Nem a gonoszé, hanem a szereteté az utolsó szó

2014. április 19. 23:50

Ferenc pápa
Vatikáni Rádió
A keresztben látjuk az ember szörnyűségét, amikor hagyja, hogy a gonosz vezesse. De látjuk Isten szeretetének végtelenségét is, aki nem bűneink szerint bánik velünk, hanem irgalmassága szerint.

„Isten Jézus keresztjére helyezte bűneink egész súlyát: az összes igazságtalanságot, amelyet minden Káin elkövetett, Júdás és Péter árulásának keserűségét, az erőszakosok hiúságát, a hamis barátok önteltségét. Olyan súlyos volt ez a kereszt, mint a magukra hagyott személyek éjszakája, súlyos, mint szeretteink halála, súlyos, mert magába foglalja a gonosz aljasságát. Ugyanakkor egy dicsőséges kereszt, mint egy hosszú éjszaka hajnala, mert jelképezi Isten egész szeretetét, amely nagyobb a mi bűneinknél és árulásainknál. 


A keresztben látjuk az ember szörnyűségét, amikor hagyja, hogy a gonosz vezesse. De látjuk Isten szeretetének végtelenségét is, aki nem bűneink szerint bánik velünk, hanem irgalmassága szerint. Jézus keresztjénél egészen kézzel foghatóan látjuk, hogy mennyire szeret minket Isten örökre. A kereszt előtt »gyermekeinek« érezzük magunkat, nem pedig „dolgoknak” vagy tárgyaknak, mint ahogy ezt Nazianzi Szent Gergely jelentette ki Krisztushoz fordulva ezzel az imával: 

»Ha Te nem lennél, ó Krisztusom, meghalt teremtménynek érezném magam. Megszülettem, és úgy érzem, hogy darabjaimra hullok szét. Eszem, alszom, pihenek és járok, megbetegszem és meggyógyulok. Számtalan vágy és gyötrelem támad rám, élvezem a napot és mindazt, amit a föld terem. Azután meghalok és a hús porrá lesz, mint az állatok teste, amelyeknek nincsenek bűnei. De nekem milyen többletem van? Semmi, ha csak nem Isten. Ha Te, ó Krisztusom nem lennél, végem lenne, halott teremtménynek érezném magam.

Ó, Jézusunk, vezess minket a kereszttől a feltámadásig és tanítsd meg nekünk, hogy nem a gonoszé lesz az utolsó szó, hanem a szereteté, az irgalmasságé és a megbocsátásé – mondta imájában a pápa. “Ó, Krisztus, segíts bennünket, hogy ismét így kiálthassunk: tegnap Krisztussal együtt keresztre feszítettek, ma vele együtt megdicsőültem! Tegnap vele meghaltam, ma élek vele együtt! Tegnap eltemettek vele együtt, ma vele feltámadtam!«

Végül mindnyájan emlékezzünk meg a betegekről, a kereszt súlya alatt magukra hagyott személyekről, hogy a kereszt súlya alatt megtalálják a remény erejét, a feltámadás és Isten szeretetének erejét.”
 
Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés