Pápai kitüntetéseket töröl el Ferenc pápa?

2014. január 5. 14:26
Ferenc pápa megválasztása óta eltelt kilenc és fél hónapban egyetlen tiszteletbeli, kitüntető pápai cím adományozását sem írta alá. A Vatican Insider értesülései szerint a Szentatya a három pápai címből, a pápai kápláni címet tartaná meg.

A római Kúriában a középkor derekára kialakult a hivatalok (s az ezekkel együtt járó hierarchikus rangok) összetett rendszere. Idővel szokássá vált, hogy a hozzájuk kapcsolódó egyházi címeket megtiszteltetésként, mintegy „kitüntetésként” juttatták (a helyi megyéspüspökök javaslatára) arra érdemesnek ítélt világi (egyházmegyés) papoknak.

Napjainkra – VI. Pálnak a II. Vatikáni Zsinat tanításának nyomvonalán haladó reformja után – három ilyen pápai cím maradt fenn: az apostoli protonotárius, a pápai prelátus és a pápai káplán titulusa. Az ezeket viselő papokat a Monsignore tiszteletteljes megszólítás illeti meg. A zsinat előtt 14 ilyen cím volt, amelyek VIII. Orbán pápa 17. századi pontifikátusáig vezethetők vissza.

Ferenc pápa a Vatican Insider szerint úgy döntött, hogy mostantól csakis a pápai káplán cím marad meg, s ezt is csak olyan „méltó papok” nyerhetik el, akik már betöltötték a 65. életévüket, s kitüntették magukat a lelkipásztori szolgálatban.

A jelen döntés nem rendelkezik visszamenő hatállyal, így aki eddig elnyerte a három cím valamelyikét, továbbra is viselheti azt.
 
Az olasz lap szerint Ferenc pápa még érsekként, bíborosként is azt kérte a hívektől, hogy a püspök úr helyett szólítsák atyámnak.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés