Walter Kasper bíboros: „A válás nem feloldhatatlan bűn”

2014. február 19. 21:01

A Vatikán reformjával megbízott nyolc fős bíborosi tanács szerdán átadta Ferenc pápának első jelentését, miközben a világ több mint 180 bíborosa megérkezett a Vatikánba a csütörtökön kezdődő konzisztóriumra. A püspöki szinódus főrelátora Erdő Péter bíboros, ő is megérkezett már Rómába.

2014. február 19. 21:01

Az egyházi G8-as csoportnak nevezett bíborosi tanács szerdán fejezte be háromnapos tanácskozását. A tanács egyeztetett a Vatikán gazdasági-szerkezeti egyszerűsítésére kinevezett bizottsággal és az IOR vatikáni bank reformjával megbízott bizottsággal is. A megbeszélések eredményeit összegző jelentést a nyolc fős bíborosi tanács amellett, hogy átadta Ferenc pápának, ismertette Pietro Parolin szentszéki államtitkárral és azzal a 15 fős bíborosi bizottsággal is, mely a szentszéki költségvetésért felelős – közölte Federico Lombardi szentszéki szóvivő.

Lombardi elmondta, hogy a vatikáni reformok kidolgozásával tavaly áprilisban megbízott G8-as bíborosi csoport következő ülése április 28. és 30. között lesz, majd július 4-től újabb tanácskozást tartanak.

A szóvivő hozzátette, hogy csütörtökön és pénteken 180-185 bíboros vesz részt a Ferenc pápa által összehívott rendkívüli konzisztóriumon, melynek a család lesz a témája. Rómába érkezett Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek is. A konzisztóriumot Angelo Sodano, a bíborosi kollégium dékánja, egykori szentszéki államtitkár nyitja meg. Ezt Ferenc pápa beszéde követi, majd Walter Kasper, a Keresztény Egységtörekvés Pápai Tanácsának elnöke tart előadást a családról. Kasper bíboros szerdán azt mondta az őt Rómában követő újságíróknak, hogy a „válás nem feloldhatatlan bűn”.
 
A templomban házasodott, de elvált hívőknek a szentségekben való részesítése lesz az egyik témája az idén októberre összehívott szinódusnak is, melynek Erdő bíboros a főrelátora. Lorenzo Baldisseri érsek, a szinódus főtitkára közölte, hogy a szinódus témáit előkészítendő, az utóbbi hónapokban végzett felmérésre a püspöki konferenciák 80 százaléka válaszolt. A válaszok összesítésével elkészült az októberi szinódust bevezető, úgynevezett munkaokmány (instrumentum laboris) vázlata, melyet hétfőn mutatnak be Ferenc pápának.
 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Viator
2015. május 12. 13:44
Elképesztő dolog, amikor egy bíboros úgy érzi, hogy felülbírálhatja Jézus tanítását. Márk evangéliuma 10:2-12 2. A farizeusok is odamentek és megkérdezték: El szabad a férjnek bocsátania a feleségét? Próbára akarták ugyanis tenni. 3. De õ kérdéssel válaszolt: Mit parancsolt nektek Mózes? 4. Mózes megengedte, hogy válólevelet írva elküldjük az asszonyt - felelték. 5. Jézus folytatta: Szívetek keménysége miatt írta ezt a parancsot. 6. De Isten a teremtés kezdetén férfit és nőt alkotott. 7. Az ember ezért elhagyja apját, anyját, a feleségéhez ragaszkodik, 8. és ketten egy test lesznek. Ettől kezdve többé már nem két test, hanem csak egy. 9. Amit tehát Isten összekötött, azt ember ne válassza szét. 10. Otthon tanítványai ismét efelől kérdezgették. 11. Ezt válaszolta: Aki elküldi feleségét és mást vesz el, házasságtörést követ el ellene. 12. Ha pedig a feleség hagyja el férjét és máshoz megy, házasságot tör.
Carmelita Montiel
2014. február 26. 04:21
„válás nem feloldhatatlan bűn” Ez így kb. még semmit nem jelent...
satya
2014. február 24. 13:55
Kedves Viator! A bíboros úr nem azt mondta, hogy a válás nem bűn! Egyébként az Egyház ismeri az ágytól-asztaltól való elválasztást, ami nem jelenti azt, hogy megszűnt a kötelék. ha valaki elválik, de egyedül marad, akkor - bűnbánatot tartva - járulhat szentségekhez. Azt gondolom, amit fontos lenne megerősíteni, amellett, hogy a már szétment kapcsolatokat megpróbálni rendezni, hogy komolyabb felkészítést tartani a jelentkezőknek. Amihez persze hozzátartozna az is, hogy az együttélések számát radikálisan csökkenteni kellene. Ugyanis a felkészülésnek ez nem megfelelő módja.
acido domingo
2014. február 24. 13:33
' A bíboros úr nem azt mondta, hogy a válás nem bűn! ' Már csak az a kérdés, hogy pontosan mi újat is mondott a bíboros.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik