A nyugtalan kereszténység

2014. április 19. 9:29

Körmendy Zsuzsanna
Magyar Nemzet
Lehet statisztikákat összeszedni templomaink látogatottságáról, de a kereszténység sorsa nem ezen múlik.

„Sokan azt hiszik, hogy van keresztény irodalom, és van az irodalom. A dolog pedig majdhogynem fordítva áll. Az európai irodalom legnagyobb teljesítményei a kereszténység korszakában születtek, és akár tematizálták a vallás kérdéseit, akár nem, minden lényeges kérdésfölvetésük a keresztény kultúrkörben való létezésünkről árulkodik. Sokszor a vallásos irodalom képviselői jócskán lemaradnak szűkebbre szabott horizontjukkal. Dosztojevszkij a kereszténység lényegéről az eljövendő korok számára is lényegesebb dolgokat fog közölni, mint Swedenborg vagy Chesterton. Lehet, hogy nem volt náluk jobb keresztény – de jobb író volt.

Babits a Psychoanalysis Christiana című versében azokról a fülkébe állított barokk szobrokról ír, amelyeknek csak a felénk forduló része van rendesen kidolgozva. »Ilyen szobrok vagyunk mi!«, állapítja meg keserűen. A látszatra adunk, a világ felé fordulunk, azzal akarjuk elfogadtatni magunkat, belső mérce nincsen. Nem így a régi mesterek gótikus szobrai! Azok Istennek készültek, nem a bámészkodóknak. Azok minden szögből megformáltak, ruhájuk hátul aláhulló redői is alkotójuk igényességéről árulkodnak. Mert ez is a kereszténységhez tartozik: a személyiség megművelése, az önszemlélet, a teljes megfaragottság, akkor is, ha látszik, és akkor is, ha nem. (...)

Lehet statisztikákat összeszedni templomaink látogatottságáról, de a kereszténység sorsa nem ezen múlik. Hanem a mi sorsunkon, a mi világviszonyunkon, a mi bátorságunkon.

Hogy vállaljuk-e a megváltást.”
Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 349 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ez nem igaz, ugyanis a keresztény identitás nem feltétlen a templomba menetelen múlik. És mi alapján akarod te külső változók alapján megmondani, hogy kinek mi van a lelkében? :) A protestánsoknál ráadásul nem olyan kötelező a templombamenetel, mint a katteroknál.

Mit értesz "kamukereszténységen"?

Bizony sokan, mert jó erkölcsi nevelést és nagy műveltséget akarnak a gyermekeiknek. Ezt tudjuk. Sok szülő nem vallásos, mert nem is kaphatott vallásos nevelést, pl. a "Ratkó gyerekek" vagy akiket úgy nevezünk, hogy a "nagy nemzedék".
A kommunisták tiltották, de ők Pannonhalmára íratták a gyermekeiket.
Olyat is tudok aki, amikor rendszerváltozás volt katolikus iskolába íratta, amikor a Horn kormány győzött, a zsidókhoz, a gyerekét. Mindezt anyagi megfontolásból. Oda vitte, ahol több segélyre, mindenféle ingyenes juttatásokra számított.

A katolikusoknál kötelező a szentmise, az ortodoxoknál nem. Hiszen óriási az orosz birodalom, az emberek nem is tudnának templomba járni vasárnaponként, ezért ők gyertyát gyújtanak, az előtt, meg az ikonok előtt imádkoznak. A cár amikor az ortodoxia mellett döntött, ez is egy szempontja volt. És most nem a városokról beszélek.

Igen, a Görög területeken és a Római Birodalomban ahol többistenhit volt, valóban ez volt a szokás úgy Krisztus előtt, vagyis több, mint 2000 ezer éve, de hogy jön ez most ide?

És te azt honnan tudod - jól informáltka, - hogy ki mit tart avagy nem tart be? - Amint élsz úgy ítélsz!
Ez a "csak éppen már senki sem" elég meredek állítás!
TE,
Mikor jársz templomba?
Hányszor gyónsz egy hónapban?
Látod-e a gyónáshoz sorban álló embereket?
A negyvennapos böjtön kívül, milyen és mennyi böjtöt ajánlasz fel Jézusnak?

Persze én is megválaszolhatnám a neked feltett kérdéseimet.
"Képmutató! Előbb vedd ki a gerendát a saját szemedből, s akkor hozzáláthatsz, hogy kivedd a szálkát embertársad szeméből!" (Mt 7.5)

Gondolkozz el egy kicsit, hogy mire megy el a pénz. Te fűtöd a lakásod? - mi is a templomot.
Világítasz? - mi is. Takarítasz? - mi is.
Van orgonistánk. Van plébániai házunk. Templomunk, amit időnként fel kellene újítanunk. A legszebb templomainkban mennek tönkre a falak, freskók.
Aztán ott vannak az iskoláink, óvodáink, kórházaink, nézz végig, ezek az intézmények 100%-os hatékonysággal működnek. Az egyházban szigorú költségvetés van. Szigorú több fokozatú ellenőrzés van.
Mit szólnál, ha a Pannonhalmi bencések visszakérnék a Balatonfüredi Szívkórházat? Nem teszi, mert fenn sem tudná tartani.

Végül a Bibliánál nincs izgalmasabb, szebb és nagyobb számban kiadott mű a világon.

Szívesen elolvasnám részleteiben az általad állítottakat. A (régebben) és a(közelmúlt) részeket. A pénz lepasszolás is érdekel, kiknek és hol kell "lepasszolnom" "a pénzem egy részét"?
Világosíts fel légy szíves, mert egy csomó dologból kimaradtam!

Én úgy látom, hogy itt egy párbeszéd folyt, és te jöttél ide a Katolikus Egyház rágalmazásával. Lopással, meg térdepeltetéssel... nem szoktunk a papok előtt térdelni.
Miket írsz itt össze-vissza? És kire haragszol? Nagyszombat van! Elég a mocskolódásaidból!

Én azt soroltam fel, hogy milyen költségeink vannak. A teljesség igénye nélkül. A fűtést, világítást... mi fizetjük, nem közpénz, azért is van sok templom fűtés nélkül egész télen, mert arra már nem telik. A számláját pedig te is én is fizetem, azoknak, akik segélyből ének, évek öta, pedig lehetne munkájuk. Azokra az életerős fiatal férfiakra haragudjál, akikre az állam milliárdokat költ évente.
A kérdésedre válaszolva: nem. De nem is ez a helyzet. Ki hergelte ellened a közvéleményt? stb-?

Minden vallásnak van értéke.
Mindenki a sajátját tartja a legkülönbnek. A sajátjában hisz, ebben mi az ami számodra elfogadhatatlan?
Nekünk a kereszténység a legfőbb érték. És egyedülálló. Ha te olvasol más tanokat, a legjobban kéne ismerned, felfedezned a különbségeket.
"Milliók halálát" remélem, most nem az inkvizíció következik? Mert ezt a kettőt halljuk inkvizíció, keresztesháború. Persze, ha egyik sem lett volna, ma naponta ötször teríthetnéd le a kis szőnyegedet imához.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés