Human Rights Watch, szégyelld magad!

2014. április 3. 9:56

Vértes László
Közéletfejlesztő blog
Hol volt a Human Rights Watch és a nemzetközi közvélemény meg a hírcsatornák, amikor a muszlimok gyilkolták a keresztényeket? Mit tettek a rémtettek megakadályozásáért? Semmit.

„Hetek óta csordogál a hírcsapokból, hogy a Közép-Afrikai Köztársaságban keresztény harcosok üldözik a szegény védtelen muszlimokat. Gyanús felállás, hiszen fordítva szokott lenni, évszázadok óta. Tegnap utánanéztem, és feltárult az ügy háttere.

Az úgy kezdődött, hogy... a 80%-os keresztény többségű országban muszlim harcosok kerültek hatalomra Szeleka (Koalíció) néven. 2013 márciusában puccsal távolították el az előző kormányt, és 11 hónapnyi rémuralmuk alatt tömeges kereszténymészárlásokat hajtottak végre.

A keresztényeknek elegük lett a muszlim harcosok által elkövetett fosztogatásból, nemi erőszakból és kivégzésekből. Megalapították az anti-balaka (kardellenes) mozgalmat, és mivel a muszlim harcosok a muszlim lakosság soraiból és támogatásával garázdálkodhattak, úgy döntöttek, hogy a muszlimokkal nem lehet együtt élni, távozniuk kell a szomszédos Csádba, ahol egyébként muszlim többség van, és ahol szeretettel látják őket. (...)

Hol volt a Human Rights Watch és a nemzetközi közvélemény meg a hírcsatornák, amikor a muszlimok gyilkolták a keresztényeket? Mit tettek a rémtettek megakadályozásáért? Semmit, a keresztények tömeges kirablását, megerőszakolását, kivégzését tétlenül, szótlanul tűrték.

Most ébredtek fel hirtelen, amikor a keresztények szeretnék magukat megvédeni, és biztosítani, hogy a jövőben ne támadhassanak rájuk a muszlim harcosok (vagy előtte legalább át kelljen kelniük a határon).”
Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 29 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Azért némi szövegértés nem ártana. A posztoló sem azt nem mondta, hogy örül az emberevésnek, sem azt, hogy nem tartja bűnnek.

Azt tartja bűnnek, hogy a "nyugat" tökéletes közönye mellett folyt egy komoly keresztényüldözés, de most, amikor a sérelmeikre jogosan, a kereszténységükre jogtalanul hivatkozó vademberek visszacsaptak, megy az ajvékolás, hogy jajj, a keresztények üldözik a szegény muszlimokat.

A muszlimok (?) keresztényüldözése nem fért bele a szokásos jogvédő toposzokba, de a keresztények (?) muszlimüldözése belefér.

Az, hogy abbamaradt a keresztények gyilkolása, mert elkezdődött egy Közép-Afrikai stílusú önvédelem, az "végre" kategória. Vértes László ennyit mondott, és igaza van.

Az, hogy emiatt, a bűncselekményekben részt nem vett, de a bűnözőket támogató muszlim falvak is szenvednek, rossz dolog, de ha összességében egy stabilabb állapothoz vezet, igenis, akár az etnikailag összekeveredett területek etnikai kitisztogatása árán, az innen nézve elfogadhatónak tűnik. Mindenesetre jobbnak, mint várandós nők gyilkolása vagy a nyíltszíni emberevés.

Amit arról írsz, hogy a posztoló saját szubjektív valóságérzékelését abszolutizálta, releváns észrevételnek tűnik. Az én szubjektív valóságérzékelésemig pl. a jelen poszt előtt sem a keresztényüldözés, sem a muszlimüldözés nem jutott el.

Fogalmazzunk úgy, hogy különféle vallási tanításokra hamisan hivatkozó martalócok fosztogatják, kínozzák, üldözik a különböző vallási tanítások szerint élő lakosságot.

A média ezt úgy közvetíti, hogy keresztények üldöznek muszlimokat, és nem számol azzal, hogy ebben a régióban a felek földrajzi szétválasztása, az "etnikai tisztogatás" igenis szóba jöhető megoldás.

Azért a Vértes László által idézett HVG cikk több, mint felületes. Szó nincs benne arról, hogy a Séléka pedig keresztényeket gyilkol. Rendben, a keresztény oldal katonai aktivizálódása az új elem, de egy korrekt tudósítónak szellemi kötelessége beszámolni arról, hogy ennek az újabb aktivitásnak véres oka van. Ebbion tényleg manipuláció, amit Vértes László joggal tesz szóvá.

Az iszlámra hivatkozó vademberek keresztényeket gyilkolnak, a kereszténységre hivatkozó vademberek muszlimokat gyilkolnak. Hol írtam, hogy nincs etnikai ill. vallási összefüggés? De a közös lényeg, hogy fegyveres vademberek védteleneket gyilkolnak.

Azért én látni vélek egy sor konkrét linket Vértes László szövegeiben, egészen nyilvánvalóan elfogult sajtótudósításokra. Ha egy újságíró úgy mutat be egy konfliktust, hogy "a keresztények" gyilkolják "a muszlimokat", mert olyanjuk van, az nem tűnik korrektül végigvitt újságírói munkának...

Demagóg a Közép-Afrikai Köztársaság híreinek összevetése egy szomszéd országból folyamatosan ömlő hírfolyammal.

Ettől függetlenül, ha beállt volna egy pár hónapos szünet, az öldöklések újrakezdésekor igenis ismertetni kellett volna, hogy "ez most megint kb. miért".

Vértes László linkjeire alapos választ egy olyan mai tudósítás jelentett volna, amely helyiértékén bemutatja, milyen kilátásokat jelentett egy keresztény többségű ország keresztény lakosai számára, ha muszlim fegyveresek a kereszténysége miatt elüldözik az ország elnökét.

Én meg amellett érvelek, hogy egy Közép-Afrikai öldöklésről szóló mai (!) híradásnak említést kell tennie a mindkét oldali öldöklés tényéről.

Ha igazad van, és a balaka akciói miatt a fegyvertelen keresztények öldöklése nem állt le, akkor pont ezért, ha meg leállt volna, akkor azért, mert ez egy döntően lényeges háttér, amit az olvasók sőt tartok tőle, a potenciális döntéshozók zöme nem ismer.

A HRW iránt nincs bennem különösebb személyes elkötelezettség, ha benned van, akkor elfogadom, hogy a cikk felütése miatt jogos a háborgásod, amennyiben tudsz idézni olyan mai, tehát nem félévvel ezelőtti HRW tudósítást, ami korrektül bezsámol a mindkét oldali fegyveresek ténykedéseiről.

Ha valakit egy családját ért erőszak indít arra, hogy vadállattá váljon az egyszerűen nem ugyanaz, mint ha ilyen személyes tragédia nélkül a puszta (vallási) fanatizmus indítja erre.

Ha egy sajtótermék ezt nem teszi világossá, akkor manipulál, szégyellje magát! Hogy ez a HRW-re mennyire vonatkoztatható, annak majd lassan utánanézek, ha már ennyit téptem itt a számat, most még nem tettem meg.

Bulányi páter ebben az egyben tévedett,katonaságra szükség van!

Válaszok:
Csomorkany | 2014. április 15. 20:01

Ez az egy volt a központi programja :-)

Elváltál? Nem számít! Piálsz? Nem számít! Nem vagy erőszakmentes? Tűnj a szemünk elől!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés