappal azelőtt bármikor. Tudom, pedig egy ideje az inkvizítorok is munka nélkül vannak, és pennájukkal kell inkvizítorkodni. De most a megbocsátás ünnepe van.

Szóval lehet röhögni meg pattogni, hogy »képmutató keresztények«, de egyrészt: a képmutató keresztények pontosan tudják, hogy tökéletlen és bűnös emberek, ennek belátásához pedig van mércéjük – utóbbi időnkénti felmutatása miatt kapják meg a képmutató és álszent jelzőt. Szóval inkább azok az álszentek, akik mutogatnak a keresztényekre, miközben ők maguk nem ismernék el, hogy létezik bűn és hasonlók.

Másrészt: aki meg próbálja átélni és megérteni ennek a kétezer évvel ezelőtt élt fickónak, akin a nyugati kultúra alapul, a szenvedését, és elfogadja őt nagyfőnöknek (helytartóját meg kisfőnöknek), annak sok teher lekerül a válláról, s mivel fel tud nézni az égbe, ismeri helyét az univerzumban, a kozmoszban, ezért le is tud nézni a sörébe, és nem fog elgémberedni a nyaka. Se a keze. Ha értitek, mire gondolok. Már csak tudom, pontosan láttam ezt inkvizítori működésem folyamán a középkorban. Nagy idők voltak, érdekesebbek és nem olyan unalmasak, mint ez az elbaltázott 21. század!”

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 6 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Hát, mondjuk megkérdezték, imígyen:

Mk 14,61-64 "61 A főpap újra megkérdezte őt: »Te vagy-e a Krisztus, az áldott Isten Fia?« 62Jézus azt felelte neki: »Én vagyok. És látni fogjátok az Emberfiát a Hatalmasnak jobbján ülni, és eljönni az ég felhőiben« {Dán 7,13; Zsolt 110,1}. 63Ekkor a főpap megszaggatta ruháit, és így szólt: »Mi szükségünk van még tanúkra? 64Hallottátok a káromkodást. Mit gondoltok?« Erre azok mindnyájan halálra méltónak ítélték őt."

Márk beszámolója világos: addig csak hiteltelen tanúkat tudtak összeszedni, ezért ha Jézus a főpap egyenes kérdésére azt mondja, hogy "dehogy én vagyok a Messiás", akkor max. egy alapos veréssel megússza.

Szóval a "bevállalta" ige mondható méltatlanul modorosnak és lazának, de pontatlannak semmiképpen.

Szerintem aranyos.
Aki valamilyen módon hisz, tulajdonképpen ez elég sokféle lehet, annak jobb, még a sör is jobban esik. A böjtért meg őszinte elismerésem, böjt után tényleg, biztos, még jobban.
Aki fölfelé nézve is él, annak könnyebb.
Nem ő fog hasraesni, de ha mégis, leporolja magát, föláll, s továbbmegy, s hisz abban, h. nincs egyedül.

Persze. Ez volt a döntő rész, miután addig nem boldogultak. Még egyszer: ha erre a kérdésre nemet mond: "Mit képzeltek rólam, dehogy vagyok a Messiás!", egy verést kap a Szünedrion éjszakáztatása miatt oszt jóvan.

Miért? Nem vádolod Istent cserbenhagyással amiatt, hogy vár a sírgödör? Ez a bűn lényege. Isten gyanúsítása, vádolása amiatt, hogy kiszúrt veled. Emiatt Neked kell a kezedbe venned a sorsodat, neked kell megtalálnod, mi az igazi élet, mielőtt eltemetnek. Emiatt mindenféle konkrét marhaságokba is belemégy, időről-időre. Ahogy mindenki más.

Mindannyian - a keresztények is - fogékonyak vagyunk erre a hangra. De Isten a keresztségi szövetségben megbocsátotta ezt nekünk, és ehhez a keresztségi szövetséghez újra és újra visszatérhetünk a bűnbánatban. Ezt értjük azalatt, hogy letörölte a természetünkkel adott, így emberségünkkel megörökölt áteredő bűnt.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában