„Húzzunk farmernadrágot!”

2014. április 6. 16:33

Böjte Csaba
Heti Válasz
Azt a pártot, amelyik a legközelebb áll a keresztény értékekhez, a párbeszédhez, a másik tiszteletéhez, a békesség megteremtéséhez, s mindezt fölvállalja, azt én is fölvállalom.

A határon túli voksok ugyanakkor csupán egy-két mandátumot dönthetnek el. Ennek inkább szimbolikus jelentősége van?

A fának a gyökere és a levele is fontos, ha bármelyik sérül vagy nem végzi a dolgát, akkor az egész fa elpusztul. A politikusoknak is komoly szerepük van, de ez nem jelenti azt, hogy mi hátra kell dőljünk, aztán minden megy magától, mert Bukaresten, Budapesten vagy Brüsszelben olyan ügyesen megoldják a dolgainkat. Arra biztatom az embereket, ne üljenek a kispadon, hanem merjenek bemenni a pályára. Döntsenek, tűzzenek ki célokat maguk elé, s azt az identitást, amit a Jóistentől kaptak, merjék kiteljesíteni. (...)

Ha mi, erdélyi magyarok be tudjuk bizonyítani, hogy nem teher, hanem áldás vagyunk a magyar közösségnek, akkor a kétkedő hangok teljesen el fognak tűnni. Nálunk is pattog a labda, hogy az eredményekkel bölcsen sáfárkodjunk. (...)

Április 6-án mégis csupán az egyik párt neve mellé teheti az ikszet. Milyen szempontok szerint választ?
 
Azt a pártot, amelyik a legközelebb áll a keresztény értékekhez, a párbeszédhez, a másik tiszteletéhez, a békesség megteremtéséhez, s mindezt fölvállalja, azt én is fölvállalom.
 
Az elesettek gyámolítása baloldali érték is lehet.
 
Klasszikus értelemben Jézus Krisztus is baloldali, mert azt hirdeti, hogy mindannyian testvérek vagyunk, hogy közösen könnyebb. A baloldal harcos ateizmusát sosem értettem. De a baloldali embereket is a Jóisten teremtette, miért ne tudnánk leülni és beszélgetni? Tőlük is rengeteget lehet tanulni. Ferenc pápa is erre biztat: húzzunk farmernadrágot, és menjünk el sörözni akár az ellenfeleinkkel is.
 
Az új kormány helyében mit tenne az eddigiekhez képest másként?
 
Egy ország sem Petri-csészében, steril körülmények között működik, hanem globális történelmi helyzetben. Egy elöljáró sem mindig azt a döntést hozza meg, ami a legjobb, hanem amit meg lehet hozni. Nem szabad naivnak lennünk, de a győztes pártnak lehetősége lesz, hogy sok jót tegyen. Nagyböjt van, készülünk a húsvétra. A húsvét üzenete az, hogy Jézus nem adja fel. A kereszten is bízik az emberiségben, a holnapban. Mernünk kell Jézus Krisztus után elindulni, aki húsvét hajnalán nem duzzogva félrevonul, nem bosszúért liheg. Bárhogy alakuljon a választás, az lenne a jó, ha hinni tudnánk a közös magyar jövőben, abban, hogy itt Európában együtt, jó testvérként Istennek tervei vannak velünk.”

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 29 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Azt a pártot, amelyik a legközelebb áll a keresztény értékekhez, a párbeszédhez, a másik tiszteletéhez, a békesség megteremtéséhez, s mindezt fölvállalja, azt én is fölvállalom.

Mi is!
Arra szavaztunk!
Hajrá Magyarország!

Bárhogy alakuljon a választás, az lenne a jó, ha hinni tudnánk a közös magyar jövőben, abban, hogy itt Európában együtt, jó testvérként Istennek tervei vannak velünk.

Ez volna a lényeg.

'a gatya'

Ekkora kultúrfölényt lehetetlen véka alá rejteni!

Csak úgy halkan kérdem, az ún. "keresztény érték" mennyivel több, mint az "emberi érték"?

Például azzal, hogy kétezer éve stabil, ugyanúgy a Tízparancsolat az alapja és ez nem is fog soha megváltozni. Szemben az ú.n. emberi értékekkel, amelyek kor és társadalom függőek.

A "katolikus érték" jobb-e, mint a "református érték" vagy a "unitárius érték"?

Olvastál itt valami erre utalót, mert én nem. A keresztények nagy része már jó ideje az ökumené fontosságát hangsúlyozza, hogy a vallásbeli különbözőségeknél fontosabb az alap, Krisztus.

Olyanra amelyikben rajonganak az iszlámért + pravoszláv háttere van, biztos nem fog :)

"Az, hogy ...a saját képére és hasonlatosságára... számomra azt jelenti, hogy minden jelző nélkül léteznek állandó, abszolút "emberi értékek"."

A saját képére és hasonlatosságára leginkább azt jelenti, hogy szellemi lény is aki szabad akarattal (és ez itt a fontos!) rendelkezik. Ebben hasonlít leginkább Istenre. A szabad akaratát rossz döntésekre is használhatja,ez történt a bűnbeeséskor, ezt kifelejtetted :). Amikor megszegte a Teremtő parancsait, 'jónak és rossznak a tudója lett'. Ez azt jelenti, hogy ő dönti el mi a jó és mi a rossz, szembefordulva azzal amit Isten számára jónak és rossznak meghatározott.

A bűnbe esett ember, a maga megromlott, bűnre hajlamos természetével képes a jóra is. Ábrahámot,minden hívő ember ősatyját,aki nem volt egyébként zsidó,éppen azért választotta ki Isten mert igaznak találta.

Ugyanígy, a katolikus hit szerint, bármilyen vallású, vagy akár vallástalan ember üdvözülhet, mert egyedül Isten az aki ismeri és megítéli.

Ezzel a megszólítással nekem is vannak gondjaim, de ez még nem jogosít fel a bunkóságra.

Ha ismernéd a Szentírást, értenéd azt is, mit jelent Orbán Viktor mondata!

Ha te is időnként térdelnél nem lennél ilyen gyűlölködő.

Ha megkérhetnélek, én is szeretném elolvasni, meghallgatni ezeket a szavakat. Mikor mondta, hol mondta? - "térdre csuhások"

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés