Elegem van a hit nélküli húsvétból

2014. április 19. 14:41
Elegem Van
Elegem van
De legyintse meg csak egy picit Isten ujja bármely nagypofájú ateistát, már borul is le a kereszt előtt.

„A hit furcsa, nehezen érthető meg. Akinek megy a szekér, egészséges, sikerrel privatizál vagy közbeszerez, annak semmi. De legyintse meg csak egy picit Isten ujja bármely nagypofájú ateistát, már borul is le a kereszt előtt. (...)

Én nem tudom, hogy kell jól hinni, de remélem, a gyakorlatban megfelelően csinálom. Aztán ha egyszer számot kell adni a cselekedetekről, ott nincs kecmec. Ott nem fog számítani, ha a sokszor bérmálkozó arra hivatkozik, hogy viselt dolgai már elévültek. A biznisz-kereszténytől megkérdezik, azt olvasta-e a Bibliában, nézzétek az ég madarait vagy azt, hogy lőjétek le az ég madarait. A harmadik pedig megtudja, hogy könnyebb a tevének átmenni a tű fokán mint vagyonnyilatkozat-módosítónak bejutni a mennyországba. (...)

A húsvétnak a feltámadásra épülő hitről kellene szólnia hozzásegítve a kereső embert annak megéléséhez, de inkább üres és harsány marketing fogásokat láthatunk a gyagyás nyuszival. Aztán húsvét másnapján jönnek az alpári népszokások a tökrészeg vagy gyermekkoldus maffiába tömörült locsolókkal. Ezekből a talmi vacakokból van elegem, mert könnyű utat mutatva elfedik a húsvét valódi, hitre épülő tartalmát.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 61 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Vigyázni kell, a tökéletesség képzete csapda. Nem a világ bűneivel kell foglalkozni, hanem kinek-kinek a sajátjaival. A szentek mindig nagy szeretettel és megértéssel voltak bűnös embertársaik irányába, magukat viszont nagy bűnösnek tudták. Mert minél közelebb vagy a tökéletes Istenhez, annál jobban érzékeled a magad esendőségét és ez segít elfogadni türelemmel embertársaid esendőségét is.

Én nem vagyok vallásos,de nagyon egyetértek a bejegyzésével és tisztelem mindenkinek a hitét (ha őszinte).

Esendőségeink, bűnös hajlamaink miatt követünk el bűnöket, vagy gonoszságokat, ahogyan nevezted. Meglehet nem fogalmaztam világosan.

A beszemlézett írással kapcsolatban szerettem volna világossá tenni, hogy egy hívő embernek nem feladata a környezetét,(a világot, ahogyan a Biblia nevezi) ostorozni, attól a világ nem lesz jobb. Többet ér ha imádkozik a világért és megteszi másokért azokat az apró vagy nagyobb szeretetcselekedeteket amelyekre képes. Vagy a feléjük sugárzott szeretet változtatja meg őket, vagy semmi.

A Földön nem volt, akkor mennyekben sem. Más következtetésre a Hiszekegy szerző nem juthattak.
Ez kb. olyan szintű okoskodás, hogyan lehetett világossággal kezdeni a teremtést, mikor csak a harmadik napon került sor az égitestekre.

Csak azt lehet a bűne miatt meginteni aki valamilyen szinten hívő, Pál apostolnak sincs egy feddő szava sem a hitetlenekhez. Kizárólag a hívőket feddi, ha rászolgálnak. A hitetlen, világi gondolkozású, meg nem tért emberekhez teljesen más módon kell közeledni, mivel nincsenek ilyen szempontból közös alapelvek amelyek mentén diskurzust lehetne folytatni. Teljesen felesleges is volna, gyöngyöket a disznók elé...

Ha nem hiszed nézd csak meg mit művelnek szinte mindegyik Húsvéti témájú írás alatt egyesek. Őket felesleges bármiért is ostorozni,ahogy fogalmaztál, mert semmit sem képesek felfogni belőle.

"Vagyis: pontosan három napot tölt a pokolban." - harmadnap: két nap múlva.

Egyébként maradjunk Szent Ágostonnál, aki szerint, ha a Bibliában olvasottak nem egyeznek mindennapi tapasztalatunkkal, akkor lehet, hogy fordítási hibáról vagy ilyesmiről van szó. Persze a Biblia és a teljes élet közötti összefüggés egy kicsit bonyolultabb.

Chomsky mondta, hogy az ateista a legagresszívebb hívő. Igaza volt.

Gyerekkoromban a négytagú család minden vasárnap elballagott az istentiszteletre. Nagyszerű lelkészünk volt. Anyám szépen énekelte az egyébként gyönyörű énekeket, mi is igyekeztünk. Jó érzés volt ugyanoda járni, ahová a nagyszüleim.
Nem tudom, miért kell sutba dobni azt, ami az ősöknek erőt és megnyugvást adott.
A nehéz évtizedekben a közismerten templomba járó lét egy karrier párt általi korlátozását is jelenthette. Ma már senkisem tilt, büntet.
Az egyházi iskolákban talán a légkör békességesebb, nagyobb súly van a nevelésen, ami nagyon jó. A keresztény vallásoknak van nemzetközi oldala is, bár már kevésbé, Európa elfordult a vallásgyakorlástól.
Nekem egész életemben az egyházhoz tartozás jó volt és a gyermekek felnevelésében segítség, még gyakorlatilag is, sohasem juthattak volna el a gyermekeim az Egyház segítsége nélkül német, svéd nhyelvterületre tanulni, közösségi házakban dolgozni.
A családon kívül tágabb, értékelvű, a családunk múltjával összekötő közösséghez tartozni jó!
Áldja meg az Isten a jó lelkészeket!

"Én nem tudom, hogy kell jól hinni, de remélem, a gyakorlatban megfelelően csinálom."

Félek, hogy nem. Igaz hívő nem ítélkezik, a hitet nem felsőbbrendűségi tudata erősítésére használja. A nem hívőt nem elítéli, hanem sajnálja, mert az kimarad valamiből, ami neki megadatott.

Ez inkább egy élet és gondolkodási forma, nem a nagy egymásra találás. Nekem jó az enyém, én ezt szeretem, nyilván nekem ez a legszebb, másé meg más, amiben ő felnőtt, v. választotta, v. semmi. Ő dolga.
Néha eszembe jut a sok másféle ilyen-olyan s arra gondolok, nem létezik, h. mindenki tévednéne rajtunk kívül, de minek foglalkoznék olyannal, ami kívül áll a hatás és egyéb köreimen. Van más dolgom is, pl. a napi mandiner, nem biztos, hogy helyesen.
Ez itt a föld, bár hitünk szerint nem vagyunk egyedül, de mégis, emberek vezetnek, emberek az egyházi vezetők is. Gyakran olyan is. Ez is hozzá tartozik.
Nagyon sajnálom, h. Ferenc pápa nem jöhetett előbb a mégiscsak legnagyobb keresztény egyház élére.
Nem minden kor és hely "termeli" ki a megfelelő vezetőt.
Sajnos, ránk is többnyire ránkférne egy kis tökéletesedés.
Ez van.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában