Vajon mennyit keresnek a Vatikánban?

2014. április 2. 21:17
Ferenc pápa nem kap egyházfői fizetést, az olasz bíborosok viszont kétszer annyit keresnek, mint amennyit XVI. Benedek, az előző pápa kap nyugdíjként - számolt be a szerdán az Il Messaggero római napilap bértáblázatot mellékelve az olaszországi egyházi fizetésekről.
Az újság információi szerint egy egyszerű olasz pap havi nettó ezer eurót (mintegy 310 ezer forintot) keres, amely megfelel a jelenlegi olasz átlagfizetésnek. Javadalmazása a szolgálati évek számával emelkedik, de a plébánosi bér nem haladhatja meg a havi nettó 1200 eurót.
 
A püspökök fizetési plafonja havi nettó 3000 euró (930 ezer forint). A vatikáni hivatalok és pápai tanácsok vezetői havi 3000-5000 euró közötti összeget keresnek. A bíborosok havi nettó ötezret (bő másfél millió forintot). XVI. Benedek nyugalmazott pápa havi nettó 2500 eurót kap. (Jövedelme ennél magasabb, mert nyugdíjához hozzájön könyvei szerzői jogdíjaiból befolyó összeg.)
 
Ferenc pápának nincsen fizetése. A mindenkori egyházfő azonban szabadon rendelkezik az úgynevezett Szent Péter-fillérekkel, azokkal az adományokkal, amelyek évente Szent Péter és Szent Pál június 29-i ünnepnapján érkeznek a Vatikánba. Ennek összege 2012-ben 65 millió dollár volt (14,6 milliárd forint). Megválasztása óta Ferenc pápa a pénzből a szegényeket segíti - mondta a sajtónak még tavaly Konrad Krajewski érsek, pápai főalamizsnás, aki az egyházfő megbízásából osztja szét a pénzt a rászorulóknak. 
 
Ami az egyház tagjainak nyugdíját illeti, az Il Messaggero beszámolt arról, hogy az olasz nyugdíjpénztárnál külön alapban kezelik a papi nyugdíjakat. A legmagasabb nyugdíja az olasz fegyveres erőknél szolgált volt tábori lelkészeknek van, havi nettó 4000 euró, amely a kiemelt katonai nyugdíjaknak felel meg.
 
A napilapban megjelent adatok szerint az olasz püspöki konferencia kasszájába (CEI) tavaly 1,1 milliárd euró jutott csak az olaszok személyi jövedelemadójából felajánlott nyolc ezreléknyi rész révén.
 
A Vatikán már Ferenc pápa megválasztása előtt takarékosságot hirdetett meg. XVI. Benedek lemondása után utódja megválasztásáig a Vatikán több mint 3000 dolgozója nem kapta meg a megüresedett apostoli szék napjaiban korábban őket mindig megillető ezer eurós fizetéskiegészítést. Ferenc pápa ezt követően befagyasztotta a vatikáni fizetések emelését és a jutalmakat is. Az IOR vatikáni bankot felügyelő bíborosi tanács tagjai például bíborosi bérükön túl nem kapnak semmilyen más fizetéskiegészítést. Korábban fejenként évi 25 ezer eurót kaptak pluszban.
 
A pápa által hirdetett mérsékletesség jegyében az észak-olasz Bergamo egyházmegyéjének püspöke és 800 papja márciusban fizetése egészét a területen élő munkanélküliek segítésére ajánlotta fel.  
 
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés