Holló a hollónak

2014. február 6. 12:18

Jakab Bálint
reposzt
Az ENSZ gyermekjogi bizottsága kiadott egy jelentést, amelyikben bírálja a Vatikánt, hogy nem tesz meg mindent a katolikus egyházban történt pedofília-ügyek felderítéséért.

„De tovább is mennek a jelentéstevők, felemlegetik az ír Magdolna-mosodák ügyét és azt, hogy az egyház saját hírnevét fontosabbnak tartotta az ügyek kivizsgálásánál. A háttérben ugyanakkor az új pápa az egyház szabályai szerint lefolyatott eljárások szerint négyszáz papot már fel is függesztett szolgálatából, épp az említett ügyben való részességük miatt.

Kívülről tehát úgy néz ki, hogy mikor az egyházban megindult egyfajta szembenézés azzal, amiről ők is tudják, hogy nemcsak az egyház hírnevének, hanem az általuk képviselt ügynek is árt, akkor kívülről egy világszervezet ráerősít az elégedetlenkedők hangjára. Nem tudom, kikből áll az a bizonyos bizottság, akik a jelentést elkészítették, azt sem, hogy milyen anyagból dolgoztak. Bizonyára alaposan utánajártak a dolgoknak, csakhogy a jelentésbe olyan is bekerült – ez már a vatikáni delegáció tagjától került a nyilvánosságra -, amelyik túlmutat ezen a témán és az egyház házasságra vonatkozó hitbeli tanításait akarja megváltoztatni. Egyes hírek szerint nem kevés lobbinyomásra, amely olyan szervezetek részéről érkezett, akik a házasság kérdésében teljesen más álláspontot képviselnek, illetve a vallás szabad gyakorlásáról is másképp gondolkodnak.
 
Ezzel az üggyel párhuzamosan készült az ún. Lunacek-jelentés, amelyről itthon alig lehetett hallani, s amelyet a napokban el is fogadott az Európa Parlament, amely ugyancsak az LMBT kérdéskörét vitte be az európai politikai mezőbe. Erről, illetve a magyar politika ehhez a kérdéshez való hozzáállásáról itt olvashatnak érdekes cikket. Anélkül, hogy összeesküvés-elméleteket gyártanánk, nem lehet nem észrevenni, hogy a különböző nemzetközi fórumokon hasonló irányultságú lobbicsoportok jelentek meg, akiknek valamiért megéri beszállni egy ideológiai harcba. Mert erről van szó: ideológiák ütköznek meg egymással a gigászi intézmények arcai mögött. Az életről, a családról, közösségről vallott értékek kerülnek szembe. Abban a civilizációs térben lesznek nyilvánvalóvá, ahol egy sajátságos szabadságeszmény alakult ki. Itt nem fegyverekkel, hanem a szívek szintjén indult meg egy olyan civilizációs küzdelem, amely kihatással van vagy lesz az egész nyugati világra. Merthogy az ENSZ és a ma aggódó szervezetei – anélkül, hogy bagatellizálni akarnám a katolikus papság pedofília-botrányait – közel sem ilyen harcias azokban a válságrégiókban, ahol embertömegek kerülnek a népek országútjára, gyermekek, asszonyok milliói szenvednek, pusztulnak el.”
Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés