Ehetünk böjtben aligátort és kígyókat is

2014. március 13. 13:18
Idén már ehetnek aligátort a böjti napokon az amerikai katolikusok, miután tavaly az amerikai püspöki kar a New Orleans-i érsek kérdésére leszögezte, hogy az aligátor hidegvérű hüllő, így nem számít húsnak, akárcsak a halak.

Egy amerikai katolikus hívő, Jim Piculas még 2010-ben írt levelet Gregory M. Aymond New Orleans-i érseknek, hogy aligátort lehet-e enni a nagyböjti péntekeken, amikor a katolikus tartózkodnak a hústól. Jim egy barátjával folytatott vitát szeretett volna lezárni.

Az érsek még tavaly válaszolt azzal, hogy Isten eme nagyszerű teremtménye a tenger gyümölcsének számít. Az amerikai püspöki konferencia pedig közleményében az érsek álláspontját támogatta: a böjt szempontjából az tilalmas hús, ami szárazföldi származású és melegvérű, de a madarak is tilalmasak. Azaz eszerint a teknős, a hüllők más fajai, a kígyók és gyíkok is fogyaszthatók, mivel hidegvérűek.

Az aligátor gyakran fogyasztott csemege Louisianában, még szendvicsbe is gyakran kerül a húsa. 

Összesen 10 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Jajj. Ezzel komolyan a püspöki konferencia foglalkozott? Ehhez amerikainak kell lenni...

A bogarak sem melegvérű állatok, tehát nyugodtan fogyaszthatóak böjti napokon. A kérdés csak annyi, hogy erről állást kell-e foglalni egy püspöki karnak...

Igazából fogalmam sincs. Minthogy csakugyan nem zsidók vagyunk, az egészben egy lelkiségi tanácsot látok: Istennek tetsző dolog a böjt, erre bibliai példák sokaságát tudom idézni, és az egyház úgy döntött, helyes erre minden gyermekét emlékeztetni egy ilyen kollektív előírással: a húsevés tiltásával Nagyböjt péntekjein.

Utána meg jönnek a hülye kérdések, hogy "mi az a hús"?

Én ebbe nem mentem volna bele az amerikai püspökök helyében. Azt válaszoltam volna, hogy "édes fiam, ha helyénvalónak érzed, hogy nagyböjt péntekjén, amikor kutyakötelességed Urad szenvedésére emlékezni, ritka luxuscsemege zabálásával emlékezz erre, ám tedd."

Azért ne lihegd túl! Épeszű katolikusok nem szoktak rákérdezni az alligátorhúsra, mert tudják, hogy igazából a luxusról kell lemondaniuk, ill. különféle megközöttségeikkel kell Isten erejét kérve harcba szállniuk: édesség, cigi, kávé, alkohol, internet, stb.

A hús jelkép. Ennek apropóján lehet az egész témát szóbahozni. Másrészt azért az is tény, hogy igenis, a húsételek ma is a drágább fogások közé tartoznak. Az is tény, hogy olyan figyelem szükséges e szabály megtartásához, ami Istent is az ember eszébe juttatja.

Szóval én ki vagyok békülve azzal, hogy hétről-hétre ilyen módon eszembe juttatják a böjt témáját, és végiggondolhatom, hogy mi az, amiről nekem valójában le kell mondanom, továbbá eszembe jut az is, hogy kiért.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés