Konferenciát rendez a püspöki kar a holokauszt 70. évfordulója alkalmából

2014. március 6. 21:30
Megtartotta tavaszi ülését a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia, amelyen elhatározták: a holokauszt 70. évfordulója kapcsán a Pázmány Péter Katolikus Egyetemmel együttműködve tudományos konferenciát szervez a II. Vatikáni Zsinat Nostra Aetate kezdetű, a kereszténység és a zsidóság kapcsolatáról is szóló dokumentumáról.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia március 3. és 4. között megtartotta tavaszi rendes ülését – tájékoztatott az MKPK sajtószolgálata.

 
A Konferencia a közelgő országgyűlési, önkormányzati és európai uniós választások kapcsán közleményt ad ki.
 
A konferencia első napján a püspökök testülete az MKPK székházában fogadta a hivatalos látogatásra hazánkba érkezett I. Bartholomaiosz konstantinápolyi ortodox pátriárkát, akit Erdő Péter bíboros, a Konferencia elnöke köszöntött.
 
A püspökök megbeszélték a hit- és erkölcstanoktatással kapcsolatos tapasztalatokat és teendőket, tekintettel arra, hogy rövidesen sor kerül a jövő tanévre történő beiratkozásra az általános iskolákban.
 
Az ülés témája volt továbbá a lelkiségi mozgalmak, közösségek, plébániák szerepe az új evangelizációban. A témával kapcsolatban döntés született egy dokumentum megfogalmazásáról, amelynek végleges szövegéről a testület következő ülésén döntenek.
 
A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia - immár hagyományos módon - az idei nagyböjtben is országos tartósélelmiszer-gyűjtést szervez március 23-tól 30-ig. Az adományozók felajánlásaikat a templomokban erre kijelölt helyekre vihetik el, valamint telefonos adományvonalon is bekapcsolódhatnak a Katolikus Karitász segítő munkájába. Amennyiben felhívják a 1356-os telefonszámot, hívásonként 500 forinttal járulnak hozzá a kezdeményezéshez.
 
A holokauszt tragikus eseményeinek 70. évfordulója kapcsán – amint arról már korábban döntés született –, megemlékezve az áldozatokról és emléket állítva azoknak is, akik életüket kockáztatva, sőt feláldozva segítették az üldözötteket, a Püspöki Konferencia a Pázmány Péter Katolikus Egyetemmel együttműködve tudományos konferenciát szervez a II. Vatikáni Zsinat Nostra Aetate kezdetű, a kereszténység és a zsidóság kapcsolatáról is szóló dokumentumáról 2014. május 26-án, Budapesten a püspöki testület tagjainak és a téma szakértőinek részvételével.
 
A püspökök áttekintették a cigánypasztoráció helyzetét és megállapították, hogy az ország különböző területein végzett sokrétű szolgálat országos áttekintése és koordinálása a Konferencia cigánypasztorációs bizottságának megerősítését igényli, amelyre vonatkozóan konkrét javaslat kidolgozásáról döntöttek, mely a következő ülésszakon kerül megtárgyalásra.
 
A 2013. november 25-én nyugállományba vonult Katona István püspököt a testület tagjai az ülésen búcsúztatták és ünnepélyes keretek között köszönték meg több évtizedes áldozatos szolgálatát.
 
Újságírói kérdésre válaszolva Mohos Gábor, az MKPK titkára közölte, hogy március 13-án 17.30-kor  ünnepélyes keretek között, a Szent István-bazilikában tartott hálaadó szentmisével emlékeznek meg Ferenc pápa megválasztásának első évfordulójáról. A szentmise főcelebránsa Alberto Bottari de Castello apostoli nuncius lesz.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában