Mi a böjt értelme?

2014. március 26. 22:25
A böjt értelme az Istennel való kapcsolatunk megújítása. A hit ugyanis elsősorban nem elvek elfogadása, hanem személyes kapcsolat Jézussal.

„Az emberben van vágy a böjtre – kezdte előadását a FolkEmbassy szokásos csütörtök esti táncháza előtti előadásán Bakos Zsolt, katolikus pap, alsó-krisztinavárosi káplán 2013. március 13-án. – Ezt mutatja, hogy számos kultúrában és vallásban megjelenik a böjt, legyen szó természeti vallásokról, buddhizmusról vagy éppen különféle beavatási szertartásokról. (...)

A keresztény ember számára a böjt felkészülés a Húsvétra, Jézus feltámadásának ünnepére – szögezte le Zsolt atya. A húsvéti szent három nap az, amikor nincs jelen a vőlegény. A keresztények böjtje a konstantini fordulat után alakult ki körülbelül a mai formájára. Eredetileg csak az egyházba visszafogadandó, nagy bűnösök böjtöltek, de aztán az egész közösség böjtölni kezdett, részben az egy évig a templomtól távol maradó bűnösökkel való szolidaritásképp. A böjt szabályait aztán a zsinatok és a tanítóhivatal csiszolgatta. (...)

A böjt értelme az Istennel való kapcsolatunk megújítása – szögezte le Zsolt atya. – A hit ugyanis elsősorban nem elvek elfogadása, hanem személyes kapcsolat Jézussal.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában