Abortusz, melegjogok: ENSZ–Vatikán-csörte

2014. február 6. 13:26
Visszaszólt a Vatikán az ENSZ-nek az egyház tanítását és a papi pedofília kezelését kritizáló jelentése kapcsán, ideológiailag elfogultnak és az egyház belügyeibe való beavatkozásnak nevezve azt.

„Tudomásul veszi” a Szentszék az ENSZ nemrég közzétett jelentését, amelyben erős kritikát fogalmaz meg a katolikus egyházzal szemben, mivel az nem megfelelően kezelte a pedofil papok ügyeit, illetve kritizálja annak morális tanítását is.

A Szentszék „ugyanakkor sajnálattal állapítja meg, hogy az összefoglaló észrevételek néhány pontban megkísérelnek beavatkozni a katolikus egyháznak a személy méltóságára és a vallásszabadságra vonatkozó tanításába” - olvasható a Szentszék minap kiadott közleményében
 
Silvano Tomasi, a Vatikán ENSZ-hez delegált nagykövete a jelentésnek az egyház homoszexualitással, abortusszal és művi fogamzásgátlással kapcsolatos álláspontját bíráló kitételeire reagálva azt mondta: a világszervezetnek nincs joga az egyházat „vitára nem bocsátandó” erkölcsi tanításainak megváltoztatására kérni. Tomasi érsek Genfben a vatikáni rádiónak nyilatkozva azt mondta, hogy a homoszexuálisok házasságát pártoló nem kormányzati szervezetek valószínűleg befolyásolták az ENSZ-bizottságot a jelentés „ideológiai vonalának” erősítése céljából – írja az Index.
 
Mire reagált Tomasi?
 
Az ENSZ gyermekjogi bizottsága szerdán tette közzé jelentését arról, hogy miként alkalmazza a Vatikán a gyermekek jogairól szóló egyezményt. A testület főleg a katolikus egyházon belüli, gyerekekkel szembeni szexuális erőszak ügyeire fókuszált. 
Az Index szerint a bizottság januárban több vatikáni illetékest is meghallgatott Genfben arról, hogy a Szentszék hogyan alkalmazza az ENSZ gyermekek jogairól szóló egyezményét. A világszervezet szerint a Vatikán az egyház hírnevének megőrzését a gyermekek védelme elé helyezte, és az utóbbi években is olyan eljárásokat alkalmazott, amelyek lehetővé tették, hogy papok több tízezer gyereket molesztáljanak vagy erőszakoljanak meg.
 
A bizottság  követelte, hogy a Vatikán hozza nyilvánosságra a papi pedofíliával kapcsolatos dokumentumait; hogy azonnal távolítsák el a papság soraiból azokat, akik közismerten vagy gyaníthatóan gyerekeket bántalmaztak, és kötelező jelleggel adják át őket a rendőrségnek. Az ENSZ szakértői szerint a szexuális bántalmazások elkövetőit egyik egyházmegyéből a másikba helyezték át azzal a céllal, hogy „eltussolják ezeket a bűncselekményeket”. A titoktartási kötelezettség miatt eddig alig fordult elő, hogy a papság tagjai közül valaki is jelentse az ilyen bűncselekményeket a helyi, világi hatóságoknak. 
 
A Ferenc pápa által decemberben a papi pedofília áldozatainak védelmére létrehozott bizottságnak valamennyi bántalmazási ügyet ki kell vizsgálnia, és a vizsgálatnak arra is ki kell terjednie, hogy az egyházi hierarchia hogyan kezelte ezeket az ügyeket – szögezték le a jelentésben. 
 
Kifogásolta a bizottság, hogy az egyház nem tett lépéseket például annak érdekében, hogy megakadályozza a hírhedt írországi Magdolna-mosodák botrányának megismétlődését. (Az apácarendek által működtetett Magdolna-mosodákban 1923-tól egészen 1996-ig összesen legalább tízezer nőt és leányt dolgoztattak ingyen, embertelen körülmények között.) 
 
Mit akart az ENSZ?
 
Nos, az érintett vagy gyanúba keveredett papok a papság egy százalékát teszik ki körülbelül (ötezer a négyszázezerből), és az egyházban még mindig töredéke az aránya a szexuális bántalmazásoknak, mint a családban és az iskolában. Emellett négyszáz papot már fel is függesztett Ferenc pápa, az egyház eljárási szabályai pedig ismertek és bárki számára hozzáférhetőek
 
A jelentésnek a Rorate Caeli blog által közzétett részei szerint ugyanakkor a bizottság tovább ment. Nem csupán érthető, bár jelentős részben már teljesült kívánalmakat fogalmazott meg a gyakorlati cselekvés terén, hanem tanítása megváltoztatására is felszólított az egyházat. A szöveg szerint a bizottság „aggódik” a Szentszék korábban közzétett, homoszexualitással kapcsolatos közleményei és kijelentései miatt, amelyek a stigmatizációt és a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű felnőttek és az azonos nemű párok által nevelt gyermekek elleni erőszakot szülhetnek. 
 
A bizottság szívesen látná, ha a Szentszék megszüntetné a házasságon kívül született gyermekek „diszkriminációját”; kifogásolja, hogy az egyház továbbra is azt tanítja, hogy a két nem ugyan egyenlő, de kiegészíti egymást, amely tanítás különbözik az egyezmény egyenlőség-fogalmától; és hogy a katolikus iskolákban továbbra is a „nemi sztereotípiák” alapján tanítanak, annak ellenére, hogy ennek megváltoztatására már 1995-ben kérte a Szentszéket a bizottság, a gyermekjogi egyezmény pontjainak alapján. 
A bizottság egyenesen felszólítja a Szentszéket, hogy változtassa meg álláspontját az abortuszról, valamint „komolyan aggódik”, amiért a Szentszték „tagadja” a felnőttek fogamzásgátláshoz és „születésszabályozáshoz” való jogát. 
 
Az ENSZ gyermekjogi bizottsága arra kérte fel a Vatikánt, hogy fogadja meg az ajánlásokat, és az ügyben tegyen jelentést 2017-ig. 
 

Összesen 21 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés