„Húzzunk farmernadrágot!”

2014. április 6. 16:33

Böjte Csaba
Heti Válasz

Azt a pártot, amelyik a legközelebb áll a keresztény értékekhez, a párbeszédhez, a másik tiszteletéhez, a békesség megteremtéséhez, s mindezt fölvállalja, azt én is fölvállalom.

A határon túli voksok ugyanakkor csupán egy-két mandátumot dönthetnek el. Ennek inkább szimbolikus jelentősége van?

A fának a gyökere és a levele is fontos, ha bármelyik sérül vagy nem végzi a dolgát, akkor az egész fa elpusztul. A politikusoknak is komoly szerepük van, de ez nem jelenti azt, hogy mi hátra kell dőljünk, aztán minden megy magától, mert Bukaresten, Budapesten vagy Brüsszelben olyan ügyesen megoldják a dolgainkat. Arra biztatom az embereket, ne üljenek a kispadon, hanem merjenek bemenni a pályára. Döntsenek, tűzzenek ki célokat maguk elé, s azt az identitást, amit a Jóistentől kaptak, merjék kiteljesíteni. (...)

Ha mi, erdélyi magyarok be tudjuk bizonyítani, hogy nem teher, hanem áldás vagyunk a magyar közösségnek, akkor a kétkedő hangok teljesen el fognak tűnni. Nálunk is pattog a labda, hogy az eredményekkel bölcsen sáfárkodjunk. (...)

Április 6-án mégis csupán az egyik párt neve mellé teheti az ikszet. Milyen szempontok szerint választ?
 
Azt a pártot, amelyik a legközelebb áll a keresztény értékekhez, a párbeszédhez, a másik tiszteletéhez, a békesség megteremtéséhez, s mindezt fölvállalja, azt én is fölvállalom.
 
Az elesettek gyámolítása baloldali érték is lehet.
 
Klasszikus értelemben Jézus Krisztus is baloldali, mert azt hirdeti, hogy mindannyian testvérek vagyunk, hogy közösen könnyebb. A baloldal harcos ateizmusát sosem értettem. De a baloldali embereket is a Jóisten teremtette, miért ne tudnánk leülni és beszélgetni? Tőlük is rengeteget lehet tanulni. Ferenc pápa is erre biztat: húzzunk farmernadrágot, és menjünk el sörözni akár az ellenfeleinkkel is.
 
Az új kormány helyében mit tenne az eddigiekhez képest másként?
 
Egy ország sem Petri-csészében, steril körülmények között működik, hanem globális történelmi helyzetben. Egy elöljáró sem mindig azt a döntést hozza meg, ami a legjobb, hanem amit meg lehet hozni. Nem szabad naivnak lennünk, de a győztes pártnak lehetősége lesz, hogy sok jót tegyen. Nagyböjt van, készülünk a húsvétra. A húsvét üzenete az, hogy Jézus nem adja fel. A kereszten is bízik az emberiségben, a holnapban. Mernünk kell Jézus Krisztus után elindulni, aki húsvét hajnalán nem duzzogva félrevonul, nem bosszúért liheg. Bárhogy alakuljon a választás, az lenne a jó, ha hinni tudnánk a közös magyar jövőben, abban, hogy itt Európában együtt, jó testvérként Istennek tervei vannak velünk.”

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://kereszteny.mandiner.hu/trackback/12597