Obama: A pápa nem csak hirdeti az evangéliumot, hanem meg is éli

2014. március 29. 20:08
Barack Obama, aki csütörtökön látogatott el a pápához, azt nyilatkozta egy olasz lapnak: „alig várom, hogy halljam a pápa gondolatait arról, miként győzhetjük le a nagy kihívásokat”.

„Azért jövök Rómába, hogy meghallgassam a pápát” – nyilatkozta Barack Obama. 

„A pápa nem pusztán hirdeti az evangéliumot: meg is éli” – válaszolta az olasz újságírónak Barack Obama, aki a szegénység legyőzésének lehetséges közös módjaira kérdezett rá a Szentatya és az amerikai elnök közötti találkozó kapcsán. A pápa és az elnök ugyanis tudvalevőleg másképp látják a globalizáció kérdését.
 
„Amikor a pápa beszél, szavainak óriási a súlya – ismerte el a politikus. – Ferenc pápa elkötelezettsége a társadalmi igazságosságért, a szeretetről és az együttérzésről szóló üzenete az emberek, és főként a legszegényebbek, a legsebezhetőbbek iránt az egész világon inspirálóan hatottak az emberekre, köztük rám is. És itt nemcsak gazdasági problémáról van szó: az egész mögött etikai kérdés húzódik. Azzal, hogy a pápa folyton sürget minket, felnyitja a szemünket a veszélyre, nehogy hozzászokjunk az egyenlőtlenségekhez, normálisnak fogadva el azokat.”
 
Ami a globalizációt illeti, Obama elnök meggyőződése, hogy a kereskedelem fejlődése hozzájárult ahhoz, hogy néhány évtized leforgása alatt emberek milliói kikerültek a szegénységből. „A pápának ugyanakkor igaza van – ismeri el az amerikai elnök – abban, hogy ez a haladás nem ért el elegendő számú embert, túl sokan lemaradtak. Alig várom, hogy halljam a pápa gondolatait arról, miként győzhetjük le a nagy kihívásunkat.”
 
A szociális kérdésekben való nézetkülönbségekre utalva Obama dicséri Ferenc pápa bátor szókimondását, amellyel a legnagyobb gazdasági és szociális kihívásokról beszél. Persze ez nem jelenti azt, hogy minden kérdésben egyetértenének – olvasható a Corriere della Serában.
 
Ferenc pápa római rezidenciáján fogadta Barack Obama amerikai elnököt csütörtök délelőtt. A katolikus egyházfő és Obama közel ötven percet beszélgetett a tervezett fél óra helyett. Az előzetes egyeztetés alapján szociális kérdésekről, a melegházasságról és az abortuszról is szó esett. Ez volt az amerikai elnök és a pápa első találkozója.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés