Meg kell újulnunk a szeretetben

2014. január 2. 10:42
Amikor boldog új évet kívánunk, gondoljunk arra, hogy meg kell újulnunk a szeretetben - mondta el Erdő Péter. A bíboros szerint a keresztény ember vallásossága nem sodródás, hanem Istennel való együttműködés.

Erdő Péter Esztergom–Budapesti Főegyházmegye érseke arról beszélt újévi miséjén, hogy a karácsonyi idő jeles napjainak liturgiája a megtestesülés nagy titkát bontja ki. Az Esztergomi bazilikában megtartott szentmisén a bíboros emlékeztette a híveket arra, hogy a keresztény hit szerint Jézus Krisztus valóságos Isten és valóságos ember, de egyetlen személy, az isteni személy. Ezért mondhatjuk azt, hogy Szűz Mária, amikor a betlehemi gyermeket világra hozta, valódi emberi édesanya volt. Azonban nem csak édesanya volt, hanem valóságos Isten-szülőnek bizonyult.

Erdő Péter arról is beszélt, hogy a keresztény ember vallásossága nem sodródás, nem önfeladás, hanem az Istennel való együttműködés. A főérsek úgy gondolja, hogy amikor boldog új évet kívánunk, akkor gondoljunk arra, hogy meg kell újulnunk a szeretetben. Ilyenkor kérnünk kell magunk és népünk, hazánk és szeretteink számára a békét, a reményt a testvéri szeretetet, és az egymásért való felelősség ajándékát.

 

Összesen 25 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Én már ajánlottam, hogy cserélj gyógyszert, mert a jelenlegi nem hat!!

...akit Te a mennybe fölvettél...akit Te a mennybe megkoronáztál.
A véleményed protestáns. Akik azzal vádolnak minket, hogy imádjuk a Szűzanyát. Ami ugye hazugság!
Nézd meg a Törzsasztal c. műsor karácsonyi számát Dunatévé. Katolikus, református evangélikus teologusok beszélgettek Betlehem jelentőségéről.

Hallottam már nyilatkozni a tévékben olimpiai bajnokok szüleit. Hát, nagyon úgy tűnt, hogy mások is megdicsőült emberekként néztek rájuk, önmagukra is így tekintettek. Teljes joggal, mert ők rugdosták azt a szegény gyereket reggelente 6 órakor az uszodába vagy az edzőterembe...

Ettől függetlenül a Mária-tisztelet mögött mélyebb megfontolás van. A Megváltás nem Jézus egy teljesítménye, ami elválik az emberségétől, valahogy úgy, ahogyan a Sixtusi kápolna elválik Michelangelo emberségétől.

Michelangelo emberi vonásai, mint csöpp a tengerben, fölolvadnak a Műben. Senkit nem érdekel, hogy festés közben emberként mondjuk az orrát piszkálta, vagy ebédelt, vagy mittudomén. Megnézzük a Művet, és csodáljuk.

Jézus esetében azonban a teljes emberség összes korlátja kellett a Megváltáshoz. Pl. a világról való tudásának a belenevelt, világképi jellege is, amiről a másik posztban csevegtünk. Szóval azért lehet a Megváltónk, mert valóságos emberként elfogadta mindazt, amit anyjától, Máriától örökölt, és valóságos Istenként belépett mindezzel az örök sátorba.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában