Elraboltak egy görögkatolikus papot a Krímben

2014. március 17. 0:04
Elraboltak egy görögkatolikus papot március 15-én, szombaton, a szentmise után a Krím-félszigeten. Márciusban a területen működő ukrán görögkatolikus papok többször írásbeli és szóbeli fenyegetést kaptak, melyekben a félsziget elhagyására szólítottak fel őket.

Oroszbarát csapatok rabolták el és hurcolták ismeretlen helyre szombaton Mykola Kvych ukrán tábori lelkészt a szevasztopoli templomból a Szent Liturgia bemutatását követően.

„Az emberrablás minden érintett számára szörnyű” – nyilatkozta Borisz Gudziak ukrajnai görögkatolikus püspök. „Ami történt, az Istentől eredő emberi szabadság és méltóság súlyos megsértése”– mondta a püspök, kifejezve megrendültségét és aggodalmát az emberrablás hírére.

Márciusban a területen működő ukrán görögkatolikus papok többször írásbeli és szóbeli fenyegetést kaptak, melyek a félsziget elhagyására szólítottak fel. Sok pap azonban azt választotta, hogy a hívek mellett marad. „Papjaink és püspökeink nagyon közel vannak az emberekhez – hangsúlyozta Borisz Gudziak. – Jézus példát mutat nekünk, Ő az Atyától jött, és egy lett közülünk, részese lett életünknek.” Ferenc pápa szavai is bátorításul szolgálnak, „aki elmondta, hogy egy papnak nyájszagúnak kell lennie. A lelkipásztoraink a nép mellett voltak és ma is az emberek között élnek, szembenézve a kialakult állapottal”.

A kialakult helyzetben, amikor semmit sem tudni Mykola atyáról, Borisz püspök egy felhívást intézett „az Orosz Ortodox Egyház vezetéséhez, akik közvetlen vagy közvetett módon hozzájárultak a krími helyzet kialakulásához, hogy tegyenek meg minden tőlük telhetőt az elrabolt pap szabadon bocsátásáért, és a katolikus papok és hívek zaklatásának megállításáért”.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában