Nagypéntek: Krisztus halálára emlékeznek a keresztények

2014. április 18. 10:23
Nagypénteken Krisztus kereszthalálára emlékeznek a keresztények. A szigorú böjti napon délután háromkor keresztút van a katolikus templomokban, este pedig az úgynevezett csonka mise, amelynek keretében felhangik a passió.

Nagypénteken, az egyházi év legcsendesebb napján, Krisztus kereszthalálára emlékeznek a keresztények. Ezen a napon a katolikus egyház nem mutat be szentmiseáldozatot, az úgynevezett csonka mise szertartásával fejezi ki a Krisztus halála felett érzett gyászt. A nagypénteki szertartás három részből áll: az igeliturgiából olvasmányokkal és egyetemes könyörgésekkel, a kereszt előtti hódolatból, valamint a szentáldozás szertartásából. A templomokban általában délután három órakor keresztút-járást is tartanak.

A szertartás kezdetén a pap és kísérői leborulnak az oltár előtt, majd következik az igeliturgia, melynek részeként a szenvedéstörténetet, a passiót felolvassák vagy énekelve adják elő, drámai módon idézve fel Krisztus szenvedését, az Isten szeretetének titkát. A szentírási olvasmányok utáni könyörgések az egyház tagjaiért és az egész világért szólnak: minden hívőért, a keresztségre készülőkért, az egyháztól elszakadtakért, a hitetlenekért, az Ószövetség népéért, a zsidókért, valamint az ország, a társadalom, a világ vezetőiért - és különösen a szenvedőkért.
 
Ezután a pap a virágvasárnapon letakart feszületről leveszi a leplet és kezdetét veszi a kereszt előtti hódolat: a hívek csókkal illetik, és térdet hajtanak a feszület előtt.
 
A szertartás a Miatyánk elimádkozása után az áldozással fejeződik be. Ezután a hívek a szentsír előtt imádkozhatnak. 
 
A katolikus egyház nagypénteken szigorú böjt megtartását kéri a hívektől. A 18 és 60 év közötti hívek háromszor étkezhetnek és egyszer lakhatnak jól, valamint 14 éves kortól a húsételek fogyasztásától is tartózkodni kell.

Összesen 10 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Áldott Húsvétot kívánok az előttem íróknak!

Packó

Bírom, amikor a "liberálisaink" még az egyik percben a tolerancia hiánya miatt nyavalyognak, a másik percben pedig gond nélkül sértik meg más emberek hitét.

Persze amiatt meg egyik sem veri a nyálát hogy milyen történelmi bizonyítékok vannak Mózes Vörös-tengeren végrehajtott akciójára, de mindegy.

Ez ilyen vulgármarxista marhaság, minden komoly tudós egyetért Jézus létezésében. Le vagy maradva. :D

"És bocsásd meg a mi vétkeinket, miképen mi is megbocsátunk azoknak, a kik ellenünk vétkeztek;
És ne vígy minket kísértetbe, de szabadíts meg minket a gonosztól. Mert tiéd az ország és a hatalom és a dicsõség mind örökké. Ámen!"

Ha nem létezett akkor miért gyűlölik annyira, hogy még a nevét is tilos kimondani?

A szent dolgok

"Ne adjátok a szent dolgokat a kutyáknak, és gyöngyeiteket se szórjátok a sertések elé, különben, még eltapossák lábukkal, és megfordulva széttépnek benneteket!" (Mt, 7, 6)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés