Leeretnekezte Ferenc pápát két ortodox püspök

2014. április 17. 10:23
Eretneknek nevezte két görög ortodox püspök Ferenc pápát, valamint elődjét, XVI. Benedeket és az egész katolikus egyházat, az eretnekséget pedig pápizmusnak nevezték el. A két püspök különutas véleményét rosszallóan nézik az ortodox egyházban.

Az ortodox felekezetbe való „visszatérésre” szólítja fel Ferencet, a „Vatikánállam fejét” két görög ortodox püspök, András, Dryinoupolis, Pogoniani és Konitsa püspöke, valamint Szerafim, Piraeus és Faliro püspöke – írja a Vatican Insider.

 
A 89 oldalas levélben pusztán a Vatikán fejének nevezik a pápát, pápai címét nem említik. A szerzők elhatárolódnak a „nyugati” és az „ökumenikus” kereszténységtől, és Róma „eretnekségként” „pápizmusnak” nevezik. Az ökumenizmust a két szerző szinkretizmusnak titulálja. Nem ismerik a katolikus egyházat egyháznak, és nem ismerik el a szentségeit sem, annak ellenére, hogy az ortodox egyházak szentségi közösségben vannak a katolikus egyházzal. A két püspök szerint a katolikus egyház nem egyház, csak vallási közösség, a pápai hatalom pedig blaszfémia. 
 
A szerzők ezután felsorolják az összes vitát a katolikus és az ortodox egyház közt, kezdve az ókori filioque-kérdéstől napjainkig, a szeplőtelen fogantatás dogmájáig és a pápával újraegyesült görögkatolikus egyház elismeréséig. 
 
Ferenc pápa tevékenységében az égvilágon mindent kifogásolnak, a Harley Davidsonok megáldásától kezdve a Twitter-üzenetekig. Kifogásolják a II. Vatikáni Zsinatot is és XVI. Benedek nyitottságát a zsidóság iránt, minthogy a „sátáni” kabbala és a „démoni” Talmud minden nap „keresztre feszíti a világ Megmentőjét”. 
 
Ferenc pápát a szerzők a „zsidók, a rabbik, a szabadkőművesek, a diktátorok, Amerika, az ökumené” és még számos más dolog pápájának titulálják, majd leszögezik: az ortodox keresztények nem házasodhatnak katolikussal és nem érintkezhetnek eretnekekkel. 
 
A Vatican Insider szerzője szerint az ortodox egyházak tisztában vannak a két püspök különutas nézeteivel, de nem osztják azokat. Bartholomeosz konstantinápolyi pártiárka pedig két éve adott ki egy pásztorlevelet, amiben arra figyelmezteti a görög ortodox egyház hierarchiáját, hogy az ortodox egyházak elkötelezték magukat a katolikus egyházzal folytatott párbeszéd mellett. 
 

Összesen 9 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Az ő szempontjukból részint érthető, hiszen a mi szempontunkból ők eretnekek."
Már miért lennének eretnekek?

Mind a két egyházban, 7 szentség van. Az ortodox vette át a katolikustól.
Tehát ez nem tévedés.

1965-óta nem eretnekezik le egymást, úgy, hogy ez egy lerágott csont.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában