Ferenc pápa szerint meg kell reformálni a papnevelést

2014. január 4. 11:28
A pápa egy novemberi zártkörű találkozóan azt mondta: nem lehet kizárólag a tiltásra, és szabályok merev betartására oktatni a papoknak készülő fiatalokat. Ferenc pápa szerint a szíveket kell képezni, különben kis szörnyetegeket nevelnek. Attól pedig libabőrös lesz, ha ezek a kis szörnyetegek tanítják majd Isten népét.

Ferenc pápa szerint a papi hivatásra készülő fiatalokat nem lehet pusztán a tiltásnak és a szabályok merev betartásának a szellemében oktatni, mert akkor a hívek helyett saját karrierjükkel foglalkozó „kis szörnyetegeket” nevelünk. A pápa erről egy zárt körű találkozón beszélt egyházi vezetőknek tavaly novemberben. A Vatikán nem hozta nyilvánosságra a találkozón elhangzottakat, a Civiltá Cattolica című olasz jezsuita folyóirat azonban pénteken részletes tudósítást közölt az eseményről. A katolikus egyházfő november 29-én találkozott a legfőbb szerzetesrendek elöljáróival, akiknek hangsúlyozta: az egyházi embereknek képesnek kell lenniük „elgémberedett” világunk felébresztésére, amely soha nem látott kihívásokkal kénytelen szembenézni.

A pápa szerint „korszakváltás” ment végbe, s ennek tükröződnie kell a papnevelés újfajta módjában is. Úgy vélte: ma már hibás lenne a papneveldékben csupán arra alapozni az oktatást, hogy megtiltunk dolgokat, és megelégszünk azzal, hogy a papnövendéket a szabályok merev betartására kötelezzük. Ebben az esetben ugyanis ezek a fiatalok megannyi mosoly közepette, összeszorított foggal próbálják elkerülni a nyilvánvaló hibákat, hogy aztán egy szép napon azt mondják végre nekik: „Rendben, átestél az oktatáson”. 

A pápa szerint csak úgy lehet terjeszteni a hitet a társadalomban, ha a papneveldékből kikerülő papokat is őszinte és komoly párbeszédre képes oktatók képzik. A papi oktatást aprólékos „kézműves” munkával, nem pedig rendőri módszerekkel kell megvalósítani – mondta a pápa. „A szíveket kell képezni, máskülönben kis szörnyetegeket nevelünk. Utána pedig ezek a kis szörnyetegek fogják tanítani Isten népét. Ettől pedig libabőrös leszek” – mondta Ferenc pápa.

Az egyházfő szembehelyezkedett a papnevelés korábbi, „képmutató” jellegével. Visszaemlékezett arra, hogy fiatal korában azt a tanácsot kapta: „Ha előre akarsz lépni, világosan kell gondolkodnod, és homályosan kell fogalmaznod”. A pápa szerint ez közvetlen felhívás volt a képmutatásra. A katolikus egyházfő úgy véli: a „korszakváltás” azt jelenti, hogy ezzel a fajta magatartással is szakítani kell. Ezzel összefüggésben a pápa hangsúlyozta azt is, hogy a papi nevelésnek nem kizárólag az egyéni előmenetelt, hanem a hívőket kell szolgálnia.

Összesen 11 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Azt hiszem, ezt érdemes kontextusában nézni. A pápa jezsuita, a jezsuiták évszázadok óta foglalkoznak papneveléssel, és egy átlag jezsuita kb. ugyanazt mondja el, mint a pápa.

A "kis szörnyeteg" megfogalmazás tipikusan valami, ami egy magánbeszélgetésben szónoki túlzásként elcsúszik, nyilvánosság előtt nem állja meg a helyét. Ténylegesen hibázott, aki ezt így nyilvánosságra hozta, de ha a szentatya mondott ilyet, akkor ő is vigyázhatott volna, hol mit mond. Végülis már tényleg nem egy egyszerű jezsuita...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában