Ökumenikus koktél

2014. január 20. 12:10
Kölnei Lívia | Brátán János
Talita
Ezekben a napokban zajlik az ökumenikus imahét. Legmélyebb vágyunk az, hogy az egység gondolata ne csak ilyen ünnepi alkalmakkor merüljön fel, hanem törekedjünk rá nap mint nap. Nem kirakat-ökumenére van szükség, hanem valódi, a gyakorlatban is megvalósuló egységre – a szeretetben.

„Manapság az egység hangos, színes, harsány vagy látványos formákban ölt testet a keresztény szubkultúra színpadain. Szerintem az egységhez alapvetően sírás, összetörés és tépelődés kell. Kétség saját igazunkban, kétség a jelenlegi rendszer létjogosultságában. Az egységhez a működésképtelen technikák megkérdőjelezésén át vezethet az út.

Ez persze nem trendi, és nem is tűnik vonzónak. Végül azonban egy sokkal vállalhatóbb eredményhez vezet. Csak a kacatoktól megszabadult ember tud igazán fellélegezni, és mások felé nyitottsággal fordulni. Továbbra is látni fogja, hol húzódnak az egyes felekezetek demarkációs vonalai, de ezeket inkább tiszteletben tartja ahelyett, hogy folyamatosan hangsúlyozza őket. Már nem potenciális „áttérítendőt” lát a másik keresztényben, aki vállalhatatlan doktrinális állásponton van, hanem partnert a párbeszédhez, akivel normális módon akár meg is tudja vitatni nézetkülönbségeit. És igen, még az is lehetséges, hogy egy idő után a kiábrándultságból felébredt keresztény szívesen összejár, baráti lelkülettel egy asztalhoz ül tőle teljesen távol álló nézetek képviselőivel.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában