Hazugság, hogy szélsőségesek a tüntetők

Az ukrán egyházak tiltakoznak a vérontás ellen

2014. február 22. 0:21
Ukrajnában a keresztény egyházak a tüntetések kezdete óta testvéri egyetértésben imádkoznak a békéért egymás mellett. Az egyházi vezetők egyre erőteljesebben emelik fel hangjukat az erőszak ellen – írja a Magyar Kurír. A katolikus portál egy görögkatolikus és egy római katolikus egyházi vezető véleményét idézi, mindketten a tüntetők pártját fogják.

Az egyre véresebb ukrajnai összecsapások után február 19-én Szvjatoszlav Sevcsuk görögkatolikus érsek erőteljes felhívást tett közzé, amelyben azt kéri: vessenek véget a vérontásnak. November 22-e, vagyis a tüntetések kezdete óta az ukrán görögkatolikus egyház mindig békésen, de nyíltan kiállt a tüntetők mellett. A templomaik nyitva állnak, ételt osztanak, befogadják a sebesülteket.

A Vatikáni Rádió olasz nyelvű honlapja közzétette az érsek egész országhoz intézett felhívását, amelyben ez áll:
 
„Isten nevében elítélek minden erőszakot, az emberi jogoknak és a nép akaratának minden megsértését. Erőteljesen emlékeztetni szeretnék arra, hogy aki a hatalom birtokában van, annak teljes felelőssége van az országban történtek miatt. Felhívással fordulok mindenkihez, hogy azonnal legyen vége a vérontásnak. Az egyház minden gyermekét arra kérem, hogy böjtöljön, imádkozzon, és fejezze ki szolidaritását az áldozatok iránt. Ebben a pillanatban, amikor Ukrajnát a testvérgyilkosság veszélye fenyegeti, szólaljon meg minden templom harangja.”
 
A Vatican Insider Borisz Gudziak püspökkel, a katolikus egyetem elnökével beszélgetett. Gudziak azt kéri Európától, tárgyaljon Putyinnal, hogy elkerüljék a valódi katasztrófát. A tüntetések egyik fő okának az országban mértéktelenül elhatalmasodott  korrupciót tartja. Az emberek az európai értékekért mentek ki a térre, és azt kérték: tartsák tiszteletben méltóságukat. 
 
Nem szabad hinni a híreszteléseknek – hangsúlyozza a püspök. – Azt akarják elhitetni, hogy nácik, antiszemiták tüntetnek, és ezt ugyanazok teszik, akik a téren azt híresztelik, hogy zsidó összeesküvés történt. Mindez hazugság. Keresztények, zsidók, muzulmánok, mindenki az erőszak ellen van. A szélsőségesek egy nagyon kicsi csoportot alkotnak, az ukrán jobboldal sokkal mérsékeltebb, mint néhány európai országban. Az elnök sajnos nem akar kompromisszumot kötni, mert akkor olyan reformokat kellene megvalósítania, amilyeneket nem akar, fel kellene lépnie a korrupció ellen. „Jelen pillanatban úgy tűnik, lehetetlen megoldást találni, de én továbbra is imádkozom az emberekkel a Majdanon, mert Ferenc pápa tanítványaként hiszem, hogy a pásztoron érezni kell a bárányok szagát.”
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés