Benedek pápa halálát kívánta: felfüggesztették a brit vatikáni tudósítót

2014. március 29. 20:18
A The Tablet című brit katolikus hetilap felfüggesztette munkájából Robert Mickens vatikáni tudósítót, mert rágalmazó kifejezésekkel illette XVI. Benedek nyugalmazott pápát.

Felfüggesztette munkájából Robert Mickens vatikáni tudósítót a The Tablet brit katolikus hetilap. A hírt a The Tablet honlapja pár sorban közölte. Az egyházi körökben inkább liberálisként, progresszívként számon tartott hetilap szerkesztősége annyit tett csak hozzá, hogy vizsgálat indult az újságíró ellen.

A vatikáni sajtóközpontban tekintélyes tudósítóként ismert Robert Mickens bukását a saját Facebook-oldalán írt véleménye okozta. Az újságíró sértő megjegyzésekkel illette Joseph Ratzingert, vagyis XVI. Benedek nyugalmazott pápát, és minél előbbi temetését is kívánta. Mickens „the Rat”-nek, azaz patkánynak nevezte a nyugdíjas pápát. A tudósító Facebook-oldalán negatív megjegyzések olvashatók II. János Pálról is, akit az egyház április 27-én avat szentté.
 
A megjegyzéseket Damian Thompson, a Daily Telegraph vallási szerkesztője fedezte fel és számolt be róla, aki egyébként a Tablettel rivális, az egyház konzervatív szárnyához közel álló Catholic Heraldnak is a szerzője, korábban pedig szerkesztője volt. 
 
„Milyen tájékoztatást kaphattak a brit katolikus olvasók XVI. Benedek pápasága éveiben Robert Mickenstől?” – kérdezte blogján Marco Tosatti, a La Stampa című olasz napilap vatikáni szakértője. Hozzátette: „ha az ilyen vatikáni tudósítók az egyház és a nyugalmazott pápa barátainak számítanak, milyenek lehetnek az ellenségei?”
 
A XVI. Benedek pápasága utolsó hónapjaiban kirobbant botrányokról (egyebek között az egyházfő komornyikja általi kiszivárogtatásokról, a Vatileaks-ügyről), továbbá az egyházfő tavaly februári lemondásáról és a Ferenc pápát megválasztó konklávéról Robert Mickens tudósított és magyarázta el az eseményeket, ráadásul nemcsak a The Tablet oldalain, hanem számos európai és nemzetközi médiának nyilatkozva is.
 
A Vatikánnal foglalkozó olasz újságírók és hírportálok Robert Mickens kizárását követelik a vatikáni sajtóközpontból, és azt kérdezik, hány „kétszínű tudósító” van még közöttük. „Ha a korábbi beszámolók mögött a XVI. Benedek iránti gyűlölet húzódott, a Ferenc pápát övező túlzott sajtólelkesedést őszintének lehet-e tartani?” – tette fel a kérdést Marco Tosatti.
 

Összesen 8 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Hallottam már a nyilatkozatait. Csodálkoztam is, hogy beszélhet ilyen egyházellenes hangnemben. Már rég ki kellett volna rúgni a sátánfajzatot.

Munkakori ártaom az újságíróknál: nem az igazságor, hanem az érdekeset írják.

Ez az ember sem nem igazságot sem nem érdekességet, hanem aljasságot írt!

Igazad van, ez aljasság, de az emberek érdekesnek tartják, ha gonoszat hallanak arról,akit jónak ismernek.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés