Ismét elnapolták Asia Bibi tárgyalását Pakisztánban

2014. március 20. 11:53
A Lahori Legfelsőbb Bíróságnak március 17-én hétfőn kellett volna döntést hoznia a Mohamed próféta gyalázásának vádjával elítélt pakisztáni keresztény nő, Asia Bibi ügyében, de a tárgyalást egy bíró távollétére hivatkozva ismét elhalasztották.

Az ötgyermekes családanyát 2009-ben tartóztatták le, és 2010-ben első fokon halálra ítélték. Védője fellebbezést nyújtott be, de a legfelsőbb bíróság azóta is halogatja a tárgyalást. A pakisztáni hatóságokra a nyugati közvélemény az asszony javára, míg az iszlám szélsőségesek a halálos ítélet mielőbbi végrehajtása érdekében gyakorolnak nyomást, így a bíróság próbálja halogatni a jogerős ítélet meghozatalát.

Az ügy napirendre vételét februárban egyszer már elhalasztották, és most, márciusban ismét elnapolták. Asia Bibi ügyvédje szerint várhatóan március végéig ki fognak tűzni egy újabb időpontot.
 
Asia Bibit, aki mindig is ártatlannak vallotta magát, egy pandzsábi börtönben tartják fogva. A tárgyaláson biztonsági okokból nem jelenhet meg. Ügyét egy keresztény ügyvéd, Nadeem Shakir képviseli, aki az emberi jogok védelme iránti elkötelezettségéről ismert.
 
A mezőgazdasági munkásként dolgozó Asia Bibit faluja lakói jelentették fel. Az 1986-ban elfogadott káromlási törvényt a pakisztániak gyakran használják fel személyes sérelmek „rendezésére”. 
 
Asia Bibi letartóztatása nagy vitát kavart a káromlási törvény és annak alkalmazása körül mind Pakisztánban, mind pedig a világ többi részén, és éles feszültségeket teremtett a pakisztáni hatóságok és az iszlamisták között. 2011-ben a vallási kisebbségügyi minisztert, a katolikus Shahbaz Bhattit, aki támogatta Asia Bibi ügyét, és a káromlási törvény felülvizsgálatát kérte, iszlamista fegyveresek a nyílt utcán meggyilkolták.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés