Gazdasági minisztériumot hozott létre Ferenc pápa a Vatikánban

2014. február 24. 15:31
Gazdasági titkárságot, gyakorlatilag egy gazdasági minisztériumot hozott létre Ferenc pápa a Vatikánban – jelentette be Federico Lombardi szentszéki szóvivő. A titkárság vezetője a konzervatívok közé sorolt George Pell, Ausztrália bíborosa lesz. Az új intézmény fogja kidolgozni a Vatikán költségvetését és gazdasági irányelveit.

Átalakította a Vatikánváros eddigi gazdasági-pénzügyi működését Ferenc pápa, aki hétfőn úgynevezett Gazdasági Titkárságot hozott létre. Az erről szóló pápai dokumentumot a L'Osservatore Romano szentszéki napilap közli - jelentette be hétfőn Federico Lombardi szentszéki szóvivő.

Az olasz sajtóban azonnal „vatikáni szuperminisztériumnak” elnevezett intézmény felügyeli a Szentszék és Vatikánváros összes gazdasági és adminisztratív tevékenységét. A titkárság élére az egyházfő prefektusként George Pell bíborost, az ausztráliai Sydneynek az egyházon belül a konzervatívok közé sorolt, 72 éves érsekét nevezte ki. Munkáját egy főrevizor, valamint egy 15 fős bizottság segíti. Utóbbit 8 bíboros vagy püspök és 7 világi személy alkotja. A bizottság tagjai még nincsenek kinevezve.

Az első elemzések szerint Ferenc pápa a titkárság létrehozásával egységesítette az eddig egyszerre több vatikáni intézmény által végzett feladatokat. A titkárság átveszi a Gazdasági Ügyek Prefektúrájának és az eddig szintén gazdasági-adminisztrációs kérdésekkel foglalkozó 15 fős bíborosi tanácsnak (Cosea) a funkcióit. Az új intézmény ezenkívül Vatikánváros Kormányzóságát és a Népek Evangelizációjának Kongregációját (az egykori Propaganda Fide-t) is mentesíti eddigi gazdasági teendőiktől.
 
A gazdasági titkárság konkrét feladatairól egyelőre annyit tudni, hogy az új intézmény fogja kidolgozni a Vatikán éves költségvetését és gazdasági irányelveit. A Vatikáni Rádió kommentárja szerint a titkárság „új koordinációs struktúra” lesz a gazdasági ügyek összefogására.
 
Federico Lombardi hangsúlyozta, hogy megmarad az Apostoli Szék Vagyonkezelősége (APSA), mely a szóvivő megfogalmazása szerint továbbra is a Vatikán központi bankjaként működik a nemzetközi pénzintézetekre vonatkozó kötelezettségek tiszteletben tartásával. Nem módosul a vatikáni Pénzügyi Információs Felügyelet (AIF) szerepköre sem. Ami az IOR vatikáni bank sorsát illeti, Lombardi azt mondta, hogy erről még nem született döntés.
 
A gazdasági titkárság a Ferenc pápa által megválasztása után elindított reformok jegyében született. Az intézmény alig egy héttel követi a reformokkal megbízott nyolc fős bíborosi tanács vatikáni üléseit. Ezeken bemutatták a Vatikán gazdasági-igazgatási átalakításával megbízott világi bizottság és a Cosea jelentését is, melyek a pápai állam gazdasági tevékenységének egységesítését javasolták.
 
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés