Nincs titok

XVI. Benedek: Elmagyarázom, miért nem vagyok többé pápa

2014. február 26. 10:16
XVI. Benedek egy olasz napilapban arról írt: előrehaladott kora, és nem „más titok” miatt mondott le egy évvel ezelőtt. Az erről szóló magyarázatokat spekulációnak nevezte.

Elmagyarázom, miért nem vagyok többé pápa” címmel jelentek meg XVI. Benedek sorai a La Stampa napilapban. A cikkben a tavaly május óta a vatikáni Mater Ecclesiae kolostorban visszavonultan élő nyugalmazott pápa megerősítette azt, amit távozása 2013. február 11-i bejelentésekor mondott, vagyis hogy előrehaladott kora és meggyengült ereje miatt nem volt többé képes ellátni az egyházfői feladatokat.

XVI. Benedek cáfolta az olasz és a nemzetközi sajtóban a lemondását övező és ennek háttereit találgató feltételezéseket. Kiemelte, hogy nem kell túlzott jelentést keresni döntésében, mivel nem húzódik semmilyen „titok” távozása mögött. A nyugalmazott pápa minden más belemagyarázást „spekulációnak” nevezett. Írásában hangoztatta, hogy távozása minden egyházi jogszabály szempontjából érvényes, mivel szabad akaratából mondott le. 

XVI. Benedek azt is közölte, azért viseli továbbra is a pápák fehér ruháját, mivel ez „így volt praktikus”, és amikor tisztségéből távozott „nem is állt rendelkezésre más viselet”. Ami jelenlegi életét illeti nyugalmazott pápaként, XVI. Benedek azt írta, hogy imával telnek a napjai és „szívből jövő barátság" fűzi Ferenc pápához. Ferenc pápa már többször meglátogatta XVI. Benedeket, akivel telefonon is szoktak beszélgetni. Utoljára szombaton a Szent Péter bazilikában az új bíborosok kreálási szertartásán találkoztak egymással.

Összesen 3 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Tiszta sor, abbahagyta szegény, mikor már nem bírta, de érdekes volna, mely problémák kapcsán jött rá, hogy már tovább nem bírja?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában