Walter Kasper bíboros: „A válás nem feloldhatatlan bűn”

2014. február 19. 21:01
A Vatikán reformjával megbízott nyolc fős bíborosi tanács szerdán átadta Ferenc pápának első jelentését, miközben a világ több mint 180 bíborosa megérkezett a Vatikánba a csütörtökön kezdődő konzisztóriumra. A püspöki szinódus főrelátora Erdő Péter bíboros, ő is megérkezett már Rómába.

Az egyházi G8-as csoportnak nevezett bíborosi tanács szerdán fejezte be háromnapos tanácskozását. A tanács egyeztetett a Vatikán gazdasági-szerkezeti egyszerűsítésére kinevezett bizottsággal és az IOR vatikáni bank reformjával megbízott bizottsággal is. A megbeszélések eredményeit összegző jelentést a nyolc fős bíborosi tanács amellett, hogy átadta Ferenc pápának, ismertette Pietro Parolin szentszéki államtitkárral és azzal a 15 fős bíborosi bizottsággal is, mely a szentszéki költségvetésért felelős – közölte Federico Lombardi szentszéki szóvivő.

Lombardi elmondta, hogy a vatikáni reformok kidolgozásával tavaly áprilisban megbízott G8-as bíborosi csoport következő ülése április 28. és 30. között lesz, majd július 4-től újabb tanácskozást tartanak.

A szóvivő hozzátette, hogy csütörtökön és pénteken 180-185 bíboros vesz részt a Ferenc pápa által összehívott rendkívüli konzisztóriumon, melynek a család lesz a témája. Rómába érkezett Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek is. A konzisztóriumot Angelo Sodano, a bíborosi kollégium dékánja, egykori szentszéki államtitkár nyitja meg. Ezt Ferenc pápa beszéde követi, majd Walter Kasper, a Keresztény Egységtörekvés Pápai Tanácsának elnöke tart előadást a családról. Kasper bíboros szerdán azt mondta az őt Rómában követő újságíróknak, hogy a „válás nem feloldhatatlan bűn”.
 
A templomban házasodott, de elvált hívőknek a szentségekben való részesítése lesz az egyik témája az idén októberre összehívott szinódusnak is, melynek Erdő bíboros a főrelátora. Lorenzo Baldisseri érsek, a szinódus főtitkára közölte, hogy a szinódus témáit előkészítendő, az utóbbi hónapokban végzett felmérésre a püspöki konferenciák 80 százaléka válaszolt. A válaszok összesítésével elkészült az októberi szinódust bevezető, úgynevezett munkaokmány (instrumentum laboris) vázlata, melyet hétfőn mutatnak be Ferenc pápának.
 

Összesen 5 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A katolikus egyházban van 3 honapos házassági előkészítő, amit mindenhol nagyon komolyan vesznek.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés