Hegedűs írásbeli figyelmeztetést kapott a szoboravató miatt

2014. március 7. 12:28
Fegyelmi büntetésként első fokon írásbeli figyelmeztetést kapott az egyházi bíróságtól Hegedűs Lóránt, a Hazatérés templomának lelkésze a templom előterében felállított Horthy-szobor avatásán történtek miatt.

A Budapest-Északi Református Egyházmegye bírósága a lelkészi törvény azon pontja miatt marasztalta el a lelkipásztort, amelyik tiltja a közösség megosztását, a gyűlöletkeltést, illetve azt, hogy a lelkipásztor olyat tegyen, ami a tiszta erkölcsbe ütközik.

Ugyanakkor a bíróság nem tartotta indokoltnak a vádat képviselő egyházmegyei jogtanácsos által kért palástvesztést, mert igaz ugyan, hogy már korábban is folytak eljárások Hegedűs Lóránt ellen, ám ezek egyikében sem marasztalták el; első büntetésként pedig nem indokolt, hogy eltiltsák a hivatásától.

Összesen 87 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Figyelmeztetést sem érdemelne .... nem tett semmi rosszat!

Ugyan már, kik ítélkeznének, az egykori III/III-as Bölcskei püspök, meg a többi kompromittálódott emberke? Mit tesz ma a református egyház a magyar nemzetért, mikor hallatja a hangját? Azon kívül, hogy papagájként elítéli az antiszemitizmust?

Ejnye-bejnye Lórika, máskor ne szarjál a templom előkertjébe! :)

Istenítéletnek tartották hajdan a párbajt: igaza van annak, aki győz,a vereség Isten büntetése

Felvilágosult korunk se különb:vélik, mennybe kerül, aki győz, a vesztest az Út pokolra taszítja.

Hegedűs püspöknek a bűne:nem hitt eme vélekedésben

Hűha, ez nem semmi. Prohászkával jól megértenék egymást. Csak Prohászkának az ilyen dumák mellett voltak azért jófej dolgai is...

Azért abban biztos vagy, hogy jól tűrne cigány családokat a gyülekezetében? Mert református barátom, Orián Géza keserű tapasztalata az volt, hogy már a kereszteléskor elzavarják őket. Meglepne, ha pont Hegedűs fénylő kivétel volna.

Ez tényleg fontos. A cigánykérdésre Krisztus nélkül nincs válasz.

Géza barátom amúgy a szamaritánusokhoz szerette hasonlítani őket. A zsidóságtól elkülönülő csoport, idegesítő kulturális, vallási sajátosságokkal, de azért valahogy mégsem idegenek, mégsem pogányok, mégis a zsidó társadalom részei.

Az irgalmas cigány története? A cigány asszony, amint élő vizet kér Jákob kútjánál? Cigányország megtérése az ApCsel-ben? És persze azért cigány falu, amely nem engedi be Jézust... Nélküle tényleg nem megy.

Az oroszok Napóleont is megverték,Napóleonra a franciák ráfizettek,sokan meghaltak miatta, Napóleon kultusza mégis virágzik
Franciaországban.Horthy is megérdemli, hogy kultusza legyen,az utolsó félezer évben nem volt győztes hadvezér, vagy politikus a magyar történelemben, ki a magyar ifjúságnak ideálja lehetne.

Napóleon győzelmeinek azért egészen combos listája van. Horthy hasonló győzelmeire hirtelen nem emlékszem...

Amúgy én egyáltalán nem haragszom rá, nagy államférfinek tartom, sikeresen megszervezte a Trianon utáni Magyarországot, és pl. zsidó sem élne Magyarországon az ő 1944-es kiállása nélkül. De azért kultusz...

Utcaneveket mindenképpen érdemel, felőlem szobra is állhat református templomban, elvégre a reformátusok a szobraikról híresek ugye... - a probléma nem ez. A probléma az volt, hogy Hegedűs Horthy szobrának áthelyezését ürügyként használta egy jobbikos demonstrációra.

Horthy ellen egyetlen megalapozott vád hozható fel: vesztes háborúba vitte az országot. Ezért voltam bátor felhívni a figyelmet: győztes háborúnk fél ezer év óta nincs, egyébként én sem a háborús tetteket tartom a legfőbb értékmérőnek.
Horthy mentségére szól az is, a környező országok Trianon paradox hatása folytán mind magyarellenesek, a háborúba lépés megtagadása az ország lerohanását idézte volna elő.

Hegedűs ellen viszont az a megalapozott vád hozható föl, hogy Horthyt ürügyként használta egy olyan párt helyzetbe hozására, amit maga Horthy valószínűleg nagyon útált volna. Legalábbis a nyilasokat határozottan nem szerette.

Igazából ezt kellene látni: ez a történet nem Horthyról szól, Horthy itt csak eszköz.

A szobra már évek óta ott volt a templomban és a reformátusok jól megvoltak vele, senki nem kapott miatta pl. írásos figyelmeztetést. Aki akarta, imádta, aki akarta, kiékelte, hogy ne billegjen: minden rendben ment eddig.

Jó, a világos teológia hiányzott, hogy miért is példaképe és közbenjárója az élő keresztényeknek, és miért száll a neki szóló tiszteletadás Istenhez, dehát minden nincs. A reformátusoknak szemlátomást Damaszkuszi Szent János elvetése után is van igényük arra, hogy legyenek szentjeik, akiket szobrok állításával is megtisztelnek, ezért van tele az ország Kossuth-szobrokkal, és ezért került Hegedűs templomába Horthy szobra is. Ebben önmagában semmi új nincs. Az új a jobbikos tüntetés volt.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés