Huszonkét katolikus hitterjesztőt öltek meg a világban 2013-ban

2014. január 6. 8:30
A katolikus egyház 22 képviselőjét – többségében papokat – öltek meg a világban 2013-ban. A Fides hírügynökség adatai alapján ez a szám kétszerese a 2012-es adatoknak, de nagyjából megegyezik az azt megelőző évek számaival.

19 papot, egy apácát és két világi pasztorációs munkatársat öltek meg a világban 2013-ban. A kontinensenkénti megoszlás szerint 15 papot Amerikában gyilkoltak meg: hetet Kolumbiában, négyet Mexikóban, egyet-egyet pedig Brazíliában, Venezuelában, Panamában és Haitin. Így Kolumbia már ötödik éve folyamatosan az első helyen áll ezen a szomorú listán.

Afrikában a katolikus egyház három képviselője lelt erőszakos halált: egy papot Tanzániában, egy apácát Madagaszkáron, egy világi munkatársat pedig Nigériában öltek meg. Ázsiában szintén három katolikus hitterjesztőt gyilkoltak meg: egy papot Indiában, egyet Szíriában, egy világi személyt pedig a Fülöp-szigeteken. És végül Európában egy papot öltek meg: Olaszországban.

A statisztikák további számos elrabolt vagy eltűnt katolikus papot, illetve pasztorációs munkatársat tartanak számon, akik közül sokak sorsa teljesen ismeretlen. Ez a helyzet többek között három kongói asszumpcionista pappal, akiket 2012 októberében raboltak el a Kongói Demokratikus Köztársaság Észak-Kivu tartományában, illetve egy hónapokkal ezelőtt eltűnt kolumbiai pappal is.

A katolikus egyház 2013-ban meggyilkolt képviselőinek száma illeszkedik az utóbbi évek átlagához. A 2012-es év kevésbé volt vérengző: akkor 13 hasonló halálesetet regisztráltak. 2011-ben 26 papot, szerzetest és világi munkatársat öltek meg, 2010-ben 25-öt, 2009-ben 37-et, 2008-ban pedig 20-at – adta hírül a La Croix.

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés