Mikó-ügy: áprilisra halasztották a fellebbviteli tárgyalást

2014. február 10. 12:47
Április 2-ra halasztotta a Mikó-ügy fellebbviteli tárgyalását a ploiesti-i táblabíróság hétfőn, miután tudomásul vette, hogy Magyarországról kell beidéznie az ügy egyik vádlottját, Marosán Tamást, a református egyház volt jogtanácsosát.

Kapcza Mikolt Krisztina, az Erdélyi Református Egyházkerület jogi képviselője az MTI-nek elmondta: a bíróság Marosán Tamás édesanyjának leveléből értesült a vádlott magyarországi címéről. Az ügyvéd szerint csak akkor kerül sor érdemi tárgyalásra, ha minden vádlottat sikerül szabályosan beidéznie a bíróságnak.

Első fokon a bíróság jogtalannak ítélte a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium visszaszolgáltatását a református egyháznak, és börtönbüntetést szabott ki a restitúciós bizottság tagjaira.

Az ügyben eljáró buzaui bíróság Markó Attilát, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) politikusát, és Marosán Tamást három-három év letöltendő, Silviu Climet, az igazságügyi minisztériumi jogi tanácsadóját pedig három év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte.

Markó Attila parlamenti képviselő korábban az MTI érdeklődésére cáfolta a román média azon korábbi állítását, miszerint az új Btk. hatályba lépésével elévülne az a bűntett –a hivatali hatalommal való visszaélés –, amellyel vádolja őt a korrupcióellenes ügyészség (DNA). A politikus ugyanakkor elmondta: számításai szerint Marosán Tamás esetében a február elsejei változással valóban elévül az állítólagos (2002-es) bűncselekmény, mivel ő nem volt köztisztviselő, s emiatt enyhébb büntetési kategóriába esne.

A Mikó-per nagy felháborodást váltott ki az erdélyi magyarság körében. Az erdélyi történelmi egyházak egyértelművé tették, hogy ezt az ügyet az egyházi ingatlanok újraállamosítási kísérletének tekintik.

A három éve zajló per nemzetközi visszhangot is keltett. Az elsőfokú ítélet kapcsán a magyar kormány tavaly nyilatkozatban fejezte ki értetlenségét, és szolidaritást vállalt az elítéltekkel. Az amerikai külügyminisztérium is jelezte: figyelemmel kíséri a Mikó-pert és nagy hangsúlyt helyez a kommunista rezsim által elkobzott egyházi vagyon visszaszolgáltatására.

 
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés