Ferenc pápa kopt papot nevezett ki személyi titkárának

2014. április 18. 15:40
Egy kopt papot nevezett ki második személyi titkárának Ferenc pápa. Yoannis Lahzi Gaid kinevezése azért érdekes, mert erre a feladatra eddig mindig római katolikus papokat neveztek ki a pápák.

Ferenc pápa Yoannis Lahzi Gaid kopt papot nevezte ki második személyi titkárának – jelentette a Catholic World News katolikus hírszolgálat.

 
Egy keleti katolikus pap kinevezése Ferenc pápa újabb szokatlan lépése, ez idáig ugyanis mindig római katolikus pap töltötte be ezt a tisztet.
 
Egy új személyi titkár kinevezésére azért volt szükség, mert a korábbi, első számú személyi titkárát – aki még XVI. Benedek idején kezdte meg szolgálatát –, Alfred Xuerebet a közelmúltban alapított vatikáni Gazdasági Titkárság prelátus főtitkárává nevezte ki az egyházfő.
 
Lahzi Gaid a Vatikáni Államtitkárságon dolgozik, és eddigi feladatai között szerepelt, hogy a heti általános kihallgatásokon felolvasta a pápa szavainak összefoglalóját arab nyelven. A kopt pap új szerepkörében Fabian Pedacchióval fog dolgozni, azzal az argentin pappal, aki Ferenc pápa megválasztása után nem sokkal lett második személyi titkár, és aki Xuereb távozásával előlép első számú személyi titkárrá.
 
Ferenc pápa egyébként másként tekint erre a feladatkörre, mint elődei: nem engedi például titkárainak, hogy beosszák napirendjét, és nem lehet gyakran látni a titkárokat a pápával nyilvános megjelenései alkalmával.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában