Utólag kerülhettek a tevék egyes bibliai történetekbe

2014. február 5. 13:26
A Biblia pátriárkák korában játszódó történeteinek tevéi utólag kerülhettek a szövegbe, mert ezek az állatok valójában csak a Krisztus előtti 9. században jelentek meg Izrael földjén – derült ki a legkorábbi háziasított tevék régészek által megtalált csontjainak karbon-datálásából.

Erez Ben-Joszef és Lidar Szapir-Hen, a tel-avivi egyetem régészeinek közleménye szerint ez az eltérés is azt bizonyítja, hogy a Biblia szövege jóval az abban szereplő történetek kora után alakult ki.

Az izraeli kutatók az ország déli részén, az Arava–völgyben talált rézolvasztó helyeket vizsgálva figyeltek föl rá, hogy a tevék csontjai csakis a Kr. e. 10. század utáni lelőhelyeken kerültek elő, és sohasem korábban. 

 
A teherhordó háziasított tevék megjelenése fontos gazdasági és társadalmi változásokat hozott a térségbe, és ez az időszak a feltárt csontok alapján évtizedes pontossággal meghatározható: évszázadokkal követte a pátriárkák korát, és évtizedekkel Dávid királyságát.
 
Noha a tevéket az Arab-félszigeten már Kr. e. 2000 körül elkezdték teherhordásra használni, de Izrael vidékére csak jóval később, valószínűleg egyiptomi közvetítéssel jutottak el. Erre utal az is, hogy az egyiptomiak éppen abban az időben foglalták el ezt a területet, amikor a tevék a régészek szerint megjelentek. 

Összesen 4 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

És húzhatták é lovak egyiptomi harci szekereket MÓzes korában?

Válaszok:
Csomorkany | 2014. február 5. 21:04

Nem rossz kérdés, de azt hiszem, igen. Mózes kora az egyiptomi történelem szempontjából az ún. tengeri népek kora. Tehát a tenger felől érkező kis népek sokasága válságba sodorta az egyiptomi államot. Mózes népe egyiptomi szempontból ezen népek egyike volt. Ebből a korszakból a lovak használata sok forrásból dokumentált.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés