Mégse megy a pápa Izraelbe

2014. március 7. 11:31
Sztrájkolnak az izraeli diplomaták, ezért Ferenc pápa kénytelen volt lemondani a májusra tervezett szentföldi látogatását.

A Times of Israel írta meg, és csütörtökön a jeruzsálemi külügyminisztérium egy forrása is megerősítette, hogy a pápa eredetileg május 24-től 26-ig tervezett utazását a dolgozók munkaügyi vitája miatt lemondták, ugyanis a munkabeszüntetés miatt nem lehet megfelelően előkészíteni a magas szintű vizitet. A Vatikán nem kívánja új időpontra tenni Ferenc pápa jeruzsálemi útját, így csakis a súlyos gazdasági áldozatokkal, komoly idegenforgalmi veszteséggel járó törlés maradt – írja az újság.

Ferenc pápa januárban jelentette be hivatalosan a Jordániába, a Palesztin Hatóság területére és Izraelbe tervezett szentföldi látogatását, amellyel VI. Pál pápa és Atengora ortodox pátriárka jeruzsálemi találkozásának ötvenedik évfordulójáról is megemlékezett volna. A Vatikánban Federico Lombardi szentszéki szóvivő pénteken újságírói kérdésre úgy fogalmazott, hogy az izraeli külügyi sztrájk „problémát jelent, és bonyodalmakat okozhat a látogatás”, de vatikáni részről „ennyi és nem több”, a Szentszék soha semmilyen formában nem beszélt az igen fontos út lemondásáról.

Nem csak a pápa látogatása marad el a The Times of Israel szerint: szerdán közölték, hogy az izraeli diplomatasztrájk miatt kénytelenek voltak megváltoztatni David Cameron brit miniszterelnök utazásának időpontját is. Ő eredetileg március 12-én mondott volna beszédet a kneszetben Jeruzsálemben. A magasabb fizetéseket követelő munkabeszüntetés Simon Peresz államelnök áprilisra tervezett, de hivatalosan még be nem jelentett kínai utazását is veszélybe sodorta. 

A külügyisek szakszervezete a fizetésemelés mellett jobb munkakörülményeket is követel a külföldön állomásozó diplomaták számára, s kéréseik alátámasztására felfüggesztették a külföldi állami vezetők, valamint az izraeli politikusok útjainak előkészítését. Ezenkívül nem adnak ki diplomata-útleveleket sem, és nem végeznek konzuli szolgáltatásokat, csak életveszélyben és temetések ügyében segítenek.

Összesen 5 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés