A sokszínűség feladat

2014. január 20. 17:30

Steinbach József
Református.hu
Meggyőződésem, hogy a manapság „elvárt" és „divatos" ökumenikus kifejezéseken túl nagy áldás a saját keresztyén identitásunk, örökségünk ápolása, ugyanakkor mégis elkerülhetetlen az Ige egyre tisztább, mélyebb, krisztusibb megértése.

A keresztyénség számos felekezetben végzi szolgálatát – mit jelent az ige kérdése ebben a megosztottságban? Egyáltalán, mennyire tekinthető a felekezetiség megosztottságnak?

Meggyőződésem, hogy a manapság »elvárt« és »divatos« ökumenikus kifejezéseken túl nagy áldás a saját keresztyén identitásunk, örökségünk ápolása, ugyanakkor mégis elkerülhetetlen az Ige egyre tisztább, mélyebb, krisztusibb megértése, következőleg egy változó, bizonytalan, felhíguló világban a Krisztus evangéliumának és az abból következő, örökkévaló értékrendszernek közös, szelíd, de határozott képviselete Kanadában, Magyarországon és a világban bárhol. Nem azért, mert bárkire rá akarunk telepedni, hanem mert hisszük, és talán még hihetjük, hogy Jézus Krisztus az út, az igazság és az élet. Ő az üdvösség és a boldog egyéni és közösségi élet forrása!

A kanadai keresztyének készítették elő az imaheti anyagot. Mit tanulhatnak tőlük az ökumenére törekvő magyarországi egyházak?

Az idei ökumenikus imaheti füzetben a tematikát összeállító kanadai keresztyének bemutatkozása részletesen válaszol erre a kérdésre. A kanadai emberek olyan országban élnek, amelyet nyelvi, kulturális és éghajlati sokszínűség jellemez, akik keresztyén hitük kifejezésében is sokfélék. Kanada hatalmas ország, népek sokaságának országa, ahol az őslakosok (első nemzetek) és a világ minden tájáról érkezett emberek élnek együtt, ahol a két hivatalos nyelv, a francia és az angol mellett jelen van minden nép ősi nyelve és kulturális, vallási öröksége is. Ez a sokszínűség, a különböző identitások együttélése nekik sem kis feladat, de ebben a közegben nincs is más választás, mint egymás megértése, elfogadása, egymás értékeinek tisztelete, a közös célokért való együttműködés és egymás kölcsönös támogatása. Ez a magatartás a keresztyén felekezetek egymás iránti viszonyulásában is meghatározó. De csak úgy, ha nem feladja, elmossa, feloldja az igei, evangéliumi igazságokat, hanem megéli és hirdeti azt.”
 
Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában