Nem ismeri el az azonos neműek házasságát a norvég államegyház

2014. április 16. 22:22
Továbbra sem köthetnek templomi esküvőt a melegpárok a norvég evangélikus államegyház szinódusának döntése szerint, habár a püspökök többsége támogatta volna a lehetőséget.

Megtagadta a norvég evangélikus államegyház az azonos nemű pároktól az esküvői szertartást. 

A Kristiansandben ülésező, 116 tagú norvég evangélikus szinódus résztvevői közül 51-en szavaztak a meleg párok templomi esküvői szertartása mellett, és 64-en ellene – írja a pravoslavie.ru. 54-en szavaztak úgy, hogy a lelkészek megáldhatják a már civil házasságot kötött melegpárokat.

A kérdés 2013 októberében került napirendre a norvég lutheránus államegyházban, amikor is a 12-ből 8 püspök kijelentette, hogy részükről engedélyeznék a meleg párok templomi esküvőjét.

Az ellenzők egyik vezére, a More-i püspök, Ingeborg Midtomme elégedett a döntéssel, ám a norvég melegszövetség vezetője, Bord Nulund csalódottságának adott hangot, aki ugyanakkor hozzátette, hogy pár éve még esély sem lett volna rá, hogy ennyien támogassák a melegkapcsolatok megáldásának lehetőségét, tehát a jövőben még a mostani döntés is változhat – reménykedik Nulund.

A norvég törvényhozás 1993-ban tette lehetővé az azonos nemű párok élettársi kapcsolatát, 2009-ben pedig az állami házasságot is lehetővé tették a számukra, az örökbefogadás lehetőségével együtt.

A közelmúltban egyébként Ausztrália és India vezette be a semleges nemet.

 

 

Összesen 18 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés