Izraelbe látogat Ferenc pápa

2014. január 5. 17:11
Ferenc pápa bejelentette vasárnap a Szent Péter téren összegyűlt hívők előtt, hogy május végén felkeresi a szentföldi kegyhelyeket Jordániában, Izraelben és a palesztin területeken. Az egyházfőt Mahmúd Abbász palesztin elnök hívta meg.

Ez lesz a katolikus egyházfő első látogatása a Szentföldön. A május 24-26-án esedékes út bejelentése VI. Pál pápa ötven évvel ezelőtti történelmi jelentőségű szentföldi látogatásának az évfordulójával esett egybe. VI. Pál 1964. január 5-én találkozott Jeruzsálemben I. Athénagorasz akkori konstantinápolyi pátriárkával.  

VI. Pál pápa volt a modern idők első pápája, aki ott járt. II. János Pál pápa a 2000-res szent évben, XVI. Benedek pedig 2009-ben látogatott a Szentföldre.      
 
Ferenc pápa a vasárnapi Úrangyala-imádság (Angelus) előtti beszédében közölte a szentföldi látogatás dátumát, hangsúlyozva, hogy a „karácsonyi ünnepi hangulatban örömhírt” jelent be.     
 
Az egyházfő a látogatás programját is ismertette. Elmondta, hogy Jordániába, a palesztin területekre és Izraelbe is elmegy, Amman, Betlehem és Jeruzsálem érintésével. Hozzátette, hogy a Szent Sírnál ökumenikus találkozón vesz részt a jeruzsálemi keresztény egyházak képviselőivel és ezen jelen lesz I. Bartolomaiosz konstantinápolyi pátriárka is.   
 
A szentföldi látogatás a pápa tavaly márciusi megválasztása óta napirenden szerepelt. Hivatalosan Mahmúd Abbász palesztin elnök hívta meg Ferenc pápát az október 17-i vatikáni látogatásán. Az egyeztetés tovább folytatódott, amikor Ferenc pápa Benjámin Netanjahu izraeli kormányfőt december 2-án magánaudiencián fogadta. Akkor Federico Lombardi szentszéki szóvivő azt mondta, a látogatás dátumát személyesen a pápa fogja bejelenteni. December 30-án volt a vatikáni-izraeli államközi kapcsolatok felvételének huszadik évfordulója. 
 
Ferenc pápa megválasztása után egy évvel zarándokol a Szentföldre, pontosan úgy, ahogyan VI. Pál tette. II. János Pál megválasztása után huszonkét évvel, XVI. Benedek pedig megválasztása után négy évvel látogatott ugyanide.   
 

Összesen 29 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Kötelessége volna kiállni az elnyomottak és kisemmizettek mellett és elítélni az apartheid államot. Úgy ahogyan azt Desmond Tutu püspök is megtette.

Az Irgun Cvai Leumi 1946-ban felrobbantotta a Dávid király szállodát, mert elérkezettnek látták az időt a zsidók kétezer éve elveszett földjének visszaszerzésére. A palesztinok negyven-hatvan éve elvesztett földjüket akarják visszaszerezni.
Az I. vh. vége felé arabok és zsidók megegyeztek a békés egymás mellett élésben, Palesztina kanton rendszerben történő igazgatásával. A nagyhatalmak semmibe vették ezt a megegyezést, ez a bajok gyökere.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés