Identitásválság

Balog: Az a hatalom, mely mindent megtehet, diktatúrává válik

2014. január 6. 7:58
Az emberi erőforrások minisztere egy keresztény értékekről és az európai identitásról szóló konferencián szólalt fel. Balog Zoltán szerint Európa identitásválságban van, de azt is mondta, hogy „annál a hatalomnál nincs veszélyesebb, mely nem képes magát kontrollálni, az a hatalom, mely mindent megtehet, diktatúrává válik”.

Az emberi erőforrások minisztere szerint Európa indentitásválságban van, az értékalapot nélkülöző tolerancia került középpontba, az egyéni értékek nem adódnak össze, „nem lesz belőlük előrevivő központi erő”. Balog Zoltán erről vasárnap Esztergomban beszélt, ahol Becket Szent Tamás emléknapot tartottak. A miniszter a keresztény értékekről és az európai identitásról rendezett konferencián szavai alátámasztására az európai alkotmányt említette példaként, amelyből „először kivonódott minden szellemi és kulturális érték, majd még a megmaradt dokumentumban sem sikerült megegyezni Európa népeinek”.

Balog Zoltán véleménye szerint a keresztények gazdagabbak lesznek attól, hogy adnak a másiknak, és a keresztény, nemzeti kormányzás legfontosabb feladatának nevezte, hogy az egyéni boldogulás optimumát összekösse a közjó hasznával. Az a kor, amelyben Becket Tamás élt, azt üzeni, „nincs olyan politikai, világi hatalom, melynek ne lenne szüksége kontrollra és mércére” – mondta előadásában Balog Zoltán. A miniszter hozzátette, „annál a hatalomnál nincs veszélyesebb, mely nem képes magát kontrollálni, az a hatalom, mely mindent megtehet, diktatúrává válik”.

Bogyay Katalin UNESCO-nagykövet előadásában azt hangsúlyozta, a kultúrák közötti párbeszédhez szükség van a vallások közötti párbeszédre és közösen kell megkeresni az összekötő gondolatokat.

Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora arról beszélt, hogy a hitnek azért van szüksége tudományos módszerekre, mert anélkül csak vakhit marad. „A tudománynak viszont azért kell a hit, mert magában értékrend nélküli. A tudománynak szüksége van etikára, de ezt nem a tudományon belül kell keresni, hanem kívülről kell bevinni” – tette hozzá.

Jonathan Knott brit nagykövet kifejtette, az Egyesült Királyságban Európa jövőjét a jólét, a tisztelet, az igazságosság és a demokrácia jegyében képzelik el. „Enyhén aggódnak” viszont amiatt, hogy az elmúlt években olyan folyamatok indultak el, amelyekkel Európa nem fog közelebb jutni polgáraihoz – fogalmazott a diplomata.

A konferenciát megelőzően ökumenikus szertartást tartottak Esztergomban, a Szent Tamás-hegyi kápolnában. Az emléknapot a Rudnay Sándor Kulturális és Városvédő Egyesület, illetve a Rudnay Sándor Alapítvány szervezte.

Esztergom és Canterbury a 12. század óta áll kulturális és vallástörténeti kapcsolatban. Mindkét település érseki központ. Főpapjaik, Becket Tamás és Bánfy Lukács esztergomi érsek párizsi tanulmányaikból származó személyes barátsága alapozta meg a két város jó viszonyát. Az 1170-ben mártírhalált halt Becket Tamás érsek éppúgy kiállt az egyház autonómiája mellett, mint a magyar egyház akkori feje. Becket Tamás halála után Jób érsek prépostságot alapított Esztergomban a vértanú tiszteletére. Lékai László bíboros – aki 1976-tól haláláig, 1986-ig volt a Magyar Katolikus Püspöki Kar elnöke –az 1538-ban Esztergomba került ereklyék egy részét Canterbury érsekségének adományozta, mivel Angliában VIII. Henrik rendeletére a szent összes emlékét megsemmisítették.

Összesen 34 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

1. A miniszter nem azt mondta, ami a cikk címében szerepel.

2. Amit állított, sokkal súlyosabb, és materialistább: „annál a hatalomnál nincs veszélyesebb, mely nem képes magát kontrollálni, az a hatalom, mely mindent megtehet, diktatúrává válik”.

Azaz a kontroll szerepét is magának vindikálja, csakúgy, mint a lenini-sztálini diktatúrák.

Hol van itt a kereszténység? Hol olvas olyat a Bibliában, hogy a hatalomnak saját magát kellene kontrollálnia, és ez elegendő lenne bármilyen kontrollként?

Nyilvánvaló ebből az elszólásból, hogy Kun Bélához hasonlóan semmiféle külső, emberi, vagy transzcendens hatalmat nem ismernek maguk fölött.

Ez a nyilatkozat - némi vallástörténettel nyakon öntve - egy színtiszta kommunista hitvallás.

Mikor lehet akár a pápától olyat hallani, hogy saját hatalmát kellene kontrollálnia?

Hol van itt az Úristen?

Ha van egy kis idejük, érdemes elolvasni, mit ír a Katolikus.hu Becket Tamásról, és összevetni Becket életpályáját a róla beszélő Balog pályafutásával.

Igen tanulságos.

Az egyik az Istenért és elveiért a vértanúságot is vállalta az uralkodóval szemben (ez nem Balog), a másik pedig bármit megtesz, hogy földi urához hű maradhasson.

Két ok lehet, hogy egyáltalán Balog elvállalhatta ezt a gyalázatos- szerintem a szervezőkre is igen rossz fényt vető - fellépést:

- fogalma sem volt, ki az a Becket Tamás, és milyen életutat járt be

- ennyire vastag a bőr az arcán és ennyire biztos abban, hogy senki újságolvasó nem tudja, ki volt Becket, és nem is néz utána.

Válaszok:
alkar70 | 2014. január 6. 9:38

Az emberek józan többsége számára, ahogy írod, a Rákosi- és a Kádár-korszak sem volt diktatúra.

Csak emberek százezrei emigráltak az országból, és széthullott a gazdaság és a társadalom.

Az érdekből kapitalistává vált komcsira a jelenlegi kormány körül is számos példa akad, még több is, mint a baloldalon.

Talán a legtipikusabb a Kádár rendőrtábornokából milliárdos vállakozóvá, majd belügyminiszterré avanzsált Pintér Sándor esete.

Ő valóban Kádár eszmei utóda, és Orbán egyik legfontosabb minisztere. Fordítva ülsz a lovon.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés