Erdő Péter: Nagy nyomás alatt van a házasság intézménye

2014. február 24. 20:18
Kimutatható bizonyos korreláció a házasságot nem kötő párok aránya és azok között, akiket semmilyen formában nem temetnek el – mondta Erdő Péter az MTI-nek adott interjújában. A bíboros a családról tartott vatikáni püspöki szinódus főrelátora.

 A világ százhatvan bíborosa találkozott egymással a Ferenc pápa által első alkalommal összehívott rendkívüli konzisztóriumon, amelyet 19 új bíboros kreálása követett.

„A konzisztórium légköre mindig testvéries. Előadások is elhangoznak, de a bíborosok elsősorban beszélgetnek egymással. Ezek nem a döntéshozás, hanem a közös gondolkodás pillanatai” – mondta Erdő Péter, aki majdnem két hétig tartózkodott a Vatikánban. A bíboros tagja volt a Katolikus Nevelés Kongregációja plenáris ülésének, előadást tartott a Pápai Lateráni egyetemen a keleti egyházak liturgiájáról, részt vett a konzisztóriumon, és találkozott az új bíborosokkal a Szent Péter-bazilikában tartott szertartáson.

„Az új bíborosok többsége Európán kívüli. Távoli, ugyanakkor a világ nagyon jelentős egyházmegyéiről van szó: Rio de Janeiro, Santiago de Chile, Buenos Aires, Szöul, ahol életerős a katolicizmus, valamint a Fülöp-szigetek, ahol annyira magas a katolikusok száma, hogy két bíborosi helyre is szükség van” – nyilatkozta a főpásztor.
 
Erdő Péter elmondta, hogy a vatikáni reformokkal megbízott bizottságoknak a héten tartott üléseiről a konzisztórium nem kapott hivatalos beszámolót. Hozzátette: a Vatikán a gazdasági reformok kérdésére rövidebb távon keresi a megoldást, ezért sorolta ezeket előre. Ami a kúria átalakítását illeti: „ez lépésről lépésre halad”. A tényleges szervezeti átalakításhoz az ezt szabályozó Pastor Bonus apostoli konstitúció megváltoztatása szükséges, ez pedig az egyházban is „felér egy törvénymódosítással”.
 
A konzisztórium és a hétfő-keddi szinódusi bizottsági ülés témája is a család, amely a szintén erről szóló októberi püspöki találkozót készíti elő. Ennek főrelátorává Ferenc pápa októberben Erdő Pétert nevezte ki.
 
„A családról beszélni kell, és nem csak a hit fényében. A család és a házasság intézménye a mai világban nagy nyomás alatt van. A család világszerte változik, és ez az emberre is visszahat. Szembesülni kell azzal, hogy többarcú valóság vesz bennünket körül, amely megváltoztatja az embereket” – fogalmazott a bíboros.
 
Erdő Péter hangsúlyozta: nemcsak az egyházi, a polgári esküvők száma is gyorsan csökken. Nyugat-Európában az egyházi esküvő után elváltak sokszor nem kötnek újabb házasságot, „ez azért fontos, mivel kimutatható bizonyos korreláció a házasságot nem kötő párok aránya és azok között, akiket semmilyen formában nem temetnek el. A rokonok – ahol ezt a törvények megengedik –, gyakran kikérik, haza viszik vagy elszórják a hozzátartozó hamvait. Az emberi élet jelentős fordulópontjai és a társadalmi intézmények kapcsolata van változóban.”
 
A főpásztor elmondta, hogy az októberi találkozó azért is rendhagyó lesz, mivel a szokottnál sokkal kevesebb idő volt az előkészítésére. A világ egyházmegyéibe szétküldött kérdőívek válaszainak összesítése alapján tavaszra elkészül a szinódus úgynevezett munkaokmánya, amelyet a püspöki konferenciák megkapnak, és ezt írásban véleményezhetik.
 
A Szent Péter-bazilikában tartott szertartáson jelen levő XVI. Benedek nyugalmazott pápa érkezése „meglepetés és öröm volt, ahogyan mondani szokták, XVI. Benedek jól néz ki” – fogalmazott a bíboros.
 
A német pápa tavaly február 28-i lemondásával kapcsolatban Erdő Péter megjegyezte: „Ez egy érdekes fordulat volt, amelyet még nem lehet tartósan értékelni. XVI. Benedek az igazságot mondta, amikor azzal indokolta döntését, hogy nem érzi már magát olyan erőnlétben, hogy meg tudjon felelni a rá váró súlyos feladatoknak. Azt gondolom, hogy 87 évesen egy ilyen lépés indokolt lehet.”
 

Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A baloldal simlissége sejthető e jelenségből: támadják a házasságot, pártolják az azonos neműek házasságát.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés